Moskva povolala britského atašé ohledně tvrzení, že britské letectvo "dostalo povolení sestřelovat ruská letadla"

12. 10. 2015

čas čtení 3 minuty

Ruské ministerstvo obrany povolalo na kobereček britského vojenského atašé v souvislosti se zprávami v nedělních britských novinách, že piloti britského letectva RAF dostali povolení sestřelit ruská letadla, pokud jimi budou ohroženi.

Britské ministerstvo zahraničí charakterizovalo články v denících Daily Star a Sunday Times jako "nepřesné". V článcích bylo uvedeno, že piloti britských letadel Tornado, kteří bombardují cíle ISIS v Iráku, jsou vybaveny raketami vzduch-vzduch pro boj s jinými letadly.

Britské velvyslanectví v Moskvě potvrdilo, že byl britský vojenský atašé požádán, aby vysvětlil postoj Velké Británie a že v neděli navštívil ruské ministerstvo obrany. Podle britského vládního zdroje Rusko vysvětlení přijalo.

Mluvčí britského ministerstva zahraničí v Londýně konstatoval, že vojenský atašé vyjádřil během schůzky znepokojení nad ruskou politikou vůči Sýrii: "Ruská vláda požadovala vysvětlení ohledně nepřesných novinových zpráv týkající se předpisů britského letectva pro angažmá v Iráku. Vojenský atašé zdůraznil znepokojení britské vlády ohledně ruské vojenské operace v Sýrii, včetně útoků na legitimní opoziční skupiny, včetně používání necílených zbraní, což vede k velkým počtům civilních obětí."

Ruský velvyslanec v Londýně Alexander Jakovenko zdůraznil: "Samotná permisa možného konfliktu mezi britskými a ruskými bojovými letadly je nepochopitelná. Je známo, že ruské letectvo se neúčastní úderů proti ISIS v řečené zemi. Zároveň se britské letectvo neúčastní koaličních úderů proti ISIS v Sýrii. Vzniká otázka, co je cílem takového provokativního vypuštění informací do médií? Čí morálku to má zvýšit?"

Deník Daily Star, který tvrdil, že jeho zpráva je exkluzivní, uvedl, že britským pilotům bylo nařízeno podniknout drastické akce, pokud na ně ruská letadla během misí v Iráku začnou střílet. Dodal, že je to jen otázkou času, kdy dojde k smrtící konfrontaci s ruskými letadly. List dodal, že britská vojenská letadla Tornado budou vybavena raketami krátkého doletu vzduch-vzduch. Sunday Times to posléze také napsal.

Mluvčí britského letectva konstatoval: "Tyto informace se nezakládají na pravdě."

Zdroj na britském ministerstvu obrany napsal, že britská letadla létající do Iráku mohou mít na palubě rakety vzduch-vzduch, ale nemají je v Iráku a britské letectvo nemá v ůmyslu je mít. Britské letectvo v syrském leteckém prostoru pouze hlídkuje prostřednictvím dronů Reaper.

Jakovenko si také stěžoval, že Británie neposkytla Rusku výzvědné informace o rozmístění jednotek ISIS v Sýrii, navzdory opakovaným žádostem. Prezident Vladimír Putin uvedl, že cílem je zaměřit se proti ISIS, avšak ruské letecké údery se zdají být především zaměřeny proti vzbouřeneckým skupinám, bojujícícm proti armádě Bašara Asada.

Ruský list Kommersant Děngi odhadl potenciální náklady ruských leteckých úderů v Sýrii na 1 miliardu euro.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7572

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2015