O "teroristických" dětech: Muž, který přišel izraelským bombardováním o 11 členů své rodiny

1. 11. 2023

čas čtení 3 minuty
Rozhlas BBC, publicistický pořad PM, 31.10. 2023, 17 hodin: 

Moderátor: Vraťme se k Fergalu Keanovi v Jeruzalémě,  a. Fergale, situace v Gaze obecněji, protože samozřejmě zůstává velmi, velmi vážná.

Fergal Kean: Skutečně je. OSN uvádí velmi pozoruhodnou větu, v níž hovoří o tom, že se Gaza stává hřbitovem pro tisíce dětí, a pokud si uvědomíte, že něco kolem 50 % obyvatel pásma Gazy je mladších 18 let... A tak slyšíme o mnoha rodinách, které jsou touto válkou vyhlazeny, o dětech, které umírají, když se domy hroutí pod nálety. Toto je příběh o utrpení jedné rodiny:


 

Khalil Khader jde sám. Čtyři děti, které si vedle něj mohly hrát a tančit na silnici, jsou mrtvé. Nahoře před ním je hromada trosek, kde kdysi stával jeho dům a kde před více než týdnem zahynulo jedenáct členů jeho rodiny. Dům stojí vedle nemocnice Al Najar v Rafáhu, kde každý den této války personál přijímal raněné a mrtvé. A kde Khalil Khader pracoval tu noc, kdy se jeho rodina stala obětí.

"Té noci vybuchla obrovská bomba."

Vypráví nám,  stojí na rozbitém betonu a pokrouceném kovu.

"A v nemocnici se začali objevovat sousedé. Tak jsem se zeptal, kde byl ten výbuch, a oni mi řekli, že v okolí mého domu. Musel jsem běžet do domu, abych zkontroloval rodinu. Zkoušel jsem volat, ale nikdo to nebral, a jak vidíte, celý dům byl vybombardovaný."

Vyhrabali z trosek mrtvé, sedmdesátiletého otce, jeho dvě sestry, bratra, bratrovu ženu, jejich dvě dcery a čtyři děti, devítiletého Ibrahima. Amala 5 let, Kinana 2,5 roku a Rosu 18 měsíců.

Při chůzi si sbírá střípky života, který už neexistuje. Do oka mu padne modrá látka. Pyžamko, které měla malá Rosa na sobě ve dnech před bombardováním. Ukazuje nám zpomalené video, na kterém Rosa v modrém pyžamu tančí se svými bratranci a sestřenicemi. Jemně se pohupují a s úsměvem prožívají odpoledne z jiné doby. Další video: Čtyři bratranci a sestřenice na houpačce.

Khalil poznal válku v Gaze už dříve a obával se, že tam bude vychovávat rodinu. Přesto se Ibrahim, Amal, Kinnan a Rosa narodili manželům, kteří snili o tom, že jejich děti poznají lepší život.

"Vzpomínám si, že ve válce v roce 2014 byla moje žena těhotná. A její sousedé byli bombardováni. Byla v sedmém měsíci a málem spadla ze schodů z výbuchu. A já jsem si říkal, jak mohu do tohoto života přivést děti? Měl jsem sen pro každé ze svých dětí. Ibrahim byl první ve škole a snila jsem o tom, že z něj jednou bude lékař, Amal byla velmi kreativní. Ráda kreslila. Ukazovala mi své kresby a někdy jsem kreslila s ní. Kanaán byl velmi hravý. Všichni ho měli rádi. A staral se o svou malou sestru. Vždycky tam byl, aby Rosu ochránil. Říkal jsem jí, ať se jí nedotýká. Je to moje dítě. A teď. jsou všichni pryč.

Zdroj v angličtině, od minuty 11,  ZDE

0
Vytisknout
3150

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2023