Steve Maman, "židovský Schindler", zachraňuje ženy z otroctví

24. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Říkají mu "židovský Schindler" - a je zachráncem mladých žen a dívek v Iráku unesených "islámským státem". Steve Maman je obchodník z Montrealu a iniciátorem projektu nazvaného Osvobození křesťanských a jezídských dětí v Iráku (CYCI). A jako Oskar Schindler zachránil židy před tábory smrti, Steve Maman je oceňován za záchranu jezídských a křesťanských žen ze sexuálního otroctví.

"To co mě motivuje je velmi prosté... jsem-li Žid, součást lidu, který přežil holocaust... šest let jsme čekali na lidi, kteří opravdu odpoví na naše volání a přijdou pomohou nám," prohlásil Maman v televizi.

Podle OSN byly tisíce žena dívek prodány do sexuálního otroctví nebo provdány za bojovníky "islámského státu". Maman se před osmi měsíci rozhodl, že proti tomu zasáhne. Využívá přitom svých kontaktů v Iráku a kanadské vládě.

Mamanův projekt zatím zachránil 128 dětí. Když narazí na ženy, pokaždé hovoří o opakovaném znásilňování, bití, nedostatečné výživě, držení v klecích, vyhrožování upálením, pokud neprovedou některý typ sexuálního aktu.

Maman zdůrazňuje, že jeho kontakty mezi muslimy, kteří nepatří k "islámskému státu", mají pro jeho projekt klíčový význam, protože mu umožňují dostat oběti násilí z rukou islamistů.

Obchodník odmítá, že by průměrně 3 000 dolarů, které vynaloží přes prostředníky na propuštění jedné osoby, mohlo pomáhat islamistům, nebo je dokonce motivovat k dalším únosům.

Riziko, že část jeho peněz by mohla skončit v rukou "islámského státu", považuje za nevyhnutelné. Na jeho pozadí dosahuje většího dobra.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8261

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2015