Íránské centrum v Hamburku: Bude konečně uzavřeno?

17. 4. 2024

čas čtení 3 minuty
Po íránském útoku na Izrael se opět diskutuje o "Islámském centru v Hamburku", upozorňuje Alexander Diehl.

Po íránském útoku na Izrael se znovu rozhořela diskuse o zákazu Islámského centra v Hamburku (IZH). Instituce, která sídlí v pozoruhodné mešitě imáma Alího, je považována za řízenou teheránským režimem: "Pozici hlavy IZH tradičně zastává loajální stoupenec íránské státní doktríny a islámských revolučních cílů," píše Státní úřad pro ochranu ústavy (VS) ve své výroční zprávě za rok 2022. Instituce je sledována od roku 1993. Skutečnost, že IZH lze označit za "organizaci islamistů", potvrdil VS soud v loňském roce.

"Konečně zakázat"

Požadavek na uzavření údajného teroristického ústředí na Vnějším Alsteru byl v minulosti slyšet znovu a znovu. Po víkendovém útoku jej několik poslanců Bundestagu ze strany Zelených, CDU a levice obnovilo: "IZH se po léta nedokázala jasně distancovat od extremistů," řekl Die Welt Konstantin von Notz, místopředseda parlamentní skupiny Zelených. Očekává, že "všechny ústavní prostředky budou nyní okamžitě vyčerpány, aby bylo možné IZH konečně zakázat".

Mluvčí poslaneckého klubu CDU/CSU pro zahraniční politiku Jürgen Hardt (CDU) poukázal na několik návrhů Unie, v nichž bylo uzavření požadováno. "Jako stát nemůžeme stát stranou a přihlížet, jak mezi námi otevřeně jednají nepřátelé svobody," řekl Hardt.

Hamburská CDU v minulosti promluvila obzvláště ostrým tónem. "Írán není od tohoto útoku na Izrael jen teroristickým státem a trivializace musí konečně skončit," řekl v pondělí Dennis Thering, předseda parlamentní skupiny CDU. "Pokud jde o Hamburk, očekávám, že spolková ministryně vnitra Faeserová bez dalšího odkladu prosadí zákaz Islámského centra v Hamburku jako prodloužené ruky Íránu."

Řízení o zákazu vyžadují opatrnost

"Jako proti prodloužené ruce režimu mulláhů musí být proti IZH bojováno na různých úrovních," říká Sina Imhofová, mluvčí parlamentní skupiny Zelených pro domácí politiku. "Jako rudo-zelená koalice jsme jednoznačně pro uzavření IZH." Hamburk podle Imhofové sehrál svou roli v řízení o zákazu. Takový plán však musí být "důkladně prozkoumán a připraven tak, aby byl dlouhodobě právně platný".

Za tato řízení odpovídá Spolkové ministerstvo vnitra. Ministerstvo v listopadu loňského roku potvrdilo, že se něco takového děje: V té době byly právě prohledávány místnosti IZH a několik spolků, které jsou jí podřízeny v jiných spolkových zemích.

Zkoumá se, zda centrum není namířeno proti ústavnímu pořádku a nepodporuje aktivity teroristického Hizballáhu, uvedlo ministerstvo. Kromě toho IZH šíří "revoluční koncept" íránského vůdce Alího Chameneího. Postup byl "s otevřeným koncem", uvedlo tehdy ministerstvo. Podle spolkové ministryně vnitra Nancy Faeserové (SPD) však podezření proti IZH "těžce" převažuje.

Mezinárodní smlouvy v ohrožení

Do roku 2022 byla IZH, která byla založena v roce 1962, členem Hamburské rady islámských komunit (šúra). V roce 2012 uzavřel stát se šúrou dohodu, která se mimo jiné týkala svátků a společné náboženské výchovy; kritici jsou uraženi termínem "státní smlouva", protože signatářské muslimské – a alávitské – organizace se k ničemu nezavázaly.

Opozice v Hamburku, ale i Zelení, kteří tam spoluvládnou, požadovali vyloučení IZH ze sdružení – případně by se smlouva musela uložit k ledu, prohlásila CDU opakovaně. V listopadu 2022 ze sdružení vystoupila i samotná IZH – pravděpodobně proto, aby zabránila vyloučení. Následovalo několik malých šíitských skupin.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
791

Diskuse

Obsah vydání | 17. 4. 2024