Britské letectvo "je připraveno sestřelit ruské letouny nad Sýrií"

12. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Britské letouny Tornado provádějící ze základny na Kypru nálety na "islámský stát" v Iráku budou vyzbrojeny raketami vzduch-vzduch. Ty je mají při přeletech nad Sýrií chránit před případnými útoky ruských stíhaček.

Podle vyjádření nejmenovaného představitele generálního štábu pro list Sunday Times Rusku trvalo šest dní, než ve válce údajně vyvolané nebezpečím ze strany "islámského státu" vůbec zasáhlo nějaké cíle náležející islamistům. Místo toho se nálety zaměřily na umírněnou opozici, která často bránila území právě před "islámským státem". Mezi jinými byly zasaženy tři polní nemocnice (podrobnosti ZDE).

Zatímco se vztahy mezi Západem a Ruskem vytrvale zhoršují, britští piloti letounů Panavia Tornado dostali povolení sestřelovat ruská vojenská letadla, pokud by byli ohroženi. Piloti sice obdrželi instrukci, že se mají kontaktům s ruskými letouny vyhýbat, ale současně letouny byly vyzbrojeny raketami vzduch-vzduch a přišlo povolení je použít, pokud by neexistovala jiná možnost.

Piloti mají za úkol snažit se kontaktu s Rusy vyhnout. Avšak v případě, že by se stali terčem palby, nebo by docházelo k přípravě palby (zamčení radaru atp.), mohou se bránit.

Letouny Tornado budou vyzbrojeny střelami krátkého doletu AIM-132 ASRAAM naváděnými na zdroj infračerveného záření. V kategorii střel krátkého doletu jde o zbraň s největším dosahem. (Ruské stíhačky Su-30 v Sýrii ovšem byly vyfotografovány i se střelami středního doletu R-27, které mají větší rychlost i dosah než ASRAAM, a to až M 4,5/65 km ZDE a rozhodně nemohou být použity proti imaginárním létajícím kobercům, které by měl ve výzbroji "islámský stát"; ASRAAM dosahuje rychlosti M 3 a lze ji použít do vzdálenosti 50 km - KD.)

Letouny byly dosud v rámci Operace Shader vybaveny jen protizemní výzbrojí, situace se však s příchodem Rusů do Sýrie změnila. Britové jsou zvlášť ohroženi, protože musejí přelétat přes syrské pobřežní oblasti, kde působí jejich ruské protějšky.

Opatření ovšem znamená, že Británie a Rusko se posunuly o krok blíže k válce.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8938

Diskuse

Obsah vydání | 14. 10. 2015