Odhad pro rok 2025: miliarda obézních

ČR patří mezi země s největší mírou obezity na světě

10. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Cíl snížit míru celosvětové obezity pod úroveň z roku 2010, jenž stanovila Světová zdravotní organizace (součást OSN) pro rok 2025, pravděpodobně nebude vzhledem k trvalému nárůstu této civilizační choroby naplněn. Naopak se zdá, že celosvětově obezita velmi výrazně roste, zvláště v některých regionech. ČR společně s Velkou Británií mají v Evropě největší koncentraci obezity v populaci. Podobně už jsou na tom jen USA, Austrálie, některé země Maghrebu a Blízkého východu. Na vině je především současný "západní" způsob stravování, který se velmi rychle rozšiřuje do dalších částí světa, doprovázený velmi přesvědčivým marketingem potravinářského průmyslu.

Je zajímavé vidět, jak výrazně společný společenský rys mají mnohé arabské země a Česká republika. Patří mezi regiony s největším výskytem nadváhy a obezity na světě, měřeno podle BMI (body mass index, index tělesné hmotnosti). Ukazuje to infografika deníku Guardian, která vychází ze zdrojů Světové zdravotnické organizace a Světové federace pro obezitu.

V roce 2010 se OSN rozhodla stanovit si limit pro snížení obezity do roku 2025. Místo poklesu avšak došlo od roku 2010 do roku 2014 z velmi výraznému nárůstu: místo 565 milionů lidí (11,5 % dospělé populace světa) byla v roce 2014 diagnostikována obezita 670 milionům dospělých (13,7 %). Při setrvání tohoto trendu bude v roce 2025 obézních 17 % celosvětové populace. Obezních dohromady s lidmi s nadváhou by v takovém případě bylo ohromujících 2,7 miliardy oproti 2 miliardám v roce 2010.

Velký podíl na stále rostoucí obezitě má změna ve stravování, přechod od lokálních potravin na městský způsob a s tím spojený výrazný nárůst spotřeby cukru. Tento negativní trend postihuje další světové regiony. Dalším důvodem je nárůst sedavého způsobu života.

Světová zdravotní organizace obviňuje z podílu na nárůstu obezity i velké potravinářské korporace, které se snaží svým sofistikovaným marketingem infiltrovat zejména populace v rozvojových zemích. Nejvyšší nárůst obezity v posledních letech zasáhl země Karibiku, Blízkého a Středního východu a Pacifiku.

Obezita a nadváha jsou příčinou řady závažných a ve svém důsledku smrtelných chorob kardiovaskulárního systému nebo rakoviny. Léčba lidí s nadváhou a obezitou představuje významnou část výdajů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11274

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2015