Potřebujeme mladé Chomské

4. 6. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Dovolte mi krátkou reakci na tento článek.

Nemohu se ubránit jistým paradoxním pocitům nad návštěvou profesora Chomskyho v Česku. Jednak mi vždy tak nějak vadí to oslavování zásluh, které se už staly a už jsou vybojovány. Starý Chomsky je podle mne hlavně výzvou, že potřebujeme mladé Chomské, a ti to určitě nemají dnes a tady lehké. Mohl by Chomsky ostatně být tím, kým se stal, tady v ČR, mohl by vyrůst do své intelektuální podoby někde jinde než v prostředí bostonské/cambridžské elity, kde učí už několik desítek let na nejprestižnější technice na světě, totiž na MIT?

Měl jsem to štěstí, že jsem byl krátce v podobném prostředí na Caltechu. Nedovedu si tam v tom prostředí vůbec představit ten devótní trans z autority a "velkého muže"... všichni jsou uvolnění, otevření kritické diskusi, která není rušena žádnými gejzíry emocí obdivu. Obdiv dokonce není vítán, vítána je kritická debata o problémech, hodných zájmu. Všichni vědí, že všichni jsou obyčejní, koneční lidé a že zajímavý je nápad, myšlenka, změna světa k lepšímu, nic jiného.

Myslím, že Chomsky přijel do země, která je úplně cizí tradicím jeho intelektuálního prostředí: jeho politické názory jsou zde téměř zakázány a jeho obdivovatelé trpí často jakýmsi hlubokým vnitřním zraněním z té pouště okolo, takže když přijede guru, emocionálně to nezvládnou. Podle mne úcta k Chomskému v duchu jeho tradic by se měla projevit přátelskou kritikou jeho pozic ve směru obecného, sdíleného zájmu, tedy posunout se dál. Dnešní mladý Chomsky nemůže být chomskián, a to politicky ani lingvisticky, musí jít dále tak jako šel ve své době sám Chomsky.

0
Vytisknout
12191

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2014