Tajný plán Bruselu: Deportace stovek tisíc migrantů

7. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Statisíce migrantů, jimž nebyl udělen azyl, budou v příštích týdnech nuceně deportovány z Evropy. Tvrdí to list The Times na základě tajných plánů, k nimž údajně získal přístup.

Brusel bude hrozit ukončením programů pomoci, obchodních dohod a vízových dohod, pokud země jako Niger nebo Eritrea odmítnou vzít nazpět své ekonomické migranty. Návrh také počítá se zadržením tisíců migrantů v evropských státech, aby se nemohli před deportací ukrýt.

Více než 400 000 osob, které vstoupily do EU v první polovině roku, se patrně dočká zamítnutí žádostí o azyl. Text návrhu má být dnes předmětem diskuse na schůzce ministrů EU. "Zvýšená míra návratnosti by měla fungovat jako odstrašení od nezákonné migrace," říká se v návrhu.

Také ti, kdo pocházejí ze Sýrie, Afghánistánu nebo Libye, zemí, kde probíhají vnitřní konflikty, se mohou ocitnout mezi deportovanými, pokud jejich žádost o azyl nebude schválena.

Deportace by měla zajistit speciální jednotka evropské pohraniční agentury Frontex a země, které nebudou vynucovat deportační pravidla, mají čelit žalobám a pokutám ze strany Evropské komise.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
17562

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2015