Americká armáda už čtyřikrát změnila vysvětlení, proč bombardovala nemocnici v Kunduzu

7. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Letecký úder na nemocnici organizace Lékaři bez hranic v afghánském Kunduzu objednaly americké speciální jednotky - nikoliv jejich afgánští spojenci, přiznal nyní americký velitel. Krátce předtím, než generál John Campbell, velitel amerických jednotek a vojsk NATO v Afghánistánu svědčil v americkém Senátu, obvinil předseda organizace Lékaři bez hranic Spojené státy a Afghánistán, že se přiznali k "válečnému zločinu".

Campbell změnil americkou výpověď o tom, jak došlo k zmíněnému leteckému úderu, ve čtyřech dnech už počtvrté. Opakoval, že útok objednaly afghánské jednotky, které se účastnily "úporných bojů" ve snaze znovu dobýt města Kunduz od Talibanu. Avšak pozměnil své pondělní svědectví. Tentokráte uvedl, že afghánské jednotky nekomunikovaly přímo s americkými piloty. Jejich žádost ověřovala nejprve speciální americká jednotka v místě, která pak útok na nemocnici schválila.

Letecký úder proti nemocnici patří k nejhorším a nejviditelnějších případům civilních úmrtí za celých 14 let války v Afghánistánu, o níž Barack Obama v podstatě prohlašuje, že už skončila. Při útoku zahynulo 12 zaměstnanců Lékařů bez hranic a 10 pacientů, kteří vyhledali pomoc v nemocnici poté, co minulý víkend Taliban ovládl město Kunduz. Při leteckých úderech, které byly opakované, zahynuly tři děti a pacienti uhořeli v postelích.

Campbell nevysvětlil, jak je možné, že americké letadlo střílelo na nemocnici, i když Američané znali její koordináty. Uvedl však, že k útoku na nemocnici "došlo omylem".

Lékaři bez hranic však požadují nezávislé vyšetřování incidentu, nikoliv jeho vyšetřování americkou armádou. "Zase mluví o tom, že to byla 'chyba', řekl Jason Cone, americký ředitel organizace Lékaři bez hranic. "Chyba, která trvala déle než hodinu, přestože umístění nemocnice armáda dobře znala a byli během leteckých úderů informováni, že útočí na nemocnici."

Campbell naznčil, ale otevřeně neřekl, že na Afghánce střílel Taliban z nemocnice, což otevřeně tvrdí afghánská vláda. Lékaři bez hranic to popírají.

Mary Ellen O’Connell, profesorka mezinárodního práva na University of Notre Dame, vysvětlila, že podle mezinárodního humanitárního práva by šlo o válečný zločin, pokud Američané předem neinformovali nemocnici, že z ní na afghánské vojáky střílí Taliban.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8181

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2015