Ultrapravicová Strana svobody prohrála vídeňské volby

12. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Navzdory tomu, že rakouská ultrapravicová Strana svobody v důsledku uprchlické krize výrazně posílila, zaznamenala však v nedělních vídeňských volbách drtivou porážku. Velkou převahou zvítězili sociální demokraté.

Vídeňské volby se staly osobním soubojem mezi Michaelem Häuplem, sociálnědemokratickým primátorem Vídně po dobu dvaceti let, a šéfem ultrapravicové Strany svobody Heinzem-Christianem Strachem, který požadoval, aby Rakousko postavilo na hranici žiletkový plot proti uprchlíkům.

Za poslední měsíc prošly Vídní desetitisíce uprchlíků. Téměř všichni cestovali dál do Německa. Jejich příchod vyvolal od Rakušanů obrovskou vlnu sympatie. Mnoho Vídeňanů jim darovalo potraviny a šatstvo.

Avšak obavy ze zvýšeného počtu přistěhovalců vyvolaly zvýšenou podporu pro extremní pravici v Rakousku. Rakousko má na počet obyvatel už v Evropě velmi vysoký počet žadatelů o azyl.

Sociálnědemokratická strana vládne v "rudé Vídni" už od doby, kdy byla Vídeň po ukončení druhé světové války v troskách. V nedělních volbách získali sociální demokraté 39,5 procent hlasů, ultrapravicoví Svobodní 31 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE Z Vídně k tomu exkluzivně pro Britské listy dodává Jaroslav Vávra:

Možná Vás bude zajímat, že přes ohlášený "duel" fašistoidních neonácků z FPÖ (Strany svobody) a socialistické strany SPÖ, fašisté nezvítězili. Podle předběžných výsledků budou moci ve Vídni pokračovat sociální demokraté i nadále coby vládnoucí strana v koalici se stranou Zelených (Grüne).

Přírůstek Strany svobodných se odehrál převážně na účet ÖVP (Rakouské lidové strany, která na státní rovině vládne v koalici s SPÖ), což bude mít dopad na aktuální politiku vlády Rakouska.

Oprávněno volit bylo 1.143.076 občanů (z celkového počtu něco přes 1,8 miliónů obyvatel Vídně), celá jedna čtvrtina volit nemohla, protože nemá rakouské občanství (ti by prý ve své velké většině volili zelené a Socialisty); pro zajímavost: 49% obyvatel Vídně má tzv. "cizinecký původ", přičemž potomci Čechů a Slováků z doby před 1918 (těch bylo asi jeden milión, z nichž se po založení ČSR asi 450 000 "vrátilo") do nich počítáni nejsou.

Paradoxně volí ve své většině (jakoby podle motta "své vrahy si volíme sami") neonacistické fasistoidy právě ti, kteří za svoji existenci (byty, finanční měsíční podporu, osvobození od daní atd., čehož kompletní zrušení má kromě jiného populistická FPÖ v programu) mají co děkovat socialistům, tedy sociálně znevýhodnění, trvale nezaměstnaní, invalidé apod.

0
Vytisknout
7383

Diskuse

Obsah vydání | 14. 10. 2015