Něco shnilého se rodí v policii české

4. 6. 2014 / Jiří Kalát

čas čtení 3 minuty

Zásah proti českým muslimským centrům byl podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého v pořádku. Nejsme si jistý, co mě vyděsilo víc a co je horší, jestli to, že k podobné akci vůbec došlo, a nebo prohlášení, že to bylo v souladu se zákonem.

"Detektivové ÚOOZ vnikli do objektů Ústředí muslimských obcí, Muslimské obce Praha a Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě v pátek 25. dubna. Zadrželi desítky lidí včetně několika indonéských diplomatů," tak popisují akci Lidovky.cz.

Původně jsem si říkal, že se někde stala chyba. Některý horlivý policista toužící po povýšení za úspěch v boji proti terorismu to přehnal a kvůli knížce, poslal po zuby ozbrojené komando na zátah to mešity. Páni v kuklách a ověšení zbraněmi to vzali z gruntu, a místo jednoho človíčka jich zatkli desítky. Logika byla jasná, jsou to muslimové a mají zbraně, tedy jsou to zřejmě nebezpeční teroristé. Sice hloupé, ale v dnešní době proti-islámských tažení ještě pochopitelné. Čekal jsem tedy, že toho jedince najdou a potrestají. Jenže realita je naprosto jiná.

Asi bych měl plakat, když si uvědomím, že v České republice může naprosto zákoně policie vtrhnout do místa modliteb (je jedno, jestli židovských, křesťanských a nebo muslimských), mávat tam zbraněmi, vyhrožovat lidem a zatýkat jenom kvůli knize. Opakuji kvůli knize, která je už dva roky na pultech knihkupectví. Knize, která není zakázaná a kterou po přečtení jen málokdo považoval za nový "Mein Kampf", jak je občas prezentována. Policie tak zatkla desítky lidí, jenom kvůli tomu, že jsou to muslimové. Obviněný je pouze jeden. Nejde o islám, ani náboženství, jde o samotný princip chování policie, který je znepokojující.

Jsou knihy, které považuji za naprosto zmatené a mimo realitu (například Petr Hájek a jeho Smrt v sametu), ale určitě bych kvůli ní autory nenechal zatknou i když je to představa lákavá. Dospělá a svobodná společnost se pozná i podle toho, jak je schopna se vyrovnávat s odlišnými názory a přístupy k životu. Knihy zakazují a pálí jen země, jenž nevěří svým občanům i základům demokracie jako takové. Já stále doufám, že Česká republika patří do skupiny první.

Policejní zásah proti jednomu člověku za vydání jedné knihy byl fatálním selháním. Nejenom to, že byl postaven na stereotypech zobrazujícím muslimy jako teroristy, kteří pomalu požírají naši "křesťanskou" společnost, ale byl schválen i prezidentem Policie ČR, což považuje za velice znepokojující vývoj v české společnosti. Místo toho, aby postaršího muže sebrali (když už se tedy v České republice, kvůli vydávání knih zatýká) dva pochůzkáři v parku, tak policie poslali po zuby ozbrojené komando. To je jako jít na komára s kanónem.

Síla policejního zásah prý reagovala také na to, že někteří muslimové v mešitě byli ozbrojeni. To byla pravda. Však k velkému překvapení české policie, drželi zbraně legálně, což si mohli policisté zjistit ze svých záznamů. Nechci, aby tento text byl chápán jako obrana islamistů, přestože tak jistě bude, ale jako upozorněné na změny v české společnosti ve vnímání útlaku určitých většinou zvolených menšin.

0
Vytisknout
12091

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2014