Jak ještě více rozšířit válku dronů

19. 8. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Spojené státy se od roku 2002 angažují v takzvané bezpilotní kampani, v jejímž rámci bylo při 620 náletech v Pákistánu, Jemenu, Somálsku a Afghánistánu dosud usmrceno až 5460 osob, včetně nejméně 1106 civilistů ZDE. Z dobře informovaných zdrojů se můžeme dozvědět, že členové Al-Kájdy tvoří méně než 4 procenta z těchto obětí ZDE; jinými slovy, že ke ztrátám na životech civilistů při těchto útocích může docházet mnohem častěji, neboť i podle žargonu Pentagonu může být každý rolník s motykou zjednodušeně řečeno kombatant. Pentagon nyní přichází s novinkou, jak počet leteckých úderů na dálku řízených dronů do roku 2019 zvýšit až o 50 procent.

Osobně považuji americkou vládou řízenou bezpilotní kampaň za naprostý mezinárodní skandál a irituje mě podle mne minimální mediální zájem o ni (české sdělovací prostředky i v tomto ohledu parádně selhávají), který musí suplovat investigativní weby, jako je v první řadě The Bureau of investigative Journalism ZDE, který odvádí perfektní práci.

Souhlasím také s Noamem Chomskym, který takzvanou válku dronů považuje za největší teroristickou kampaň současnosti a který zároveň upozorňuje na skutečnost, že Obamova vláda porušuje 800 let starou Velkou listinu práv a svobod (Magna charta libertatum), neboť nikomu, kdo je během „teroristických úterků“ ZDE odsouzen k likvidaci na dálku řízenými robotickými zabijáky, není prokázána vina, a že to jednoho dne může představovat nebezpečí pro národní bezpečnost Spojených států.

Za této situace přichází Pentagon s prohlášením, že stávající počet bezpilotních misí, jichž se provádí 65 denně, bude v několika letech zvýšen na 90 za den, s tím, že se na nich budou podílet soukromí kontraktoři. Podle Pentagonu se nemá jednat o smrtonosné útoky, nýbrž jen o průzkumné mise ZDE. Vzhledem k tomu, že „slabého“ prezidenta Obamu v Bílém domě za necelé dva roky pravděpodobně vystřídá jestřáb či jestřábka, a že prohlášení Pentagonu bývají mnohdy poněkud ambivalentní, lze toto oznámení brát s notnou dávkou rezervy.

Bílý dům hodlá tyto průzkumné drony nasadit v „horkých globálních oblastech“, jako jsou Ukrajina, Irák, Sýrie, Jihočínské moře a sever Afriky, a zároveň míní rozšířit kapacitu pro smrtonosné bezpilotní útoky ZDE. Obamova administrativa rovněž vede jednání s několika severoafrickými zeměmi o zřízení základen pro bezpilotní letouny, aby rozšířila „vojenskou stopu“ za účelem odhalení „slepých míst“ bašt Islámského státu v Tunisku a Libyi. Vezmeme-li do úvahy, že americká letecká kampaň proti pozicím džihádistů v Iráku a Sýrii je po roce neúspěšná ZDE, a že bezpilotní údery podle zasvěcených kritiků ZDE spíše hrozbu terorismu vytvářejí, nový recept z dílny Pentagonu může v budoucnu způsobit jen ještě více destrukce a utrpení.

USA
0
Vytisknout
9076

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2015