USA "mohou vojensky reagovat", pokud Rusko nepřestane porušovat Smlouvu o likvidaci střel středního a kratšího doletu

9. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Pokud Rusko bude nadále porušovat Smlouvu o likvidaci střel středního a kratšího doletu (INF), Spojené státy jsou připraveny přijmout příslušná opatření. Může se jednat o reakci diplomatickou, ale potenciálně také vojenskou, řekl ve čtvrtek náměstek ministra zahraničí pro kontrolu zbrojení, ověřování a dodržování smluv Frank Rose.

USA dosud nepřijaly rozhodnutí o takové možnosti, ale učiní tak poté, co provedou konzultace se spojenci v NATO. Rose prohlásil, že USA zvažují "potenciální ekonomická opatření" k vynucení ruského návratu ke smlouvě.

"Nechceme zahájit cyklus akcí a reakcí s Ruskem, ale současně nebudeme sedět nečinně, jestliže Rusko bude nadále porušovat tuto velmi důležitou smlouvu," dodal Rose během jednání, která se konala na rumunském ministerstvu zahraničí. Podle něj USA zastávají pozici, že smlouva INF sloužila strategickým zájmům USA, Ruska a zemí NATO po dobu 25 let, takže by měla být kvůli zachování stability v euroatlantickém prostoru dodržována. "Naším cílem je využít diplomacie k tomu, aby se Rusko vrátilo k dodržování smlouvy, ale pokud to neudělá, budeme uvažovat o nezbytných opatřeních, aby bylo zajištěno, že porušením práva nezíská žádnou vojenskou výhodu," řekl Rose.

Rose navštívil Rumunsko v souvislosti s upřesňováním projektu základny systému protiraketové obrany v Deveselu. Summit NATO ve Varšavě plánovaný na příští rok musí podle Rose být milníkem v budování systému obrany proti balistickým raketám. Jedná se podle něj o čistě obranný systém a jeho budování je v souladu s Chartou OSN a mezinárodním právem povolujícím sebeobranu.

Podrobnosti v rumunštině: ZDE

0
Vytisknout
5990

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2015