Ruská obchodní a průmyslová komora podporuje vytvoření "pravoslavného" finančního systému. Napodobuje islámské bankovnictví

21. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Zatímco ruská ekonomika trpí kvůli nízkým cenám ropy a západním sankcím, objevuje se zvýšený zájem o alternativní finanční řešení. Jedno z nejčerstvějších prosazuje pravoslavná církev.

Ruská obchodní a průmyslová komora minulý týden podpořila myšlenku takzvaného Pravoslavného finančního systému rozvíjeného pod patronátem Moskevského patriarchátu, kde jej má na starosti Vsevolod Čaplin. Tento návrh je velmi podobný známějšímu islámskému finančnímu systému.

Návrh má být založen na "ruských zákonech, pravoslavné morálce a ruských obchodních tradicích", měl by zrodit finanční systém odolný vůči světovým krizím a snížit závislost Ruska na západním bankovním systému.

Očekává se, že HDP ruské ekonomiky se letos propadne o 4 % kvůli klesajícím cenám ropy a omezenému přístupu k západním úvěrům, na nichž jsou ruské podniky významně závislé.

Církev hovoří o ruském finančním systému dvacet let, ale teprve nyní se jí dostalo větší pozornosti. Návrh byl Čaplinem zveřejněn vloni v prosinci.

Čaplin je považován za jednoho z nejkonzervativnějších církevních představitelů. Tvrdí, že je třeba vytvořit finanční systém nezaložený na úrocích, ale na tradičních sociálních hodnotách.

Systém má být doplňkem, nikoliv náhradou tradičního bankovnictví. Měl by zahrnovat úctu k zákonu, dobročinnost, umírněnou spotřebu a kvalitní zboží a služby, které jsou bezpečné pro zdraví a duši spotřebitele a pro životní prostředí.

Další náboženství se mohou na systému podílet, pokud dodrží vyjmenovaná pravidla.

Stejně jako islámské bankovnictví pravoslavný systém nepovoluje zpoplatňovat půjčky. Participanti mají sdílet rizika, zisky i ztráty. Spekulativní chování je zakázáno, stejně jako investice do gamblingu, drog a dalších odvětví příčících se pravoslavným hodnotám. Mělo by jít o nízkorizikové podnikání kontrolující všechny transakce. Prioritou jsou investice do reálného sektoru ekonomiky.

Protože však v Rusku inflace dosahuje 10,8 %, není jasné, jak by podobný projekt mohl fungovat. Experti se neshodují ohledně toho, nakolik by tento projekt mohl být úspěšný.

V květnu o projektu poprvé jednala Státní duma.

Další alternativní systém vzniká v jedné z nejbohatších částí Ruska, v Tatarstánu. Ten se svým spojením s islámským bankovnictvím netají. Podílí se na něm ruská státní banka Sberbank. Jedná se o možnosti upravit ruské zákony tak, aby v Tatarstánu mohly působit islámské banky řídící se zákonem šaría.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5778

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2015