KONZERVATIVNÍ DAILY TELEGRAPH:

Projev britské ministryně vnitra proti imigraci je nebezpečný a věcně nesprávný

7. 10. 2015

čas čtení 3 minuty

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová rozdmychává plameny xenofobie v cynickém úsilí stát se šéfkou Konzervativní strany, píše britský konzervativní deník Daily Telegraph.

Je těžko říct, kde začít při reakci na děsivý, ošklivý, věcně chybný, cynický a neodpovědný projev Theresy Mayové pronesený v úterý na výročním sjezdu Konzervativní strany.

Její projev lze shrnout takto: "Imigranti vám kradou pracovní příležitosti, způsobují, že chudnete a ničí vaši zemi. Věcná fakta ignorujte, jen prostě nenáviďte cizince. A udělejte mě šéfkou Konzervativní strany."

Tento její výrok zaslouží pozornosti:

"A my víme, že pro lidi v nízko placených zaměstnáních jsou jejich mzdy stlačovány ještě níže, zatímco někteří lidé vyloženě o zaměstnání přicházejí.!

Opravdu? My to VÍME?

Protože loni provedli činitelé samotné paní Mayové na ministerstvu vnitra hodně seriozní analýzu faktů v této věci. Zjistili toto:

"Neexistují důkazy, že by migrace způsobovala v obdobích, kdy je ekonomika silná, statisticky zaznamenatelné vyhánění rodilých Britů z pracovního trhu."

A jak nám ministři právem sdělují, britská ekonomika je silná. Jinými slovy, samotná dnešní britská konzervativní vláda zjistila ve své oficiální analýze, že imigranti nepřipravují Brity o zaměstnání, jak tvrdí Mayová.

Vládní analýzy obsažené i v jiných dokumentech uvádějí i další fakta. Britské ministerstvo financí například konstatuje, že v důsledku imigrace je každoroční růst britského HDP o 0,25 procenta vyšší, než by byl bez ní. Vládní Office for Budget Responsibility, Úřad rozpočtové odpovědnosti, konstatuje, že britský státní deficit je nižší v důsledku daní, které platí imigranti. A studie OECD a dalších institucí dokazují, že Británie v důsledku imigrace bohatne a má udržitelnější veřejné služby.

Mayová dále tvrdí, že imigrace ohrožuje "soudržnost společnosti".

Argumentuji, že Mayová se mýlí a že Británie je ve skutečnosti po období vysoké imigrace pozoruhodně soudržnou a tolerantní společností, v níž víceméně neexistuje nenávistná xenofobie, jejíž vlna nyní vznikla v mnoha evropských zemích.

Ale nejsem naivní. Vím, že existuje spousta lidí, kteří jsou imigrací znepokojeni. Často jde o společenské stereotypy. O představu, že imigrace musí být problém, i když jste vy osobně žádné záporné dopady imigrace nezažili.

Existují důkazy, že čím menší osobní zkušenosti s imigranty občan má, tím více je znepokojen imigrací.

Jestliže, jak argumentuje Mayová, imigrace způsobuje, že Británie je méně soudržnou společností, není to alespoň částečně v důsledku toho, že se politikové vyžívají v zneužívání lidských předsudků a nevědomosti a zlovolně zkreslují fakta, aby se lidi báli a byli rozhněvaní?

Ministryně vnitra tvrdí, že se obává, že imigrace naruší společenskou soudržnost. Pokud chce opravdu pomoci, mohla by začít tím, že nebude pronášet tyto povrchní a odporné projevy a opustí i stejně odpornou politickou strategii.

Ale ony se budou konat volby nového šéfa Konzervativní strany a naděje, že Mayová vyhraje, rychle klesá, protože hlavním favoritem strany se stal ministr financí George Osborne, který má úplně jiné názory na imigraci a její dopady. A politické ambice paní Mayové jsou přece daleko důležitější než nutnost hovořit o imigraci odpovědně a poctivě, že. To by byla podivná nová šéfka Konzervativní strany.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6504

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2015