Eston Kohver, aneb Čas jednat

20. 8. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Důstojník estonské vnitřní zpravodajské služby Eston Kohver byl před rokem při přeshraničním nájezdu, který potvrzuje společný protokol estonských a ruských pohraničníků, unesen do Ruska ZDE. Včera byl v soudním řízení naprosto nesplňujícím mezinárodní standardy řádného procesu odsouzen k patnácti letům vězení a pokutě za "pašování zbraní" a "špionáž" ZDE.

Pravidla zpravodajských her jsou krutá, nicméně existují. Předpokládá se, že se někdo může pokusit unést nebo zabít přeběhlíka na území jiného státu. Aby však byli unášeni rukojmí jako Kohver, to ani tato pravidla sahající často za hranu zákona nepřipouštějí.

Implikace kauzy jsou zjevné: Moskva demonstruje, že si hodlá v postkomunistickém prostoru počínat jako doma a nějaké hranice ani mezinárodní pravidla ji už nezajímají.

Reakce by měla být přiměřená míře arogance Kremlu. A týká se to i České republiky, která je jedním z hlavních center aktivit ruských zpravodajců v EU. Nebylo by například od věci poslat obratem domů některé, nebo rovnou všechny z přibližně třetiny ruských "diplomatů", kteří se u nás věnují špehování a podvratné činnosti. Bezpečnost České republiky by to jistě nepoškodilo. Také v poslední době tolik oblíbené řeči o suverenitě by dostaly alespoň nějaký reálný základ.

To vše by samozřejmě platilo za předpokladu, že by současná Česká republika byla spolehlivým spojencem a státem, jemuž opravdu záleží na mezinárodní stabilitě... Nikoliv státem projevujícím se navenek tím, že sobecky hrabe na vlastní hromádku, počítá, co mu to nebo ono mezinárodní propojení vynese v čistě finanční rovině, a mezitím se pokouší vlézt do všech myslitelných i nemyslitelných pozadí současně.

0
Vytisknout
7641

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2015