Izraelská armáda postřelila pracovnici Human Rights Watch

11. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Izraelské jednotky dne 6. října střelbou zranily výzkumnou pracovnici z organizace Human Rights Watch, která pozorovala demonstraci u města Ramallah na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu.

Výzkumnice pozorovala chování demonstrantů a izraelských bezpečnostních jednotek v kontextu současné eskalace násilí, které začalo usmrcením izraelské dvojice dne 1. října. Izraelská armáda na demonstraci střelbou zranila nejméně sedm demonstrantů.

"Necílené nebo dokonce záměrné střílení na pozorovatele a demonstranty, kteří nepředstavují bezprostřední hrozbu, je porušením mezinárodních norem, které jsou izraelské bezpečnostní jednotky povinny dodržovat," uvedl Kenneth Roth, ředitel organizace Human Rights Watch. "Je zvlášť znepokojující, když se obětí stávají osoby, které monitorují chování bezpečnostních jednotek."

Výzkumnice měla na sobě neprůstřelnou vestu s velkým nápisem TISK. Asi v 11. 30 dne 5. října zaznamenala, že několik palestinských demonstrantů házelo na izraelskou armádu kamením a někteří Palestinci na ni stříleli. Avšak v době, kdy byla střelbou zraněna, asi ve 13 hodin téhož dne, byla demonstrace pokojná, uvedla.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7676

Diskuse

Obsah vydání | 14. 10. 2015