Zábřeh: Vyhazovat potraviny je v pořádku, jíst jídlo z popelnice je zločin

3. 6. 2014 / Pavel Houdek

čas čtení 2 minuty

Obávám se, že na rozdíl od Anglie je česká justice schopna dotáhnout případ do konce a pachatele po zásluze poslat za mříže... Pokud nebude na případ upřena pozornost veřejnosti tak, jako se to stalo v Anglii.

Britské listy před pár měsíci informovaly o případu, kdy anglická prokuratura chtěla stíhat pro vloupání muže, který si vzal z popelnice u supermarketu vyhozené potraviny. Trestní stíhání bylo (zřejmě i díky zájmu médií a veřejnosti) později zrušeno , když prokuratura došla k názoru, že jeho stíhání není ve veřejném zájmu.

Česká republika má nyní naprosto stejný případ. Informovala o něm v rámci svého PR Policie ze Zábřehu:

"Z trestného činu pokusu krádeže vloupáním jsou podezřelí dva muži ve věku 27 a 25 let. Ti dne 11. února po jednadvacáté hodině na ulici Kosmonautů v Zábřehu přelezli dvoumetrový plot v zadní části marketu Billa. Následně odcizili z kontejneru na odpad dva pytle s pečivem určeným na likvidaci. Dále balení sýra, uzeniny, ovoce a zeleninu. Muži opět přelezli oplocení a před prodejnou byli zadrženi hlídkou policie. Škoda, kterou způsobili, nebyla doposud stanovena."

Stíhaní muži přitom udělali něco, co by mělo být samozřejmé, normální a společností podporované -- využili potraviny, které by jinak skončily někde na skládce či ve spalovně.

Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství končí v popelnicích dokonce celá třetina produkce světových potravin, což se považuje za vážný globální problém.

Okázalé plýtvání potravinami je naprosto šokující. V popelnicích končí např. celá šestibalení jogurtů proto, že jeden z nich je promáčknutý, nebo celé bedny balených jahod proto, že několik málo jich je nahnilých. Když dorazí nové zboží, bývají vyhazovány celé přepravky zbylé zeleniny, aby uvolnily místo zelenině čerstvé atd.

Nejen ze společenského, ale i z právního hlediska je naprosto absurdní, aby byli stíháni lidé, kteří si z popelnice vzali vyhozené jídlo. Jejich jednání není žádným způsobem společensky škodlivé, což je podle českého trestního zákoníku nezbytným znakem trestného činu. Hodnota "odcizeného" zboží je navíc nulová, nebo spíše záporná. Supermarket musí za odvoz odpadu platit, stíhaní muži mu tak vlastně ušetřili peníze.

Obávám se, že na rozdíl od Anglie je česká justice schopna dotáhnout případ do konce a pachatele po zásluze poslat za mříže... Pokud nebude na případ upřena pozornost veřejnosti tak, jako se to stalo v Anglii.

0
Vytisknout
17464

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2014