Evropa čelí "kolosální humanitární katastrofě" uprchlíků, umírajících v moři

3. 6. 2014

čas čtení 3 minuty

OSN uvažuje o zřízení "záchytných středisek" pro imigranty v severní Africe a na Blízkém východě. Radikálně totiž rostou počty uprchlíků, kteří se zoufale snaží na vratkých bárkách překonat Středozemní moře a dostat se do Evropy. UNHCR, organizace OSN pro uprchlíky uvažuje o založení obřích středisek, která by zpracovávala žádosti přistěhovalců, v Egyptě, v Libyi a v Súdánu. Tamější úřady si stěžují, že Evropská unie problém "tváří v tvář kolosální humanitární katastrofě" ignoruje.

Činitelé OSN varují, že se do Evropy během letních měsíců pokusí dostat na nebezpečných lodích ze severní Afriky do Řecka a do Itálie statisíce osob. Z údajů pro první měsíce letošního roku vyplývá, že už došlo k podstatnému zvýšení počtu osob, které se z Afriky snaží dostat do Evropy.

Evropský ředitel UNHCR Vincent Cochetel konstatoval: "Nebyli bychom úplně proti externímu vyřizování žádostí uprchlíků, pokud by byly zavedeny určité záruky: právo na odvolání, férový process, právo zůstat, zatímco se odvolání projednává."

Evropská unie nevypracovala efektivní mechanismy, které by zabránily tomu, aby imigranti umírali v moři, zdůraznil. Namísto posilování pohraničních kontrol musí EU vytvořit bezpečné koridory.

Aktivisté zasazující se za práva přistěhovalců dosud odmítali velká střediska pro přistěhovalce mimo Evropu. Obávají se, že by se imigranti stali obětí států, které nedodržují lidská práva a mají nespravedlivý soudní systém.

Řecko, které v současnosti předsedá Evropské unii, nyní také požaduje vytvoření záchytných středisek pro imigranty v severní Africe a na Blízkém východě, kde by se zpracovávaly žádosti imigrantů, než se dostanou na evropské území. Řecko také požaduje vytvoření mezinárodních námořních jednotek, které by hlídkovaly ve Středozemním moři a bránily by příchodu imigrantů. Řecko tento návrh předloží na summitu EU příští měsíc.

Dosud se letos pokusilo přeplout Středozemní moře ve snaze dostat se do Itálie asi 42 000 lidí.

Počty uprchlíků se zvyšují především v důsledku krize v Sýrii. Poté, co Řecko postavilo 10,5 km dlouhý plot z ostnatého drátu na hranici s Tureckem, 90 procent ilegálních přistěhovalců se snaží do Evropy dostat přes východní Egejské moře, kde pobřežní hlídky denně bojují s pašeráky osob.

V posledních týdnech zahynuly ve Středozemním a v Egejském moři desítky osob. Italský červený kříž požaduje vytvoření "humanitárního koridoru" pro lidi, kteří prchají před válkou a hladomorem.

Amnesty International odsoudila nečinnost Evropské unie slovy: "Do Evropy neexistuje v podstatě vůbec žádný bezpečný a legální přístup. Lidé jsou stále více nuceni stávat se obětí pašeráků a riskovat své životy na vratkých bárkách."

Nejméně třetina lodí, které se snaží dostat do Řecka, musejí být zachráněny. Mnoho lodí je ve špatném stavu a jsou přeplněny. Kromě toho, imigranti, kteří se plaví v malých nafukovacích člunech, mají od pašeráků přímé istrukce, aby při zahlédnutí řecké pobřežní hlídky člun potopily, aby je ve vodách EU hlídka musela zachránit.

Enzo Bianco, starosta sicilské Catanie, odsoudil "ohlušující ticho" v Evropě ohledně této otázky: "Tváří v tváří blížící se, kolosální humanitární katastrofě, kdy se téměř 800 000 lidí na africkém pobřeží připravuje překročit Středozemní moře, se musí Evropa rozhodnout, zda pohřbí své svědomí civilizovaných lidí spolu s těmito rakvemi."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9936

Diskuse

Obsah vydání | 5. 6. 2014