Britský premiér: "Corbyn je bezpečnost ohrožující, s teroristy sympatizující a Británii nenávidějící" ideolog

8. 10. 2015

čas čtení 3 minuty

Cameron ve svém projevu pro české poměry pozoruhodně hájil etnické menšiny, jimž podle jeho slov Británie dodnes z rasistických důvodů odpírá seberealizaci.

Během svého projevu závěrem výročního sjezdu Konzervativní strany zaútočil britský premiér David Cameron na nového šéfa Labouristické strany Jeremyho Corbyna jako na "bezpečnost ohrožujícího, s teroristy sympatizujícího a Británii nenávidějícího" ideologa. Labouristická strana na to reagovala konstatováním, že se "zjevně Cameron cítí Corbynem ohrožen".

Cameron drsně zkreslil některé Corbynovy výroky, když ho například obvinil, že řekl, že "smrt Usámy bin Ladina byla tragédie". Corbyn ovšem pouze protestoval proti mimosoudní vraždě Usámy bin Ladina a konstatoval, že měl být bin Ladin namísto zavraždění postaven před soud. Obdobné to bylo s jeho výroky ohledně palestinských extremistických organizací - Corbyna Cameron obvinil, že s nimi Corbyn sympatizuje, zatímco Corbyn řekl jasně, že se s jejich názory neztotožňuje, ale domnívá se, že je s nimi třeba jednat.

Komentátoři poukazují na to, že se svým projevem David Cameron pokusil obsadit centristický prostor v britské politice poté, co usoudil, že ho úkrokem k extremní levici Labouristická strana opustila.

Cameron zdůraznil, že bude v Británii bojovat proti extremismu. Zakáže ty muslimské nedělní školy, pokud nepovedou děti k pluralismu a k otevírání myslí. Cameron se zapřísáhl, že jeho vláda bude tvrdě bojovat proti vynucovaným sňatkům a unášením mladých britských dívek k těmto nuceným sňatkům do Pákistánu, i proti ženské obřízce, která je v Británii zákonem zakázána.

Cameron oznámil, že britské úřady budou provádět inspekci ve všech "dodatečných" školách, ať šíří muslimské, židovské či jiné vyznání. Nedělní školy, které hlásají netoleranci, budou zakázány.

Cameron také prezentoval Konzervativní stranu jako stranu "příležitostí pro obyčejné lidi" a zapřísáhl se, že bude bojovat za odstranění chudoby. Analytikové z Resolution Foundation však poukázali na to, že rozhodnutí nynější konzervativní vlády odebrat zaměstnaným lidem s malými platy platové příplatky sociálních dávek uvrhne do chudoby dalších 200 000 Britů, takže Cameronovy přísliby, že povede Británii k prosperitě, jsou plané.

Cameron ve svém projevu pro české poměry pozoruhodně hájil etnické menšiny, jimž podle jeho slov Británie dodnes z rasistických důvodů odpírá příležitosti. Konstatoval: "Víte, že v naší zemi, i když máte úplně stejnou kvalifikaci, dostávají lidé se jmény, které znějí bělošsky, dvojnásobný počet pozitivních telefonátů na své žádosti o práci? Tohle je skutečný příběh. Jedna černošská dívka si musela změnit své jméno na anglicky znějící 'Elizabeth', než ji začal zvát na pracovní pohovory. To je v Británii jednadvacátého století naprosto ostudné. Můžeme pořád mluvit o rovnosti příležitostí, ale je to nesmyslné, pokud nebudou lidé konečně posuzováni rovným způsobem.

Cameron, který ví, že o něm občané vědí, že je z nesmírně bohatého rodinného prostředí, zdůraznil, že si uvědomuje, že v Británii daleko častěji než ve všech ostatních zemích rozvinutého světa výše občanova platu závisí na tom, co dělal jeho otec. "Je mi líto, my konzervativci, strana, která chce všem umožnit úspěch, tohle nemůžeme přijmout."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5347

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2015