Všichni jsou pro -

12. 10. 2015 / Štěpán Steiger

čas čtení 5 minut

jen hlasovat pro to nemohou

V Česku lze zvyšovat vše. Budou zvýšeny počty policistů. Zvýšen bude rozpočet armády. Zvýšeny budou platy členů zákonodárných sborů, soudců, státních úředníků. Zvýšena bude i cena piva a cigaret. Mohl bych pokračovat jsou však dvě výjimky: nebude se zvyšovat počet přijímaných uprchlíků (důvod: překračují hranice přece ilegálně) a nelze zvýšit jednorázový příspěvek k důchodům. (Nenamítejte, že mi jako důchodci přidá vláda od ledna 2016 40 Kč. Tento obnos totiž pohltí běžné životní náklady ještě dříve, než jej uvidím na papíře.)

Když se objevily zprávy , že mi vláda jako důchodci velkoryse dá k Ježíšku – jednorázově! – 600 Kč, zůstal jsem skeptický. Dokud je nemám, nevěřím, řekl jsem si. A bylo tomu tak. Abych takovou částku k Vánocům zbůhdarma neutratil, bylo raději rozhodnuto – neboť přetížení poslanci, kteří se dostavují do sněmovny dokonce i v pátek, takové lapálii jakou je příspěvek k důchodu nevěnují dost času -, že ji dostanu později, zato však zvýšenou na 900 korun. (Abych ji měl na prázdniny?) Teď se ovšem dovídám, že z toho nebude možná nic.

Proč? Příčina je jednoduchá: začala diskuse o jejím (možném) zvýšení. Rada seniorů – to víte, staří lidé jsou bláhovější než před důchodem – přišla s návrhem zvýšit částku (málem už schválenou) o 300 Kč na 1.200 Kč. (Upřesněme, že z podnětu Rady předkládá návrh KSČM.)

Pravda, doba Kalouskových úspor je za námi, opakuje dnešní ministr financí – i když zapomíná dodat, že pro důchodce ony časy přetrvávají i za jeho vlády -, trvá ovšem na tom, že šetřit se musí. Zejména na důchodcích. Vždyť dostanou přidáno 40 Kč měsíčně, co chtějí víc? Ministryně práce sice navrhovala – na jaře! před rozpočtem! – valorizaci důchodů. „Ale neuspěla jsem. Pro byla jen ČSSD,“ řekla.

Nelze říci, že by ministr financí byl nyní proti zvýšení příspěvku. „Ale musela by si paní Marksová najít ty peníze v návrhu rozpočtu svého ministerstva“, vysvětluje.

Ani vicepremiér (křesťanský demokrat) není proti. Rozčileně ovšem tvrdí: „Jestli ČSSD podpoří návrh KSČM na 1200 korun, tak já budu hlasovat pro zvýšení na tři tisíce korun. Když už tak už.“ (Což říká s vědomím, že návrh neprojde.)

Místopředseda téže strany nemá námitky, ale jeho taktika je spíše „sněmovní“: vylepšuje návrh věda, že jako ve sněmovně návrh každé změny přispívá k odmítnutí původního návrhu. Chtěl by proto spíš smazat rozdíl mezi důchodem mužů a důchodem žen. (Jako poslanec takový návrh nejenže nikdy nepředložil, nýbrž musí si být i vědom, že jde o překážkový běh na nekonečnou trať.)

Šéf nově vzniklé SPD by byl pro, ovšem ani při důchodové diskusi nezapomíná na hlavní heslo své partaje: „Než vynakládat miliardy na podporu 'protizákonných' imigrantů, tak by tyto peníze měly být alokovány na pdporu našich seniorů.“

Bývalý ministr financí by rovněž byl pro zvýšení příspěvku. „Přirozeně“ s podmínkou: „Kdyby to bylo na úkor vědy a výzkumu, ta ne, s tím zásadně nesouhlasím.“

Možná (!) by návrh podpořila i ODS. Její místopředseda souhlasí: „Částka 1200 Kč je správná.“ Jenom by raději změnil „valorizační vzorec“ pro trvalou změnu důchodů.

Premiér je opatrný. Neříká, že návrh nepodpoří – jen prohlašuje: „Těmto změnám rozumím... O případném zvýšení jednorázového příspěvku ale musíme napřed jednat v koalici, má to výrazný rozpočtový dopad. (To říká s vědomím, že ostatní dvě koaliční strany jsou proti, takže návrh neprojde. Neboť dopad rozpočtový je pro politiky tohoto druhu významnější než dopad na životní úroveň důchodců.)

Pokusím se tedy o shrnutí. Nedá se říci, že by politici nebyli pro (další) zvýšení důchodového příspěvku. Vidí však překážky jako např. vládou (!) schválený rozpočet. (Za Kalouska i po Kalouskovi je rozpočet biblí, na niž přísahají. Přísahy, jak známo, politici nikdy neporušují – nejsou-li donuceni.) Návrh tedy neprojde v koalici. Neprojde tedy ani ve vládě (prakticky jde o totožné dvě instituce). Nemůže projít proto – navzdory možnénu tanečku KSČM – ani ve sněmovně. Než jej tam v jakékoli výši schválí, začne se zhoršovat ekonomická situace (nad světem se mraky už stahují, říká Světová banka a Mezinárodní měnový fond). Špatný konec proto vše napraví: budu se muset radovat, že dostanu 40 Kč měsíčně.

Připomíná mi to ženu, kterou v poslední době vídám vždy, když vystupuji z metra v Kobylisích. Sedí u schodů se zavřenýma očima, mumlá – zřejmě prosbu nebo modlitbu -, před sebou prázdnou čepici. Lidi ji vidí, ale jenom míjejí. Někdy se zastydím a vhodím jí do čepice minci. Sotvakdy vidím jiné činit totéž. Ovšem v této zemi – jako jinde ve světě – jsou žebráci a bezdomovci fakta, která vidíme, ale neměníme. Jestli vůbec měnit hodláme, nevím.

0
Vytisknout
9742

Diskuse

Obsah vydání | 14. 10. 2015