Islámský závoj se stává jedním z hlavních témat kanadských voleb

9. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Kanadský premiér Stephen Harper prohlásil, že se bude snažit zakázat úředníkům nošení islámského závoje (nikábu), pokud znova vyhraje volby. Tím udělal ze závoje významné téma volební kampaně, a to pouhé dva týdny před hlasováním.

Harper, který ve volbách 19. října bude usilovat o čtvrté funkční období, opakovaně prohlásil, že konzervativci by měli uvažovat o federálním zákoně založeném na québeckém zákoně č. 62, který zakazuje úředníkům nosit v zaměstnání nikáb.

Podle lídra opozičních liberálů Justina Trudeaua Harper provádí "politiku strachu a rozdělování", která Kanaďany staví navzájem proti sobě, což je "nezodpovědné a nebezpečné" a takový kandidát si nezasluhuje být premiérem.

Průzkumy ukazují 32 % preferencí pro obě strany - a středolevicová strana Noví demokraté má 25 %.

Konzervativní vláda se také snažila zakázat zakrývání obličeje při veřejných obřadech, avšak federální kasační soud rozhodl ve prospěch muslimské ženy, která si přála složit občanskou přísahu v nikábu.

Podle profesora Torontské univerzity Petera Loewena jeho průzkumy ukazují, že existuje velká veřejná podpora pro zákaz nikábu při občanských ceremoniích i pro úředníky. Dosahuje podle něj 60 - 65 %.

Loewen souhlasí s tím, že vytažení zákazu závojů umožňuje Harperovy odpoutat pozornost od dalších témat, ale může se ukázat jako vítězná volební strategie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5467

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2015