Prosíme, nezapomínejte na finanční příspěvky pro Britské listy

8. 10. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Zdá se, že jde vážně do tuhého.

Veřejná diskuse v České republice byla za posledního čtvrt století po většinu doby vždycky do značné míry povážlivá, nikdy však natolik iracionální, nesmyslná a hysterická jako dnes. Bereme vážně varování některých pozorovatelů, že se Česko svou nynější veřejnou diskusí vrací do atmosféry někdejší pomnichovské Druhé republiky. Nesmysly a strach, jemuž v důsledku absence přístupu k normálnímu mezinárodnímu diskursu propadají v ČR i lidé, od nichž by to nikdo nečekal, dosahují rekordního počtu a intenzity.

Pavel Novotný, donedávna šéfredaktor bulvárního serveru Extra.cz, vysvětlil zcela otevřeně hlavní důvody, proč v ČR dnes vládne iracionální hysterie a strach. "Novináři neeskalují negativní emoce vůči muslimům proto, že by ty muslimy neměli rádi, ale proto, že jim to zvedne čtenost. Sám jsem jako dlouholetý šéfredaktor v komerčních médiích české xenofobie využíval. Psal jsem cíleně články, které rasovou nenávist podněcovaly," píše bezelstně Novotný a dodává, že nemá cenu se snažit při psaní o slušnost: "K čemu je to dobrý? Ta komerční média, které jedou na xenofobní vlně, mají většinu trhu. Čeho tím docílíš? Co vlastně kultivuješ, rasistické a xenofobní Čechy?"

Novotný si zřejmě neuvědomuje, že pokud zredukuje veškeré své hodnoty jen na vydělávání peněz prostřednictvím podvodného psaní pro společnost zmanipulovanou vymyšlenými poplašnými zprávami, systematicky pracuje na likvidaci českého politického a kulturního prostředí, které se rychle vyčleňuje z evropského civilizačního kontextu a stává se netoleratním, nenávistným a nesnesitelným. V takové společnosti, kterou "buduje" Novotný, nebude příjemné žít.

Jedním z nejpozoruhodnějších rysů poslední doby je nejen to, do jaké míry se vzedmula v médiích vlna strachu, iracionality a nenávisti. Zvlášť znepokojující je její legimitizace a normalizace. Na mlčenlivé nebo i otevřené podpoře serverů šířících nenávistné nesmysly se v současnosti podílejí i lidé, o nichž by člověk doufal, že si uvědomí, že ve společnosti, kde mají přežít základní civilizační principy, je něco takového nepřípustné.

Britské listy mají jen malou možnost proti vlně zloby, nenávisti a strachu vystupovat - hlavně proto, že lidi, zděšené nesmyslnými poplašnými zprávami a spekulacemi nepřesvědčíte, aby začali uvažovat racionálně.

Nicméně doufáme, že v české společnosti existuje aspoň menšina rozumných lidí, kteří budou schopni se proti špinavé vlně nahnědlého strachu a rasismu postavit. Právě jim se snažíme zprostředkovávat neideologickým a věcným způsobem informace a analýzy, které nejsou jinak v českém jazykovém prostředí k dispozici.

Apelujeme tedy na čtenáře, kteří nepřestali racionálně myslet: Prosíme, podpořte Britské listy pravidelným finančním příspěvkem, abychom mohli tuto práci dělat dál. Rozšiřujte naše články mezi své známé a přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE.

Možná naši práci v českém prostředí už nepůjde dělat. Země možná propadne v důsledku iracionálního strachu, vyvolávaného poplašnými zprávami, které si vymýšlejí komerční média, všeobecné fašizaci.

Zatím to však ještě nevzdáváme, pokud nás podpoříte.

Stojí za to zapálit alespoň malou svíčku než proklínat temnotu.

Jan Čulík

šéfredaktor

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
7798

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2015