Pozvánka:

Palestina a Izrael: Demokracie, nebo apartheid? Nenásilné formy odporu, bojkot a občanská hnutí zdola

4. 6. 2014

čas čtení 4 minuty

Česká sekce Mezinárodního hnutí solidarity (International Solidarity Movement, ISM) a Matteo Lombardi si vás dovolují pozvat na přednášku a debatu věnovanou blokádě Gazy a životu mladých lidí v pásmu, bojkotu a dalším nenásilným kreativním způsobům vzdoru proti okupaci pod názvem "Palestina a Izrael: Demokracie, nebo apartheid? Nenásilné formy odporu, bojkot a občanská hnutí zdola". Akce se koná ve středu 4. června v Praze (Novotného lávka 5, Praha 1, místnost 217 od 19:00) a ve čtvrtek 5. června v Brně (Café Tři ocásci, Gorkého 37, Brno-střed od 20:00) a vystoupí na ní dva lidskoprávní aktivisté -- Palestinec Majed Abusalama z Gazy a Izraelec Ronnie Barkan z Tel Avivu/Jaffy. Pozvánka na web ZDE, na Facebooku ZDE (Praha) a ZDE (Brno). Vstup zdarma, pracovní jazyk angličtina. Akce je organizována za podpory Rosa Luxemburg Stiftung, Pražské školy alternativ, Casa per la Pace Milano a Palestinského klubu v České republice.

Okruh témat: Občanský odpor proti okupaci -- taktiky, omezení a princip nenásilí | Formy útlaku, každodenní život v podmínkách vojenské okupace a kreativní způsoby odporu | Úskalí, kterým mohou čelit izraelští aktivisté vzdorující politice svého státu | Život mladých lidí v Gaze -- naděje a realita | Role mezinárodní komunity | Téma bojkotu: "Je správné bojkotovat Izrael? Jaká jsou omezení a přínosy? Není kulturním a akademickým bojkotem ohrožena svoboda umělců a badatelů?"

Majed Abusalama -- palestinský lidskoprávní aktivista, novinář a fotograf. Spoluzakladatel a mluvčí Intifada Youth Coalition, hnutí mladých lidí čelících nenásilně okupaci. Žije v pásmu Gazy a označuje se v první řadě za uprchlíka. Kromě práce v řadě novin, časopisů a internetových médií (například ZDE) působil v několika projektech zaměřených na mládež. V průběhu obou velkých bombardování Gazy (2008/09 a 2012) poskytl četné rozhovory pro zahraniční média. Podílel se na produkci několika dokumentárních filmů s cílem poukázat na porušování lidských práv v Palestině. V Gaze působí také jako koordinátor zahraničních delegací, především novinářů. Za své online reportáže z Gazy se dostal do finále Mezinárodní středomořské ceny pro novináře 2010. V roce 2011 obdržel od organizace UNESCO cenu za svobodu projevu. Českou republiku navštívil poprvé v roce 2011, kde uskutečnil několik přednášek.

Hovořit bude o aktuální situaci v Gaze, práci fotožurnalisty a roli mezinárodní komunity na vyřešení konfliktu.

Ronnie Barkan -- izraelský lidskoprávní aktivista, odpírač vojenské služby z přesvědčení, člen Anarchists Against the Wall (Anarchisté proti zdi) a spoluzakladatel Boycott from Within (Bojkot zevnitř), což je skupina izraelských občanů podporujících kampaň BDS, palestinskou výzvu k bojkotu, stažení investic a uvalení sankcí vůči Izraeli, dokud Izrael nezačne dodržovat mezinárodní právo. Aktivisté z Boycott from Within například vyzvali u příležitosti první návštěvy izraelského premiéra Netanjahua v ČR otevřeným dopisem českou vládu, aby "nepodporovala apartheid, rasismus a okupaci" a vyzvali české kapely, které jely do Izraele, aby respektovaly kulturní bojkot Izraele a "přehodnotily své rozhodnutí vystupovat v Izraeli".

V České republice přednášel Ronnie poprvé v roce 2013, kdy mimo jiné uvedl: "Vyzýváme k ukončení apartheidu v Izraeli. Vyzýváme k ukončení etnické nadřazenosti v Izraeli. Žádáme rovnost. Nevoláme po zničení Izraele. Podle sionistů však dosažení rovnosti znamená ukončení státu, co to tedy znamená? Znamená to, že se ve státě bude muset něco zásadně změnit. Bude se muset zbavit své rasistické ideologie, rasistického základu, který tvoří samotné jádro a základ státu. Toto je ten význam. Kampaň BDS je výslovně protirasistická, nepřijímáme jakoukoli formu rasismu, antisemitismu a samozřejmě ani sionismu."

Ronnie bude hovořit o aktuální situaci v Izraeli a na Západním břehu Jordánu, roli aktivistů, o principech a formách bojkotu Izraele a úspěších a strategiích mezinárodní kampaně BDS.

Další podrobnosti ZDE. Anglicky veškeré informace ZDE.

0
Vytisknout
5219

Diskuse

Obsah vydání | 5. 6. 2014