Podvodní SOS: EU chce bránit podmořské kabely

19. 2. 2024

čas čtení 2 minuty
Evropská komise chce, aby vlády po sérii sabotáží táhly za jeden provaz při ochraně kabelových sítí, upozorňuje Mathieu Pollet.

Vlády Evropské unie musí udělat více pro ochranu podmořských kabelů poté, co nedávná sabotáž v Baltském moři poukázala na zranitelnost klíčových propojení.

Baltské plynovody a telekomunikační linky byly přerušeny v loňském roce, přičemž hlavním podezřelým je čínská kontejnerová loď Newnew Polar Bear. Zvýšená aktivita ruského námořnictva u irského pobřeží také vyvolala obavy ohledně bezpečnosti transatlantických kabelů přenášejících data mezi USA a Irskem, důležitým evropským technologickým centrem.

Evropská komise nyní chce, aby členské země spojily své síly na obranu kabelů a dokonce potenciálně použily fondy EU na opravy plavidel, uvádí se ve dvou návrzích dokumentů, které získal server Politico a které má exekutiva EU zveřejnit ve středu.

Podmořské datové kabely přenášejí většinu mezinárodního datového provozu a menší ostrovní státy EU – včetně Irska, Kypru a Malty – se na ně spoléhají při komunikaci s kontinentální Evropou. Žádná z těchto zemí nemá rozsáhlé námořní síly.

Obavy EU o její datové kabely byly "umocněny" podezřením na sabotáž plynovodů a datových plynovodů v Baltském moři," uvádí se v dokumentu.

"Válka Ruska proti Ukrajině měla významný dopad na povědomí o bezpečnosti komunikačních sítí," uvádí se v dokumentu.

Komise chce nejprve lépe zmapovat potenciální rizika pro kabelovou síť a poté vyzve vlády, aby aktualizovaly bezpečnostní požadavky, potenciálně na "standardy na úrovni obrany", a prováděly pravidelné zátěžové testy.

Pracovní skupina odborníků by prověřila, jak se infrastruktura může spoléhat na vysoce rizikové dodavatele – jako je Čína. Navrhnou také seznam nových kabelových projektů, které blok potřebuje, aby zaplnil strategické mezery.

Jeden zádrhel: EU možná nebude mít peníze na uskutečnění těchto velkých plánů.

Hlavní finanční nástroj podporující projekty konektivity v celém bloku, Digitální nástroj pro propojení Evropy, "nestačí k tomu, aby motivoval soukromé investice k pokrytí těchto potřeb financování", přičemž rozpočet na období 2021–2027 je "nižší než 2 miliardy eur", napsala Komise.

Dokument EU navrhuje další způsoby, jak rozpočet navýšit, včetně požadavku na členské státy, aby zaplatily účet.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1471

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2024