V diskusním pořadu rozhlasu BBC vyvřela zuřivá nenávist Angličanů vůči středoevropským imigrantům

11. 10. 2015

čas čtení 4 minuty

V souvislosti s ostře xenofobním protiimigrantským projevem britské konzervativní ministryně Theresy Mayové na výročním kongresu konzervativní strany se o tom projevu debatovalo v rozhlase BBC v diskusním pořadu politiků Any Questions i v následném diskusním pořadu skládajícím se z telefonátů veřejnosti Any Answers. V tomto pořadu pozoruhodným způsobem vyvřela nenávist řady Angličanů vůči Čechům, Slovákům, Polákům a dalším přistěhovalcům ze středovýchodní Evropy, a vůči Evropské unii jako celku. (Pořad samozřejmě v rámci férovosti citoval i opačné názory, především od samotných imigrantů). Zde je ukázka:

Geoffrey: Byl jsem opravdu nadšen, že vysoký politik, jako je ministryně vnitra Theresa Mayová, veřejně vystoupil a rozbil to obrovské tabu, které vytvářejí levicoví politikové jako Diane Abbott. Imigrace je tabuové téma, o němž se nesmí mluvit. Protože když se o něm odvážíte mluvit, okamžitě vás odsoudí jako rasistu. A předstírá se, což je naprostá mytologie, že by se hospodářství rozložilo, kdybychom neměli obrovské množství nekontrolované imigrace. To je absurdní! Já pracuju na staveništi za minimální mzdu. A tam vidím ty skutečné dopady, jako jsou naše mzdy drženy na nízké úrovni, ředitelé firem si žijí ve své věži ze slonoviny a nevnímají, jaké to je pro obyčejné lidi.

Když třináct bývalých marxistických států ze sovětské Evropy vstoupilo do Evropské unie, která prý má být pro Británii spásou, ve všech oblastech veřejného života, řešením všech problémů, říkali nám, že do Británie přijde každoročně jen 35 000 Východoevropanů. Jen se toho nebojte, říkali nám. V prvních dvou letech sem ale přišlo půl milionu Poláků! A BBC vysílala program "Poláci se vracejí domů", kde nějaký Polák nastoupil do autobusu, neuměl ani slovo anglicky, v životě v Anglii nebyl a když se ho reportéři zeptali, proč jede do Anglie, řekl, že proto, že Angličani jsou líní pracovat.

Pracuju ve stavebním průmyslu a při udržování silnic. Já musím každé ráno dělníky zapisovat do práce. A když ke mně přicházejí Rumuni, Bulhaři ve svých autech, Litevci, Lotyši, Češi, Slováci, Moldované, seznam je nekonečný, Rusové, kteří předstírají, že jsou to Lotyši, přijíždějí sem ilegálně, a já jim říkám, musíte zaparkovat tamhle, a oni vůbec neumějí anglicky, takže se s nimi nedorozumíte, musím jim to říkat třikrát a pak jim to vyloženě ukázat, když přijdou Angličani, trvá mi to jen čtvrtinu času. Tak to je praktický problém. A druhý problém je, nechápu, principem Evropské unie má být rovnost. Já mám jásat nad tím, že se mohu ucházet v Rumunsku nebo v Maďarsku nebo všech těch místech o zaměstnání za čtvrtinu platu, jaký vydělávám v Británii, ale oni si mohou přijet sem a vydělávat čtyřikrát víc. To přece není rovnost!

Sám jsem kvůli těm imigrantům přišel o zaměstnání. Přišel jsem o zaměstnání uklízeče v nočním klubu v Ascotu. Nový majitel mi sdělil, že chce zaměstnat své vlastní lidi, a jeho pravá ruka mi tajně sdělila, nemějte starost, o žádné pracovní hodiny nepřijdete, a pak se ukázalo, že zaměstnal manželskou dvojici Poláků, takže jsem přišel o šestnáct hodin práce o víkendech. Musím pracovat sedm dní v týdnu, abych dokázal uhradit své náklady, protože bydlím v soukromém ubytování, neboť mi jako svobodnému muži komunální úřad neposkytne byt. Takže za čtrnáct dní mě pak připravili o všechny pracovní hodiny. Takže mi lhali, podvedli mě, a ilegálně mě Poláci připravili o zaměstnání, imigranti z té dokonalé, harmonické, fantastické Evropské unie.

Je příliš pozdě na to zvednout padací mosty a zastavit to. Theresa May zlikvidovala tuším osmdesát falešných škol, které údajně v Anglii vyučovaly angličtinu. Protože imigranti přicházejí do této země, zaregistrují se jako studenti a pak zmizí a ilegálně pracují. Blair, pamatujete na něho, ani nechtěl přiznat, kolik ilegálních imigrantů on vpustil do této země. Pustil jich sem během své vlády asi milion! A udělali tohle téma tabu, a označují každého, kdo si stěžuje, za rasistu!

Audio v angličtině (od minuty 1.22) ZDE

0
Vytisknout
13259

Diskuse

Obsah vydání | 14. 10. 2015