Jak Německo zápolí s uprchlickou krizí

9. 10. 2015

čas čtení 8 minut

Uprostřed zpráv o potyčkách v ubytovnách pro uprchlíky, o byrokratech, zahlcených obrovským množstvím nezpracovaných žádostí a o rozbrojích v konzervativní straně Angely Merkelové si Němci začínají uvědomovat realitu břemena evropské uprchlické krize píše v deníku Guardian z Berlína Kate Connolly. Její objektivní reportáž shrnujeme, ve snaze neutralizovat systematické šíření ostře zaujatých, rasistických materiálů k této tematice v českých médiích a na internetu.

Jen pouhých několik týádnu poté, co Angela Merkelová reagovala na uprchlickou krizi prohlášením: "Zvládneme to!" byla euforická nálada nahrazena chmurnější reakci při vědomí, že noví příchozí v Německu zůstanou, a bude to mít nejrůznější následky.

Školské úřady požadují nejméně další 25 000 nových učitelů, mají-li si poradit s velkými počty nových žáků. Policisté jsou po tisících přiváděni z důchodů zpět do činné služby a po celém Německu se před příchodem zimy hledá vhodné ubytování.

"Uvítací oslavy v Mnichově, v Berlíně i jinde byly vynilkající," napsal nedávno mnichovský list Süddeutsche Zeitung. Ukázaly velkomyslné a otevřené Německo, na které můžeme být silně hrdi, v jehož čele stojí kancléřka, která, jak se zdá, sama sebe překvapila svou reakcí, a desetitisíce dobrovolníků. Teď jsme se ale ocitli v ostrém denním světle, kdy vidíme přeplněná uprchlická střediska a místní úřady a policie, které jsou na pokraji svých sil."

Žhářské útoky na uprchlické ubytovny pokračují téměř každodenně. Uprchlíci jsou vítáni u dveří svých nových domovů neonacisty, kteří zpívají nacistické písně z Třetí říše a házejí po uprchlících slupky od banánů. Sílí znepokojení, že ultrapravice nalezla novou energii v tom, že zneužívá strachu lidí, že Německo, největší evropská ekonomika, si neporadí s rozhodnutím přijmout tolik uprchlíků.

Podle nejnovějších odhadů, které dosud vláda nepotvrdila, může Německo do konce roku očekávat až 1,5 milionu uprchlíků, většinou ze Sýrie, z Afghánistánu a z Iráku. Nezdá se, že počty v blízké budoucnosti poklesnou. Jeden ministr varoval, že se dá očekávat, že teď přijde mnoho žen a dětí, poté, co nejprve přišli muži. Rozhodnutí Angely Merkelové "otevřít dveře" Německa zejména uprchlíkům ze Sýrie vyvolává rostoucí kritiku i v její vlastní straně, vzhledem k tomu, že do Německa každý den přichází dalších 10 000 uprchlíků.

34 místních činitelů z Křesťansko-demokratické strany Merkelové jí poslalo dopis, v němž vyjadřují znepokojení, že její uprchlická politika zašla příliš daleko.

Signatáři nezastávají významnější postavení v její straně. Nicméně jejích rozhněvaný dopis zosobňuje největší stranické vzbouření, jaké Merkelová kdy zažila.

Kancléřčina popularita zaznamenala pokles, především na bývalém komunistickém východě, kde jsou protiuprchlické postoje nejintenzivnější. Avšak při středeční televizní debatě Merkelová trvala na tom, že se nebude snažit počty uprchlíků omezovat. "Jak by to mělo fungovat?" ptala se moderátora. "Nemůžete prostě zavřít hranice."

Tentýž den Merkelová řekla v Evropském parlamentě, že EU musí zmodernizovat své imigrační předpisy. Avšak znepokojení přichází z celého politického spektra. Mnoho zelených a sociálních demokratů je na rozpacích mezi strategií a principy jejich strany - které jsou v souladu se strategií Merkelové - a každodenní realitou zahlcených komunálních úřadů.

Zprávy tom, že se musel vystěhovat komunitní projekt pro mladé lidi, aby se udělalo místo pro uprchlíky, nebo že žena, žijící v komunálním bytě, se musela přestěhovat do bytu menšího, aby do jejího velkého bytu mohli být nastěhováni uprchlíci, se pravidelně dostávají do titulků novin a posilují antipatie.

Merkelová dala ve středu najevo, že i nadále neustupuje od svého vstřícného postoje vůči uprchlíkům, a to tím,že jmenovala svého vlastního šéfa štábu, Petera Altmaiera, koordinátorem pro uprchlickou problematiku pro celé Německo. Tím odebrala pravomoci ministru vnitra Thomasi de Maizierovi, který začal otevřeně zpochybňovat postoje Merkelové. v Svým rozhodnutím jmenovat Altmaiera významným činitelem německé vlády Merkelová učinila pomoc uprchlíkům. jádrem politiky svého kancléřství.

V rozhovoru pro Deutschlandfunk k 25. výročí německého sjednocení Merkelová zdůraznila, že stejně jako se tehdy Německu podařilo zvládnout sjednocení, zvládne i přijetí velkého počtu uprchlíků.

"Apeluji na nás, abychom to neodmítali - to by bylo nesmyslné - ale abychom to přijali a utvářeli to tak, aby z toho vzniklo něco, z čeho budeme mít všichni prospěch."

Německá vláda hovoří o tom, že Německo nutně potřebuje imigranty, kteří by zaplnili rostoucí nedostatek kvalifikovaných pracovních sil v důsledku demografické krize, stárnoucího obyvatelstva a chronicky nízké porodnosti.

Průměrný imigrant do Německa je o ohromujících 29 let mladší než průměrný Němec, jemuž je 46. Kritikové však poukazují na to, že integrace nebude tak jednoduchá. Přijmout téměř milion lidí, kteří nemluví německy do rigidně strukturovaných pracovních příležitostí bude obtížné.

"Přicházejí vzdělaní inženýři, lékaři i ekonomové. Ale také množství nevzdělaných lidí, ohromených novým světe," píše v Süddeutsche Zeitung Matthias Drobinski. "Ultranáboženští muslimové - a křesťané - přicházejí tváří v tvář ke společnosti, kterou náboženství nezajímá. Noví příchozí s přísnými morálními zvyklostmi si budou muset zvyknout na skutečnost, že v Německu se gayové mohou otevřeně líbat na veřejnosti."

Problémy integrace se už projevují v uprchlických ubytovnách, kde dochází skoro každý den k potyčkám mezi jejich obyvateli. K nim dochází většinou kvůli malicherným hádkám ve frontách na jídlo, na záchod nebo kvůli potřebě soukromí.-

"Není to příliš překvapující, vzhledem k tomu, že ubytovny jsou často přeplněné, vůbec v nich není soukromí a většina příchozích jsou mladí muži, frustrovaní, že nemají možnost nic dělat," řekl jeden dobrovolník z jedné z mnoha charitativních organizací, které ubytovny provozují.

V LaGeSo, na Státním úřadu pro zdravotnictví a sociální služby v Berlíně, kde se uprchlíci registrují, vládne ve frontě 1500 lidí, kteří čekají, až bude vyvoláno jejich číslo, chaos a napětí. Někteří lidé tam už čekají 35 dní.

"Nemohu se dostat ani do fronty, kde lidi čekají na to, aby si mohli utrhnout čekatelské číslo," řekla jednašedesátiletá Ahmad Nasar ze Sýrie.

Devětadvacetiletý Mohammad Kheir Al Mousa z Deir ez-Zonu v Sýrii řekl, že se svou těhotnou šestadvacetiletou manželkou Amera spí venku v parku před úřadem, aby byli ráno první ve frontě. Čekají už měsíc a stále se jim nepodařilo se registrovat.

Čtyři afghánští bratři, kteří pracovali jako tlumočníci pro NATO, a byli pak nuceni uprchnout před Talibanem, hovoří o tomtéž, což podtrhuje atmosféru absolutního chaosu.

"Angela Merkelová nás pozvala," řekl Tagi. "Ale teď když jsme tady, je tu zmatek. Nevíme, co se děje. Nikdo s námi nemluví."

Jens Spahn, čelný představitel CDU a vysoce populární politik s potenciálem jednoho dne Merkelovou nahradit, je jemný a inteligentný kritik pozitivního přístupu Merkelové k uprchlíkům a toho, co charakterizuje jako "euforické líčení" uprchlické otázky v médiích a ve veřejné debatě.

"Existují jen extrémy. Buď hovoříme o absolutně slušných lidech, anebo o děsivých ultrapravicových xenofobech. Nic mezitím neexistuje. Což ignoruje legitimní otázky lidí, jako 'Kolik uprchlíků přijde příští rok? Zvládnete tu situaci? A jak dlouho se Německu bude dařit situaci zvládat?"

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12301

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2015