Smlouva TPP "ohrožuje globální svobodu projevu"

10. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Wikileaks zveřejnili to, o čem tvrdí, že je to kompletní kapitola o autorských právech, tedy o intelektuálním vlastnictví, z kontroverzní smlouvy TPP (Trans-Pacific Partnership), kterou v pondělí podepsalo se Spojenými státy 11 zemí.

TPP byla vyjednána tajně a její podrobnosti nebyly zveřejněny. Kritikové včetně demokratických kandidátů na amerického prezidenta Hillary Clintonové a Bernieho Sanderse ostře kritizují to, co ze smlouvy četli. Nejnovější prozrazení od Wikileaks je neuklidní.

Jedna kapitola, jak se zdá, dává signatářským zemím větší pravomoci potlačovat zveřejnění kompromitujících informací. Smlouva dává signatářům schopnost zastavit právní procesy, pokud krádež informací "škodí jejich hospodářským zájmům, mezinárodním vztahům, obraně státu či bezpečnosti státu" - jinými slovy, pokud by soudní proces znamenal, že by se informace rozšířily na veřejnost.

Smlouva TPP zosobňuje vážné nebezpečí globální svobodě projevu a základnímu přístupu k věcem, jako jsou léky a informace," vaaruje Evan Greer, ředitel kampaní u aktivistické internetové organizace Fight for the Future.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7304

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2015