MI5 monitorovala George Orwella

21. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Zhruba 4 000 Britů se během občanské války objevilo ve Španělsku, podle detailního šetření služby MI5, které bylo dnes zveřejněno. Mnozí z nich, včetně spisovatele George Orwella, byli monitorováni ještě dlouho po skočení konfliktu.

Mezi zveřejněnými dokumenty jsou například složky umělce a ilustrátora Paula Hogartha nebo komunisty George Ivese. Oba bojovali po boku republikánů ve válce z let 1936 - 1939.

Podle záznamů Hogarth odjel do Francie v roce 1938 s úmyslem sloužit v Mezinárodní brigádě. Zjistil však, "že nemůže vydržet" válečné obtíže a nakonec se vrátil do Anglie, uvádí dokumenty MI5.

Komunista Ives odjel do Španělska v únoru 1938 a "byl zajat v březnu téhož roku". Strávil deset měsíců ve Francově věznici a domů se vrátil v únoru 1939.

Otázka britských občanů bojujících v zahraničí se nedávno vrátila do zpráv, protože kolem 700 Britů bojuje po boku "islámského státu" v Sýrii a Iráku. Zrpavodajské služby se obávají, že po návratu budou tito lidé zastávat radikálnější názory, podobně jako se úřady obávaly navracejících se interbrigadistů ze Španělska, kteří zastávali levicové názory a byli otevřeni aktivitám operativců sovětských zpravodajských služeb. Řada těchto lidí figuruje ve složkách z období studené války.

Experti ale varují před rýsováním příliš těsných paralel.

"Neexistuje podobnost mezi dobrovolníky mezinárodních brigád, kteří odešli bojovat do Španělska, a fundamentalistickými džihádisty nyní válčícími v Sýrii a Iráku," tvrdí Richard Baxell, autor knihy "Unlikely Warriors" pojednávající o britských dobrovolnících interbrigád.

"Ale je pravda, že obojí čelili nepřátelské reakci britské vlády, zejména ti, kdo se chtěli vrátit do Británie. To je zajímavá paralela," napsal autor na svém blogu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8142

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2015