Rakouský kancléř: Evropská uprchlická centra jsou nepřipravená, spuštění v listopadu nereálné

9. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Plánovaná evropská uprchlická centra na vnějších hranicích, která by měla usnadnit příjem tisíců uprchlíků, nejsou ani zdaleka připravena, varoval po návštěvě jednoho z nich na řeckém území rakouský kancléř Werner Faymann.

Podle Faymanna existují organizační nedostatky a nic není domyšleno do konce. "Je třeba toho ještě hodně udělat," řekl kancléř veřejnému rozhlasu po návratu.

V centrech by mělo docházet k registraci, odběru otisků prstů a třídění žadatelů. Avšak podle Faymanna je jejich plánované zprovoznění koncem listopadu nerealistické. Kdyby k tomu mělo dojít do konce roku, vyžadovalo by to "výrazně větší zdroje, výrazně více personálu," prohlásil kancléř po návštěvě ostrova Lesbos.

Na zřízení center se shodli lídři EU na summitu v září. Mělo by zde docházet k rozdělení na uprchlíky a ekonomické migranty.

Lidé, u nichž se předpokládá možnost udělení azylu, by poté měli být rozmístěni do dalších zemí EU, aby se Itálii a Řecku ulevilo a aby se zabránilo nekontrolovanému pohybu migrantů na sever.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7142

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2015