NATO kvůli ruské eskalaci posílí jednotky rychlé reakce

9. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

NATO posílí své jednotky rychlé reakce, aby podpořilo členské státy a spojence na východním a jižním křídle, prohlásil generální tajemník Jens Stoltenberg. Tento krok je reakcí na zahájení ruské operace v Sýrii.

"Dali jsme zelenou hotovému plánu na posílení Response Force NATO, včetně prostředků řízení a velení," sdělil Stoltenberg novinářům po čtvrtečním jednání Severoatlantické rady, politického orgánu NATO.

Počet vojáků jednotek rychlé reakce se zdvojnásobí na 40 000 a předvoj by měl být schopen nasazení do 48 hodin. Tyto jednotky by měly být schopny nasazení kdekoliv a odstrašení potenciálního útočníka či obrany před ním.

Podle Stoltenberga má posílení jednotek za cíl zpevnění obrany členských zemí a spojenců na východním a jižním křídle, včetně Turecka.

NATO také zřídí dvě dodatečná koordinační centra na Slovensku a v Maďarsku, která doplní stávající instalace v Estonsku, Lotyšsku, Litvě, Polsku, Bulharsku a Rumunsku.

Oznámení přichází před největšími manévry aliance za více než deset let, Exercise Trident Juncture. Má se jich účastnit nejméně 30 000 vojáků ze 30 zemí a uskuteční se na území Španělska, Portugalska a Itálie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5968

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2015