Lost Angeles Times:

Američané jsou šokování tragédií uprchlíků v Evropě, ale sami s nimi zacházejí strašně

10. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Američané jsou šokováni vlnou uprchlíků v Evropě, avšak sami ignorují tragédii uprchlíků ve vlastní zemi, píše list Los Angeles Times.

Tisíce žadatelů o asyl, kteří přijdou do Spojených států, musejí obhajovat svůj případ u imigračního soudu, často z vězení. Loni v USA zažádalo o asyl 41 000 osob. Mnoho z nich azyl nedostane. Americká veřejnost o těchto lidech vůbec neví v důsledku toho, že americké ministerstvo domácí bezpečnosti je hned po příjezdu do USA vězní, a to často ve vzdálených vazebních střediscích.

Lidé, kteří prchají před občanskou válkou a pronásledováním tak často musejí strávit mnoho měsíců nebo dokonce let ve vězeňských podmínkách, v systému, který jim často brání získat status, který si zaslouží.

Typickým případem je vazební středisko Mesa Veerde v Bakersfieldu. Je to soukromě provozované vazební středisko, jedno z 250 po celých USA. Má 400 postelí. Většina těchto imigrantů bude mít "slyšení" u imigračního soudu v San Francisku prostřednictvím video linku. Budou muset zvládnout složité zákony v angličtině v pohovoru se soudcem vzdáleným stovky kilometrů.

Právníci - dobrovolníci se v polovině září v kafeterii tohoto vazebního střediska setkali s tam vězněnými uprchlíky. Přicházelo 200 lidí z celého světa. Vyprávěli příběhy zohavování pohlavních orgánů, mučení a války v jejich zemích. V USA je s nimi zacházeno jako s vězni. Jsou izolováni. Bylo zjevné, že nutně potřebují právní pomoc. Často nejsou schopni vyplnit desetistránkový formulář žádosti o azyl, který je nutno vyplnit v angličtině.

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA
0
Vytisknout
7334

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2015