Statisíce lidí se v Berlíně účastnily protestů proti dohodě TTIP

10. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Ekologické organizace, charitativní instituce a opoziční strany, které demonstraci proti obchodní dohodě mezi USA a EU zorganizovaly, informují, že se jí účastnilo čtvrt milionu lidí.

Statisíce lidí se v sobotu účastnily v Berlíně demonstrace proti plánované dohodě o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy, o níž kritikové tvrdí, že je protidemokratická a ohrožuje potravinovou bezpečnost a ekologické normy.c Organizátoři uvádějí, že se demonstrace účastnilo čtvrt milionu lidí, policejní mluvčí účast odhadl na 100 000. Menší demonstrace se konaly i v jiných evropských městech, včetně Amsterdamu.

Evropská komise argumentuje, že TTIP by mohla vést k růstu ekonomiky EU o 120 miliard euro, tj. o 0,5 procenta HDP. V Německu a v dalších evropských zemích však vznikla za poslední rok proti dohodě velká opozice. Kritikové poukazují na to, že dohoda poskytne příliš mnoho pravomocí multinacionálním firmám na úkor spotřebitelů a zaměstnanců. O smlouvě se většinou vyjednává v tajnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Eurobarometer:

Ohromující míra diskriminace v České republice

10. 10. 2015

čas čtení 4 minuty

Eurobarometer, úřad Evropské komise pro zkoumání veřejného mínění občanů EU, právě zveřejnil výsledky celoevropského průzkumu veřejného mínění zkoumajícího diskriminaci různých společenských skupin v jednotlivých státech EU. Průzkum byl proveden v červnu 2015, tedy ještě před vznikem nynější protiuprchlické hysterie a kriminálního zacházení s uprchlíky ve vězeňských střediscích. Zaznamenává tedy hlubinné, dlouhodobé postoje. Občané České republiky svědčili zajímavě v nejrůznějších oblastech. Podnětné je také srovnávat české výsledky s výsledky z jiných zemí EU.

Z výzkumu vyšlo najevo, že:

- 58 procent Čechů si myslí, že v ČR jsou diskriminováni lidé starší 55 let. Je to nejvyšší procento v celé EU. 52 procent Čechů si myslí, že lidé jsou diskriminováni na základě etnického původu.

- Jen 16 procent Čechů by bylo "velmi spokojeno", kdyby byl hlavou státu člověk jiného než českého etnického původu.

- Jen 29 procent Čechů by bylo "velmi spokojeno", kdyby měli v zaměstnání spolupracovat s Romem. Je to rekordně nejméně v celé Evropské unii. (Na Slovensku jsou poměry lepší: mít v práci za kolegu Roma by tam nevadilo 41 procentům Slováků.)

- Jen 11 procent Čechů (rekordně nejnižší počet v EU) by bylo spokojeno, kdyby jejich dítě mělo milostný vztah s Romem. Jen 23 procent Čechů by bylo spokojeno, kdyby mělo jejich dítě milostný vztah s černochem a jen 25 procent Čechů by bylo spokojeno, kdyby jejich dítě mělo milostný vztah s Asijcem (rekordně nejnižší počet v EU).

- Jen 27 procent Čechů (rekordně nejnižší počet v EU) by bylo spokojeno, kdyby mělo v zaměstnání spolupracovat s muslimem. (V EU rekordně nejnižší počet Slováků, 57 procent, by bylo spokojeno, kdyby muselo v zaměstnání spolupracovat s židem!)

- Jen 12 procent Čechů by bylo spokojeno (rekordně nejnižší počet v EU), kdyby mělo jejich dítě milostný poměr s muslimem. Rekordně největší procento v EU (20 procent Čechů) by bylo nespokojeno, kdyby mělo jejich dítě milostný poměr s křesťanem!

- Jen 27 procent Čechů by bylo spokojeno (rekordně nejnižší počet v EU), kdyby mělo jejich dítě milostný poměr s invalidou.

- Jen 22 procent Čechům by nebylo nepříjemné vidět, jak se dva muži líbají na veřejnosti. (Na Slovensku je to ještě horší: 18 procent).

A nyní totéž ještě jednou, s tabulkami, aby bylo možno srovnat poměry v České republice s ostatní Evropou:

V diskusním pořadu rozhlasu BBC vyvřela zuřivá nenávist Angličanů vůči středoevropským imigrantům

11. 10. 2015

čas čtení 4 minuty

V souvislosti s ostře xenofobním protiimigrantským projevem britské konzervativní ministryně Theresy Mayové na výročním kongresu konzervativní strany se o tom projevu debatovalo v rozhlase BBC v diskusním pořadu politiků Any Questions i v následném diskusním pořadu skládajícím se z telefonátů veřejnosti Any Answers. V tomto pořadu pozoruhodným způsobem vyvřela nenávist řady Angličanů vůči Čechům, Slovákům, Polákům a dalším přistěhovalcům ze středovýchodní Evropy, a vůči Evropské unii jako celku. (Pořad samozřejmě v rámci férovosti citoval i opačné názory, především od samotných imigrantů). Zde je ukázka:

Geoffrey: Byl jsem opravdu nadšen, že vysoký politik, jako je ministryně vnitra Theresa Mayová, veřejně vystoupil a rozbil to obrovské tabu, které vytvářejí levicoví politikové jako Diane Abbott. Imigrace je tabuové téma, o němž se nesmí mluvit. Protože když se o něm odvážíte mluvit, okamžitě vás odsoudí jako rasistu. A předstírá se, což je naprostá mytologie, že by se hospodářství rozložilo, kdybychom neměli obrovské množství nekontrolované imigrace. To je absurdní! Já pracuju na staveništi za minimální mzdu. A tam vidím ty skutečné dopady, jako jsou naše mzdy drženy na nízké úrovni, ředitelé firem si žijí ve své věži ze slonoviny a nevnímají, jaké to je pro obyčejné lidi.

Rozporné signály z Británie ohledně imigrace

Angličané milují muslimy a nenávidí Středoevropany?

11. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta



V britském rozhlase se stále častěji nyní vyskytují hystericky nenávistné reakce obyčejných Angličanů vůči přistěhovalcům ze střední Evropy, především Čechům, Polákům, Slovákům...

Na druhé straně, v Británii je v současnosti nesmírně populární televizní pořad Great British Bake-Off - Velké britské pečení. Je to televizní soutěž o to, kdo upeče nejlepší dort. Finále pořadu, které se vysílalo tento týden, sledovalo v Británii rekordních 15 milionů diváků.

A v soutěži o nejlepší dort vyhrála se svým citronovým svatebním dortem mladá britská muslimka z Lutonu, matka tří dětí Nadiya Hussain. Stala se absolutní hrdinkou britského národa. Na Facebooku má 215 000 likeů.

Takže jak tomu vlastně v Anglii je? Angličané milují muslimy a nenávidí Středoevropany?

Podrobnosti v angličtině ZDE

Izraelská armáda postřelila pracovnici Human Rights Watch

11. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Izraelské jednotky dne 6. října střelbou zranily výzkumnou pracovnici z organizace Human Rights Watch, která pozorovala demonstraci u města Ramallah na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu.

Výzkumnice pozorovala chování demonstrantů a izraelských bezpečnostních jednotek v kontextu současné eskalace násilí, které začalo usmrcením izraelské dvojice dne 1. října. Izraelská armáda na demonstraci střelbou zranila nejméně sedm demonstrantů.

Velké tabákové firmy dosáhly podvodnými prostředky odložení neznačkového balení cigaret o tři roky

11. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

Velké mezinárodní tabákové společnosti zneužily právního nástroje EU, tzv. Agendy pro lepší regulaci. Falešnými "lidovými" kampaněmi na obranu kouření se jim podařilo přimět EU, aby odložila zavedení prostého, neznačkového balení cigaret o tři roky, upozorňuje analýza výzkumného týmu britské University of Bath.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 26:

Jak se žilo v Československu v padesátých letech

9. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta




Rozhovor Jana Čulíka s komentátorem Britských listů Štěpánem Steigerem, čtyřiadevadesátiletým svědkem života v dvacátém století. Dnes pan Steiger hovoří o svých zkušenostech z padesátých let v Československu. Při komunistickém převzetí moci r. 1948 mu bylo 26 let. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 9. října 2015.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Odhad pro rok 2025: miliarda obézních

ČR patří mezi země s největší mírou obezity na světě

10. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Cíl snížit míru celosvětové obezity pod úroveň z roku 2010, jenž stanovila Světová zdravotní organizace (součást OSN) pro rok 2025, pravděpodobně nebude vzhledem k trvalému nárůstu této civilizační choroby naplněn. Naopak se zdá, že celosvětově obezita velmi výrazně roste, zvláště v některých regionech. ČR společně s Velkou Británií mají v Evropě největší koncentraci obezity v populaci. Podobně už jsou na tom jen USA, Austrálie, některé země Maghrebu a Blízkého východu. Na vině je především současný "západní" způsob stravování, který se velmi rychle rozšiřuje do dalších částí světa, doprovázený velmi přesvědčivým marketingem potravinářského průmyslu.

Při teroristickém útoku v Turecku zahynulo 97 osob

10. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

Nejméně 97 osob bylo usmrceno a asi 250 zraněno při nejvražednějším teroristickém útoku v historii Turecka. Dvě exploze zaútočily na mírové shromáždění, které se konalo v centru Ankary. Mírová demonstrace protestovala proti násilí mezi tureckou vládou a kurdskou organizací PKK. Turecká vláda konstatovala, že šlo o teroristický útok, který spáchali sebevražední atentátníci, ale žádná organizace se k odpovědnosti za atentát nepřihlásila. Turecký prezident Erdogan útok odsoudil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Varoufakis: Východoevropané jsou sobci - v ekonomice i vůči uprchlíkům

10. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

"Obávám se, že uprchlická krize vyvolala vzestup nacionalismu, především ve východní Evropě. Tam jde politika škrtů a xenofobie ruku v ruce," řekl bývalý řecký ministr financi Yannis Varoufakis v rozhovoru s týdeníkem Der Spiegel. "Je to renacionalizace všech cílů: Chtějí být součástí Evropy, ale zároveň uzavírají své hranice, nechtějí černochy, nechtějí muslimy, nechtějí Řeky ani Portugalce. Takže Evropa nefunguje."

Podrobnosti v němčině ZDE

Lost Angeles Times:

Američané jsou šokování tragédií uprchlíků v Evropě, ale sami s nimi zacházejí strašně

10. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Američané jsou šokováni vlnou uprchlíků v Evropě, avšak sami ignorují tragédii uprchlíků ve vlastní zemi, píše list Los Angeles Times.

Tisíce žadatelů o asyl, kteří přijdou do Spojených států, musejí obhajovat svůj případ u imigračního soudu, často z vězení. Loni v USA zažádalo o asyl 41 000 osob. Mnoho z nich azyl nedostane. Americká veřejnost o těchto lidech vůbec neví v důsledku toho, že americké ministerstvo domácí bezpečnosti je hned po příjezdu do USA vězní, a to často ve vzdálených vazebních střediscích.

Krize v Calais:

Zástupce OSN ostře zkritizoval Británii, Francii a střední Evropu za jejich krutost vůči uprchlíkům

10. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Podmínky v uprchlických táborech v Calais jsou "živou výčitkou evropské společnosti" a Velké Británii, že odmítá přijmout férový podíl uprchlíků, konstatoval mimořádný představitel OSN pro mezinárodní migraci Peter Sutherland.

Sutherland ostře kritizoval vlády Británie, Francie a několika středo a východoevropských zemí, že, jak se zdá, vůbec nechápou zoufalou situaci uprchlíků, kteří prchají z válečných zón.

Syrští uprchlíci jezdí ve snaze získat azyl v Norsku na kole přes Rusko až na daleký sever

10. 10. 2015

čas čtení 1 minuta



Je to bezpečnější než se plavit přes vražednou úžinu mezi Tureckem a řeckými ostrovy, uprchlíci také nemají problémy na evropských hranicích a nedostanou se na území České republiky, která je protizákonně vězní.

V poslední době začínají růst počty uprchlíků, kteří se snaží dostat do Norska, které je vítá. Angela Merkelová o tom hovořila ve středu v Evropském parlamentu jako o příkladu, že si uprchlíci najdou ty nejpozoruhodnější cesty, jak se dostat do bezpečné země, pokud evropské země se budou snažit uzavřít své hranice.

V září 2015 požádalo na hraničním postu Storskog na norsko-ruské hranici na absolutním severu Norska 420 uprchlíků přijíždějících na kole z Ruska. Jen tento týden jich touto arktickou cestou přijelo 263. Jsou to samozřejmě ve srovnání s tisíci uprchlíků, plavících se do Řecka, malé počty, ale ve Storskogu jsou to rekordní počty, píše deník New York Times.

Podrobnosti v angličtině ZDE



Human Rights Watch:

Zřejmě ruské letecké údery usmrtily v Sýrii řadu civilistů

10. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

Zřejmě ruské letecké údery v Talbisehu v severním Homsu, které usmrtily nejméně 17 civilistů, by měly být vyšetřovány pro porušení válečného práva, konstatuje Human Rights Watch. Místní svědci uvádějí, že 30. září zasáhly letecké údery obytnou čáset města, kde nejsou žádné vojenské cíle, a údery neusmrtily žádné bojovníky.

Dne 30. září oznámilo Rusko zahájení svých leteckých úderů v Sýrii.

Místní aktivisté uvádějí, že letadla, podle nich ruské stihačky, zaútočila na sousední města Za`faraneh a Rastan a usmrtila dalších 17 civilistů. Podle zprávy státní ruské televize Russia 24 bylo město Talbished jedním z několika měst v Homsu, na něž dne 30. září ruská letadla zaútočila.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak Německo zápolí s uprchlickou krizí

9. 10. 2015

čas čtení 8 minut

Uprostřed zpráv o potyčkách v ubytovnách pro uprchlíky, o byrokratech, zahlcených obrovským množstvím nezpracovaných žádostí a o rozbrojích v konzervativní straně Angely Merkelové si Němci začínají uvědomovat realitu břemena evropské uprchlické krize píše v deníku Guardian z Berlína Kate Connolly. Její objektivní reportáž shrnujeme, ve snaze neutralizovat systematické šíření ostře zaujatých, rasistických materiálů k této tematice v českých médiích a na internetu.

Saúdský zaměstnavatel usekl služce z Indie ruku

9. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

Indické ministerstvo zahraničí si stěžovalo saúdskoarabským úřadům poté, co saúdský zaměstnavatel usekl indické služce ruku. Kasturi Munirathinam je v nemocnici. Snažila se od zaměstnavatele uprchnout, když ji chytil. Její příbuzní v Indii si stěžují, že ji saúdští zaměstnavatelé mučili.

Useknutí ruky má být trestem, že si na to služka stěžovala.

Podrobnosti v angličtině ZDE

NYT: Spojené státy zrušily projekt v hodnotě 500 milionů dolarů na výcvik syrských vzbouřenců

9. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Je to důkazem selhání západního přístupu ke krizi v Sýrii, zatímto Rusko zahájilo vojenskou podporu vražedného režimu Bašara al Asada.

Program byl nejviditelnější součástí americké podpory pro syrskou opozici, ale zaznamenal četné trapné neúspěchy. Minulý měsíc vyšlo najevo, že v Sýrii bylo v rámci tohoto programu vycvičeno jen asi čtyři nebo pět bojovníků a ostatní se vzdali soupeřícím skupinám a když přešli hranice do Turecka, odevzdali své zbraně.

Šokující záběry z Drážďan

9. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

"Šokující záběry z Drážďan!" konstatuje německá televize: "Jsou to především mladí muži, kteří přicházejí. Za poslední měsíce ušli pěšky nesčetné kilometry. Jsou trochu agresivní, ale není divu, jsou těžce traumatizováni. Přicházejí mnozí, kteří jsou vysoce vzdělaní, ale také bohužel i ti, kteří neměli to štěstí získat vzdělání. Bude to obrovský úkol je integrovat do naší společnosti."

Caro Korneli: Willkommen in Dresden

Erschütternde Bilder aus Dresden: Es sind vor allem junge Männer, die kommen. Sie alle sind in den letzten Monaten unzählige Kilometer zu Fuß gelaufen. Es wird eine Mammutaufgabe, sie in unsere Gesellschaft zu integrieren.

Posted by Extra 3 on Wednesday, October 7, 2015

Smlouva TPP "ohrožuje globální svobodu projevu"

10. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Wikileaks zveřejnili to, o čem tvrdí, že je to kompletní kapitola o autorských právech, tedy o intelektuálním vlastnictví, z kontroverzní smlouvy TPP (Trans-Pacific Partnership), kterou v pondělí podepsalo se Spojenými státy 11 zemí.

Czech Prime Minister: Our detention of refugees is fully justified

9. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

"I do not agree with the statement that the Czech Republic is creating obstacles for asylum seekers. I think our procedures are in line with the EU standards and, primarily, with Czech law," said Czech Prime Minister Bohuslav Sobotka in Czech Parliament in response to criticism by MP Jiří Zlatuška who complained that the Czech Republic behaves disgracefully towards the refugees.

"A problem arises when people who enter the territory of the Czech Republic break the law by doing so. This happens when they come to the Czech Republic without valid documents and when they have applied for asylum in another country, for instance in Hungary or Austria, where they should be returned according to the still valid Schengen rules. It is also a problem when they refuse to provide any information about themselves, they do not intend to apply for asylum in the Czech Republic and they are trying to enter another country without registration here.

"There are good legal reasons for holding the refugees in detention centres and I have no evidence for the accusation that the Czech Home Office acts in conflict with these reasons.

"When there are reasons for releasing the refugees from the detention centres, they are released on returned to those countries where they should be returned according to the Schengen rules.

"I think we have the right to subject those individuals who illegally cross our borders to our regime which is defined by Czech law. Czech law is not in conflict with EU rules. I have visited one of the detention centres and I did not think that the conditions within them are undignified," said the Czech Prime Minister in parliament.

Source in Czech HERE

Nobelovu cenu míru získali vyjednavači z Tunisu

9. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

Kvartet tuniského národního dialogu získal Nobelovu cenu míru za to, že pomohl při přechodu Tuniska k vzniku pluralistické demokracie po revoluci r. 2011. Nobelův výbor tím podpořil úsilí lidí v severní Africe o vytvoření demokracie, úsilí, které v mnoha zemích ztroskotalo a vedlo většinou ke katastrofálním důsledku. Jedním z mála výjimek, kde se to nestalo, je právě Tunisko.

O cenu se ucházelo 273 nominantů. Hovořilo se i o Angele Merkelové a papeži Františkovi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kouření usmrtí v Číně třetinu mladých mužů

9. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

V roce 2030 usmrtí kouření asi 2 miliony Číňanů, dvojnásobek nynějšího počtu umírajících lidí, pokud vláda proti tomu nezasáhne. V roce 2050 to budou tři miliony Číňanů. Britský lékařský časopis The Lancet varoval před "rostoucí epidemií předčasných úmrtí" v Číně.

Kouří asi dvě třetiny mladých Číňanů, většina z nich od doby, než jim bylo dvacet. Pokud nepřestanou, asi polovinu z nich kouření usmrtí, konstatova spoluautor článku v časopise Lancet, Zhengming Chen z Oxfordské university.

Čína spotřebovává více než třetinu globální výroby cigaret a co se týče počtu lidí usmrcených kouřením je světově na šestém místě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Automobily mnoha firem vypouštějí do ovzduší při běžném provozu mnohokrát více emisí než při laboratorních testech

9. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

Automobily firem Mercedes-Benz, Honda, Mazda a Mitsubishi, jezdící na naftu, také znečišťují životní prostředí při provozu na silnicích šestkrát více než při labortorních testech. Deník Guardian informoval minulý týden, že i automobily firem Renault, Nissan, Hyundai, Citroen, Fiat, Volvo a Jeep znečišťují životní prostředí daleko více než při laboratorních testech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Prosíme, nezapomínejte na finanční příspěvky pro Britské listy

8. 10. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Zdá se, že jde vážně do tuhého.

Veřejná diskuse v České republice byla za posledního čtvrt století po většinu doby vždycky do značné míry povážlivá, nikdy však natolik iracionální, nesmyslná a hysterická jako dnes. Bereme vážně varování některých pozorovatelů, že se Česko svou nynější veřejnou diskusí vrací do atmosféry někdejší pomnichovské Druhé republiky. Nesmysly a strach, jemuž v důsledku absence přístupu k normálnímu mezinárodnímu diskursu propadají v ČR i lidé, od nichž by to nikdo nečekal, dosahují rekordního počtu a intenzity.

Odhad předpokládá výrazný nárůst důchodů v roce 2016 v Německu

9. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Přibližně 20 milionů důchodců v Německu může v příštím roce počítat s výrazným nárůstem důchodů. Jak informuje "Frankfurter Rundschau" vychází odborníci Německého penzijního fondu a Spolkového ministerstva práce ze zvyšování důchodů v rozsahu čtyř až pěti procent. Spolkové ministerstvo práce a sociálních věcí zdůraznilo, že se jedná o odhad. Přesně to bude stanoveno v pololetí roku 2016 a vlastní penzijní úpravu bude jako obvykle realizovaná až na jaře.

Rozhovor Britských listů 25:

Neviditelná Strana zelených

2. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta




Dokáže se česká Strana zelených vyhrabat ze své neviditelnosti? Potenciálně by mohla mít podporu až 10 procent voličů, avšak dokážou její aktivisté voliče přesvědčit o svém praktickém programu a volitelnosti? S členem Strany zelených, filozofem Martinem Škabrahou, hovoří Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 2. října 2015.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

USA "mohou vojensky reagovat", pokud Rusko nepřestane porušovat Smlouvu o likvidaci střel středního a kratšího doletu

9. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Pokud Rusko bude nadále porušovat Smlouvu o likvidaci střel středního a kratšího doletu (INF), Spojené státy jsou připraveny přijmout příslušná opatření. Může se jednat o reakci diplomatickou, ale potenciálně také vojenskou, řekl ve čtvrtek náměstek ministra zahraničí pro kontrolu zbrojení, ověřování a dodržování smluv Frank Rose.

Sýrie: FSA "obdržela podporu" pro "rozhodující bitvu za osvobození hlavního města ISIS"

9. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

Západní média počátkem týdne začala přinášet informace, že USA mají v úmyslu posílit materiální pomoc kurdským a arabským silám na severovýchodě Sýrie před plánovanou ofenzívou proti centru "islámského státu" v Rakce. Tuto informaci nepřímo potvrdil Abú Muád ar-Rakka, mluvčí sekulárního uskupení Livá Thúvár ar-Rakka podřízeného operačnímu velitelství Euphrates Volcano. Jedná se o spojence kurdských milic YPG.

V Sýrii žádní umírnění rebelové neoperují a Rusko útočí na káidisty

9. 10. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

S přímým vojenským zapojením Ruska do války v Sýrii se vyrojila řada obav – především v západních médiích a sdělovacích prostředcích vlastněných Katarem a Saúdskou Arábií, že Rusko cílí především na antiasadovskou opozici a nikoliv na Islámský stát/Daeš. Přesto se spojenci Spojených států v regionu, jako jsou Izrael a Egypt, na Moskvu nedívají s takovým despektem jako USA a jejich arabští spojenci a Turecko. Egypt ruské údery na cíle islamistů v Sýrii podporuje a Irák pravděpodobně uvítá ruské vojenské angažmá proti Daeš na svém území, neboť by mohlo být účinnější a bylo by vedeno bez zábran ZDE . Podobný apel nyní zaznívá i z Afghánistánu, kde je po 14 let trvající okupaci v režii Bílého domu Taliban na postupu.

Libanonský list Daily Star:

Polovina Čechů je proti přijímání uprchlíků z válek

8. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

Polovina Čechů je podle průzkumu organizace CVVM proti přijímání uprchlíků z válečných zón, píše libanonský list Daily Star. Dokazuje to podle tohoto deníku důraznou opozici České republiky a střední Evropy vůči strategii otevření dveří rostoucímu počtu uprchlíků a žadatelů o azyl. Podle CVVM odmítá 50 procent Čechů přijímat uprchlíky ze zón konfliktu. 40 procent je sice ochotno je přijmout, pouze však dočasně. Z průzkumu CVVM také vyplynulo, že 69 procent Čechů je proti přijímání uprchlíků z Blízkého východu a ze severní Afriky a 49 procent proti přijímání uprchlíků z válkou postižené Ukrajiny. Jen 4 procenta z 994 dotazovaných lidí podpořilo názor, že by uprchlíci z válečných zón měli být přijati trvale.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Česká média skoro nikdy nedají uprchlíkům hlas. Tak alespoň my:

Nechci soucit, chci mít možnost studovat a pracovat!

8. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Když jsem získala možnost opustit svou vlast, hledala jsem bezpečí. A také jsem ho nalezla, tady, v České republice. Když jsem sem však přijela, zjistila jsem, že není možné se do Sýrie vrátit, protože se tam situace zhoršila..., píše exkluzivně pro Britské listy Syřanka v České republice Leen Shreepa.

Tak musím pokračovat se svým životem tady. Bylo opravdu obtížné přijmout, že už není možné, abychom se vrátili domů, a že musíme ve všem začít úplně od začátku, naučit se všechno znovu, i dokonce abecedu! Jako bychom se znovu narodili.

Famous Slovak actress and MP slams anti-refugee xenophobia

8. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

In an interview for Czech Television, Magda Vášáryová (67), a revered Slovak classical actress and an independent MP in the Slovak parliament, sharply criticised her Slovak and Czech compatriots for their anti-refugeee xenophobia. In the interview, she said that the Slovaks are much more willing to help dogs rather than Syrian children. She accused the Slovaks and the Czechs of not being Christian. She attacked Slovak and Czech politicians for cowardice and for being only interested in their own political advantage.

"Some 250 people have emailed me today to ask me to vote for a law protecting the rights of dogs. But I have never received 250 emails to ask me to save 60 000 Syrian children," said Vášáryová and continued:

"This will have serious repercussions. Because we have found out about ourselves that we are not Christians. Simply we are not. We just regard Christianity as folklore. We go to church only to free ourselves of our sins. This is all we do. This is a mirror which shows us what we are like. And I am very worried that those [Syrian] children are looking at us and they know that when we say that we are supposed to love our neighbours just as we love ourselves and that we are supposed to be hospitable, we do not really mean it. Because we spread the notion about our nation that we are incredibly hospitable and this is not true. Only one thing is true: We are merely interested in preserving our own skin. We do not give a damn about other people."

"Of course, I understand why politicians are doing this. In Poland, there will be elections in two weeks, in Slovakia, there will be elections in March. Our frightened Slovak citizens will go and vote. And they will vote for those politicians who say, 'We will not allow anyone to come to this country, have no fear, you will be safe and everything will be as it has always been.' Surely we cannot expect politicians to commit suicide. But real politicians should go against the majority of their own nation now. At least those politicians who want to enter history as statesmen," said Vášáryová. She added that she was grateful for an invitation for an interview from Czech Television. "Slovak TV would not invite me," she added.

Source in Slovak HERE

Amnesty International:

EU musí oficiálně varovat Maďarsko, že porušuje zákony o uprchlících

8. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Maďarská vláda investovala více než 100 milionů euro do vybudování žiletkového drátu a do pohraničních kontrol ve snaze zabránit uprchlíkům ve vstupu na území Maďarska. Je to trojnásobek částky, kterou ročně vydává na přijímání žadatelů o azyl, konstatuje Amnesty International.

AI vydala analýzu "Fenced Out (Za plotem)", která dokladuje, že drakonická opatření Maďarska proti uprchlíkům opakovaně porušují mezinárodní právo. Amnesty International požaduje, aby Evropská unie pohnala Maďarsko k odpovědnosti za selhání při ochraně lidských práv a za neochotu ochraňovat lidi na cestě vytvoření bezpečnějších legálních cest před příchodem zimy.

"Maďarsko se proměnilo v zónu zcela blokující příchod uprchlíků. Tím drsně ignoruje své povinnosti v oblasti lidských práv a nutnost spolupracovat s ostatními státy EU a s balkánskými státy na vytvoření kolektivních, humánních řešení nynější krize," řekl John Dalhuisen.

AI požaduje, aby Evropská unie aktivovala preventivní mechanismus včleněný do článku 7 (1) smlouvy o Evropské unii. Tento mechanismus umožňuje Radě Evropy vydat varování členským zemím EU, pokud existuje "jasné riziko vážného porušování" respektu vůči zákonnosti a lidským právům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Life in the Czech refugee detention centres:

No insulin for a diabetic, police violence, lies about interpreters, nightly police raids with dogs

8. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

At the Prague Main Railway Station, we meet a man from Somalia who has just been released from a Czech refugee detention centre, say volunteers Daniela Horáková and Agneška Polášková in Deník Referendum. He tells us that his wife is still being detained in Bělá. When Czech police arrested them on 19th August, it split them. The husband was sent to the Vyšní Lhoty detention camp, his wife was sent to Bělá. During his detention the Somali man demanded that he should be re-united with his wife, without success. He was eventually released without being able to contact his wife.

The Czech activists later meet his Somali wife in the detention camp in Bělá. She constantly weeps, is in depression and does not believe she will ever be released and reunited with her husband. The woman is a diabetic and she has not been given a single dose of insulin for a whole month. As a result of her untreated diabetes, she has serious bruising on her legs. She is not being given food appropriate for a diabetic so for the only thing she has been eating for the past four weeks is dry bread. She says that when she was detained by the Czech police in Břeclav, she was beaten up.

The Somali woman speaks good English. Her file is written in Czech. When she was given it, she had to sign a declaration that the decision to detain her was explained to her by an interpreter speaking Arabic. It was not true, there was no interpreter.

Two other Somali detainees in the Bělá detention camp have been forced to sign a declaration that the official decision to detain them has been explained to them by an interpreter speaking Arabic. This was also a lie. Anyway, the refugees from Somalia do not speak Arabic.

One refugee was held in the Vyšní Lhoty detention camp for 122 days. Another refugee was taken to a doctor in handcuffs in the presence of four policemen. Policemen with dogs regularly carry out night inspections in the cells where the refugees are held. These night inspections frighten the children.

One refugee asked a prison warden for warm clothes. In response, he was grabbed by a group of five wardens and thrown to the ground.

All the refugees complain of small food portions. On release from the detention centres, they are unable to eat a normal portion of a warm meal. All the refugees testify that the Czech police has confiscated all their money and has not returned it. They are only given 400 Czech crowns (some 15 euros) to buy a train ticket to Prague.

Many refugees report that while they were being detained, they were banned from leaving their cells. Most refugees have been held for approximately two months.

Source in Czech HERE

Czech Organisation to Help Refugees: "Czech refugee detention centres are inhumane and degrading"

8. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

"The conditions in the Czech refugee detention centres are inhumane and degrading," said Martin Rozumek, the director of the Czech Organisation to Help Refugees in an interview for Swiss radio and television (SRF). "There are not enough toilets. The refugees do not even know why they are being imprisoned. The only reason for their detention is that the Czech government is trying to deter other refugees from coming to the Czech Republic."

"Czech police hunts Syrian, Iraqi and Pakistani refugees who are trying to cross the Czech Republic in an attempt to reach the West. These refugees are then placed in detention centres, including minors without the accompaniment of adults. There is only one reason for this: to deter other refugees from entering the Czech Republic. Thus the Czech government is trying to avoid its responsibility and to deflect the refugee burden to other countries."

The volunteers working for Rozumek's organisation have seen barefoot, insufficiently dressed and hungry children in the Czech detention centres.

"The hygienic conditions are very bad. About 70 per cent of men sleep on mats in a gymnasium. There is an extremely limited number of toilets and the refugees are not allowed to go to the toilet without being accompanied by a prison guard. There are cases of salmonella. These conditions infringe Article 3 of the European Human Rights Convention, which bans torture and degrading and inhumane treatment," said Rozumek.

Rozumek also confirmed to Swiss Radio and TV that the Czech police forces refugees to strip naked. "This is true. They are forced to strip naked. According to Czech law, the detained refugees must pay for their detention, so the Czech police, embarrassingly, conducts body searches in order to confiscate the cash that the refugees have on them. This is inhumane and degrading," said Rozumek. In his view, nothing will change as long as the Czech Home Secretary Milan Chovanec remains in his post.

Source in Czech HERE

50 per cent of Czechs are of the opinion that the Czech Republic should never receive refugees escaping war

7. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

50 per cent of Czechs are of the opinion that the Czech Republic should not be receiving refugees from countries affected by war. 40 per cent of Czechs think that such refugees should be accepted temporarily until they are able to return home. Only 4 per cent of Czechs are of the opinion that the Czech Republic should accept the refugees permanently.

In September 2015, 69 per cent of Czech citizens above 15 years of age were against accepting refugees and migrants from the Middle East and from Africa. 49 per cent of Czech citizens were against accepting some refugees from Ukraine.

62 per cent of Slovaks and 38 per cent of Poles were against accepting refugees from war-torn countries.

The Czech polling agency CVVM interviewed 994 Czech respondents above 15 years of age. In Slovakia, 1003 Slovak respondents above 18 years of age were interviewed, in Poland 1040 respondents above 18 years of age were interviewed.

Source in Czech HERE

Czech President Zeman: "If you approve of immigrants who have not applied for asylum in the first safe country, you are approving a crime."

7. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

"People who approve of the arrival of immigrants who have not applied for asylum in the first safe country they have reached are approving of a crime," said Czech President Miloš Zeman to the Czech News Agency. "Czech society is united in its defiance of the immigrants," said Zeman. 90-95 per cent people are against the immigrants while only chronic complainers, i.e. Prague journalists, hold the opposite view.

Zeman added that if the European Union tries to force higher refugee quotas on the Czech Republic, the Czech government should take the EU to court.

Source in Czech HERE

Takže, co pro nás kdy imigranti udělali, Thereso?

7. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

"Kromě toho, že založili 465 000 nových podniků, zaměstnávají 1,2 milionu lidí, pracují v 11 procentech zaměstnání v britském zdravotnictví (včetně 26 procent lékařů), a jen loni poskytli Británii 8183 registrovaných zdravotních sester - a od roku 2000 přispěli do britské ekonomiky mnoha miliardami liber...," píše deník Independent.

Britská konzervativní ministryně vnitra se stala terčem ostré kritiky po svém úterním polofašistickém protiimigrantském projevu - protože je dávno dokázáno, že přistěhovalci a uprchlíci jsou pro každou zemi obrovským prospěchem.

Taková je debata v Británii, zatímco v České republice média šíří xenofobní strach ze "zlých, agresivních, nevzdělaných cizinců". Hlupáci. Ale co by čeští novinářští prostituti neudělali pro zvýšení čtenosti svých publikací, i tím nejpofidérnějším způsobem.

Mezinárodní organizace poukazují na to, je pozoruhodné, že přestože přes Balkán v šílených podmínkách jdou pěšky desetitisíce lidí, nebyla zaznamenána žádná kriminalita. (JČ)

Britský premiér: "Corbyn je bezpečnost ohrožující, s teroristy sympatizující a Británii nenávidějící" ideolog

8. 10. 2015

čas čtení 3 minuty

Cameron ve svém projevu pro české poměry pozoruhodně hájil etnické menšiny, jimž podle jeho slov Británie dodnes z rasistických důvodů odpírá seberealizaci.

Během svého projevu závěrem výročního sjezdu Konzervativní strany zaútočil britský premiér David Cameron na nového šéfa Labouristické strany Jeremyho Corbyna jako na "bezpečnost ohrožujícího, s teroristy sympatizujícího a Británii nenávidějícího" ideologa. Labouristická strana na to reagovala konstatováním, že se "zjevně Cameron cítí Corbynem ohrožen".

Armex Energy:

Případ Jana Posoldy: Nejsme "úžerskou firmou", panu Posoldovi jsme vyšli vstříc

7. 10. 2015

čas čtení 14 minut

Martin Jonáš, mediální zástupce společnosti Armex Energy v Děčíně poslal Britským listům přípis, v němž jménem firmy protestuje proti článku „Splácíte energetické firmě Armex Energy svůj dluh? Nevadí, bude vás stejně drsně pokutovat“.

Martin Jonáš ve své reakci protestuje, že v případě pana Posoldy prý nešlo o "drsné pokutování", že Armex Energy není "úžerskou firmou" ani své zákazníky neterorizuje. Upozorňuje, že Janu Posoldovi firma Armex Energy poskytla splátkový kalendář, který však Jan Posolda nebyl schopen plně dodržovat. "Domníváme se, že je slušností platit své závazky," zdůrazňuje pan Jonáš. Celý text jeho přípisu přinášíme níže. Přípis obsahuje historii jednání firmy Armex Energy s Janem Posoldou a z ní vyplývá, že i když tento invalidní důchodce po mozkové příhodě měl problémy s pravidelným splácením svého dluhu za energie, z historie plateb je zjevné, že vyvíjel ve své situaci až nadlidské úsilí dluh uhradit. Podle nejnovějších informací od Jana Posoldy je dluh firmě Armex Energy prý už úplně uhrazen, takže, pokud tomu tak je a nedošlo zase k nějakému dalšímu zmatku, tato sága, doufejme, dospěla snad uspokojivého konce.

Děkujeme čtenářům Britských listů, kteří panu Posoldovi finančně pomohli, a dostali ho tak z neřešitelné situace.

Rádi bychom se však pozastavili o výroku pana Jonáše, "že je sliušností platit své závazky, což se v případě pana Posoldy nestalo."

Zastavme se, prosím, na okamžik u toho, jak firma Armex Energy v pojetí pana Jonáše vnímá pojem "slušnost". Je nutno ocenit, že firma Armex Energy poskytla panu Posoldovi splátkový kalendář a posléze jej ještě na jeho žádost změkčila. To je chvályhodné. Některé energetické firmy v České republice to nedělají.

Bombardování skoro vždycky válečný konflikt rozšiřuje a zhoršuje

7. 10. 2015

čas čtení 3 minuty

Při pokusech americké armády usmrtit bezpilotními letadly 41 osob bylo usmrceno 1147 osob.

Tak argumentuje v deníku Guardian George Monbiot v souvislosti se sobotním americkým vybombardováním nemocnice v afghánském městě Kunduz. Píše: Skoro nikdy bomby - ať je shazují letadla či drony - americká, britská, ruská, izraelská, saúdskoarabská či jiná - válečnou situaci nezlepší, naopak ji skoro vždycky zhorší. Není pravda, že nikdy neexistuje argument pro leteckou válku, avšak její důsledky musejí být při její přípravě pečlivě zkoumány. Neustále však přicházejí nyní zprávy o leteckých úderech, které vypadají nepořádně a impulzivně.

Samozřejmě, Taliban, Isis a al Kajda zabíjejí civilisty bez skrupulí a také je záměrně vraždí. Avšak to přece posiluje argument, že by se Západ z morálních důvodů měl chovat jinak.

EU zahájila operace proti libyjským pašerákům uprchlíků

7. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Námořní mise bude "prohledávat a konfiskovat plavidla v mezinárodních vodách", trvají však pochybnosti o efektivitě akcí proti pašerákům

Téměř půl roku poté, co se EU rozhodla zaměřit se na libyjské pašeráky uprchlíků, to má nyní začít dělat v praxi. Je to v době, kdy pašerácká sezóna v podstatě končí a kdy se primární migrační cesta přesunula z Libye do Turecka.

Riskoval jsem svůj život kvůli tomuhle?

Uprchlíci vznášejí zdrcující otázky. Mají evropští politikové odpovědi?

7. 10. 2015

čas čtení 5 minut

"Myslel jsem, že jsem přijel do svobody, do lidských práv, tady v Evropě, ale lidé s námi zacházejí jako se zvířaty a se zločinci," řekl jeden Iráčan, s nímž jsme hovořili v Maďarsku. "Riskoval jsem svůj život pro tohle? Co jsem udělal, že si takové zacházení zasloužím?" Jak mu evropští politikové odpovědí?

Tovarnik, Chorvatsko. "Buď zemřeme. Anebo budeme moci dál žít."

To je volba, kterou měli před sebou Samira a Omar, manželská dvojice z města Kobane v Sýri. Tak vzali své děti - ve věku devíti, osmi, tří let a 10 měsíců - a za pomoci osmnáctiletého bratrance se vydali na nebezpečnou cestu přes Středozemní moře do Evropy. "Na cestu smrti," jak ji charakterizovali uprchlíci, s nimiž jsme se sešli minulý týden, píší na prestižním serveru Politico Lydia Gall a Izza Leghtas.

Dva konzervativní soupeři britského premiéra požadují zákaz vstupu do Británie pro občany nových členských zemí EU

7. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Boris Johnson a Theresa May byli obviněni, že se snaží prosazováním uzavření britské hranice pro občany EU posílit svou kandidaturu na šéfa Konzervativní strany

Londýnský starosta Boris Johnson a ministryně vnitra Theresa Mayová vyvinuli na výročním sjezdu Konzervativní strany tlak na premiéra Davida Camerona a požadovali, aby vyjednal v Bruselu zákaz práce v Británii pro "cizince" z Evropské unie. Týká se to především občanů středo a východoevropských zemí, jako jsou Poláci, Maďaři a Češi.

Britská ministryně vnitra chce radikálně omezit právo na azyl

7. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Plán britské ministryně vnitra byl ostře kritizován organizacemi pro uprchlíky a podnikatelské kruhy odmítly její restriktivní imigrační strategii

Konzervativní britská ministryně vnitra Theresa Mayová požadovala ve svém projevu na kongresu britské Konzervativní strany, aby žádosti lidí o azyl, přicházejících ze zemí, kde zuří válka a vládne útlak, byly hodnoceny v sousedních zemích a nikoliv v Británii, "kam se dostanou jen bohatí a zdraví lidé".

Její názor okamžitě ostře odsoudil Refugee Council, Rada pro uprchlíky, která její výroky charakterizovala jako "absolutně hrůzostrašné". Prestižní britský Institute of Directors, Ústav ředitelů podnikatelských firem, konstatoval, že ho "překvapuje neodpovědná rétorika ministryně vnitra", a obvinil ji, že se snaží podbízet protiimigračním náladám a dává přednost vnitrostranickému politikaření před zájmy Británie jako celku.

KONZERVATIVNÍ DAILY TELEGRAPH:

Projev britské ministryně vnitra proti imigraci je nebezpečný a věcně nesprávný

7. 10. 2015

čas čtení 3 minuty

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová rozdmychává plameny xenofobie v cynickém úsilí stát se šéfkou Konzervativní strany, píše britský konzervativní deník Daily Telegraph.

Je těžko říct, kde začít při reakci na děsivý, ošklivý, věcně chybný, cynický a neodpovědný projev Theresy Mayové pronesený v úterý na výročním sjezdu Konzervativní strany.

Její projev lze shrnout takto: "Imigranti vám kradou pracovní příležitosti, způsobují, že chudnete a ničí vaši zemi. Věcná fakta ignorujte, jen prostě nenáviďte cizince. A udělejte mě šéfkou Konzervativní strany."

Syrské ženy se snaží uniknout z uprchlických táborů za každou cenu. I za cenu účelového podřadného manželství

7. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

V tureckých provinciích Kilis a Manisa roste rozvodovost, protože syrské ženy se snaží uniknout obtížnému životu v uprchlických táborech třeba i za cenu účelového manželství. Řada z nich se stává druhými manželkami tureckých mužů. Byl zaznamenán i případ, kdy si padesátiletý muž vzal patnáctiletou Syřanku. Tento faktor vysvětluje prudký nárůst žádostí o rozvod v oblastech, kde se nacházejí uprchlické tábory.

JINÝ KRAJ, JINÝ MRAV: Skotský ministr pro mezinárodní rozvoj:

Když se dívám na uprchlíky, uvědomuju si, jak obrovské máme štěstí, že to nejsme my

6. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Skotský ministr pro Evropu a mezinárodní rozvoj Humza Yousaf navštívil řecký ostrov Lesbos a pomáhal tam při přistávání uprchlíků. Jel se tam podívat, jaká je tam situace. Na Twitteru píše: "Setkal jsem se na Lesbosu s nádhernými dětmi. Většina z nich je zjevně traumatizována a mají před sebou ještě mnoho dní/týdnů dlouhou pěší cestu:"

Scény z Lesbosu mě budou traumatizovat ještě dlouho. Všichni bychom se měli stydět. Selhání Evropy stojí životy: Po návratu do Glasgow napsal toto: "Jsem zpět po čtyřiadvaceti hodinách na ostrově Lesbos: Radím: Obejměte své blízké a řekněte jim, jak silně je milujete. My jsme ti, co máme štěstí..." Zde skotský ministr z Řecka poděkoval Britským listům, že jeho článek vydaly česky:

Rusko v Sýrii: Strategie vykusování krajíce

7. 10. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Geolokace videozáběrů ze Sýrie publikovaných ruským ministerstvem obrany ukazuje, že "dosud neexistuje známka toho, že se ruské ministerstvo obrany zaměřuje na pozice ISIS, nebo zasáhlo cíle v Rakce (jednom z dvou "hlavních měst" islamistů), navzdory opačným tvrzením" ZDE.

Americká armáda už čtyřikrát změnila vysvětlení, proč bombardovala nemocnici v Kunduzu

7. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Letecký úder na nemocnici organizace Lékaři bez hranic v afghánském Kunduzu objednaly americké speciální jednotky - nikoliv jejich afgánští spojenci, přiznal nyní americký velitel. Krátce předtím, než generál John Campbell, velitel amerických jednotek a vojsk NATO v Afghánistánu svědčil v americkém Senátu, obvinil předseda organizace Lékaři bez hranic Spojené státy a Afghánistán, že se přiznali k "válečnému zločinu".

Přečetli jsme:

Morální imperialismus

7. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Paradox uprchlické krize, o jejíž vážnosti žádný soudný člověk nemůže pochybovat, spočívá v tom, že českou a slovenskou společnost neohrožují sami uprchlíci, jejichž počet u nás je zanedbatelný – ale většinový postoj politické třídy a veřejnosti. Je totiž v rozporu s mravním řádem, jehož jsme se až dosud cítili být součástí. -

Papež i Merkelová jsou „morální imperialisté“, vnucují nám mravní řád, o němž jsme si nalhávali, že jej sdílíme, ale teď vidíme, že to tak není. Zuřivost veřejné debaty o uprchlících je průvodním projevem našeho traumatu z poznání, že náš mravní řád je jiný, ale ještě pořád nevíme, jaký vlastně je. -

Skutečné ohrožení české a slovenské společnosti spočívá v tom, že když odmítne ten křesťanský, humanistický a evropský, bude si muset vytvořit svůj vlastní. A vše nasvědčuje tomu, že bude založen na národním egoismu a odmítání čehokoli cizího.

Celý článek ZDE

Spojené státy shromažďováním digitálních dat "zasahují do osobních práv občanů"

6. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

Skutečnost, že Spojené státy shromažďují digitální informace občanů, narušuje jejich právo na soukromí, rozhodl Evropský soudní dvůr.

Bude to mít rozsáhlé dopady na internetový průmysl a mnohé poskytovatele internetových služeb to donutí, aby přesunuli své firmy z USA do Evropské unie.

Rozsudek je vítězstvím pro rakouského aktivistu Maximiliana Schremse, který původně žaloval po odhaleních Edwarda Snowdena ohledně amerického špehování občanů na internetu Facebook v Irsku.

Americké firmy budou muset změnit svou praxi jak spravují a užívají data v Evropě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2015

11. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

V červenci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 26 669,32 Kč. Příjem z reklamy byl 19 211 Kč.

Zůstatek byl koncem července 2015 164 494,76 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
66858