Amnesty International:

EU musí oficiálně varovat Maďarsko, že porušuje zákony o uprchlících

8. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Maďarská vláda investovala více než 100 milionů euro do vybudování žiletkového drátu a do pohraničních kontrol ve snaze zabránit uprchlíkům ve vstupu na území Maďarska. Je to trojnásobek částky, kterou ročně vydává na přijímání žadatelů o azyl, konstatuje Amnesty International.

AI vydala analýzu "Fenced Out (Za plotem)", která dokladuje, že drakonická opatření Maďarska proti uprchlíkům opakovaně porušují mezinárodní právo. Amnesty International požaduje, aby Evropská unie pohnala Maďarsko k odpovědnosti za selhání při ochraně lidských práv a za neochotu ochraňovat lidi na cestě vytvoření bezpečnějších legálních cest před příchodem zimy.

"Maďarsko se proměnilo v zónu zcela blokující příchod uprchlíků. Tím drsně ignoruje své povinnosti v oblasti lidských práv a nutnost spolupracovat s ostatními státy EU a s balkánskými státy na vytvoření kolektivních, humánních řešení nynější krize," řekl John Dalhuisen.

AI požaduje, aby Evropská unie aktivovala preventivní mechanismus včleněný do článku 7 (1) smlouvy o Evropské unii. Tento mechanismus umožňuje Radě Evropy vydat varování členským zemím EU, pokud existuje "jasné riziko vážného porušování" respektu vůči zákonnosti a lidským právům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6884

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2015