Gaza: Zabíjení nemilosrdně pokračuje

1. 11. 2023

čas čtení 4 minuty
Reportérka, Channel 4 News, Sderot, Izrael, 31. října 2023, 19 hodin: Matte, před hodinou mluvčí Hamásu řekl, že v příštích dnech propustí další rukojmí. Říká, že se nyní bude jednat o zahraniční rukojmí. 

Myslím, že je to docela zřejmý pokus přimět zahraniční vlády, aby tlačily na Izrael, aby s bombardováním přestal. 

Chtějí vyvolat dojem, že zahraniční rukojmí budou propuštěni, aby Izraelci přestali bombardovat. Nejsem si jistá, jestli to bude fungovat, v důsledku toho útoku na uprchlický tábor Džabalija, který jste zmínil. Izraelci tvrdí, že zabili Ibrahima Bihariho. Ten byl velitelem ústřední brigády Hamásu. Velmi důležitý člověk, po kterém šli, ale zdá se, že cena za to byla mimořádná.

Mnoho lidí bylo zabito a zraněno a divákům mohou některé záběry v mé reportáži připadat opravdu velmi znepokojivé.

 


Několik úderů dnes zasáhlo obytné bloky v uprchlickém táboře Džabalíja na severu Gazy. Nachází se v pásmu, z něhož Izrael vyzval civilisty, aby odešli, ale mnozí pro to neměli prostředky. Ještě teď je těžké uvěřit, že se to opravdu stalo.


Rozsah zkázy je těžko spočítatelný. Na vyhrabávání zraněných používají lopaty, pokud je mají. Nebo zahradní hadice. Holýma rukama, pokud nemají žádné nástroje. známka zoufalství, které zachvátilo Gazu, když Izrael hrozí, že ve snaze zničit Hamás bude dál útočit z nebe i ze země.


Indonéská nemocnice severovýchodně od města Gazy je přeplněná. Po úderech v Džabalíji sem byly přivezeny stovky lidí, včetně desítek dětí. Nemají ani personál, ani vybavení, aby mohli ošetřit tolik lidí najednou. Kam se kamera otočí, tam je další zraněný a další. Válečné město trpí bez oddechu
.
Lékař:  "Po výbuchu, který otřásl celým uprchlickým táborem Džabalija, k nám přišlo velké množství zraněných. Stovky zraněných, stovky mučedníků. Byli ve svých domovech. Byli terčem útoku, když byli ve svých domovech. Děti, ženy, starší lidé. Nevíme, co máme dělat."



Dnes se izraelský ministr odmítl, že by izraelská armáda zaútočila na nemocnici al Šífa: 


Reportérka:  "Mohu potvrdit, že na nemocnici Šifa nezaútočíte, dokud nebude evakuována, i když říkáte, že pod ní je Hamás?"
Izraelský ministr: "Říkám, že IDF nebudou řešit civilisty v nemocnici. jako cíl. Vždycky to tak bylo a vždycky to tak bude."

Reportérka:  "Přestože hlavní velitelství je pod nemocnicí?"

Izraelský ministr: "Přestože."

Reportérka: S civilisty v Gaze však neměl příliš slitování.

Izraelský ministr: Na jihu   je bezpečná zóna, tam přichází zásobování z jihu.

Reportérka: Není to příliš bezpečné.

Izraelský ministr: Jsme ve válce.

Reportérka: Není tam moc zásobování.

Izraelský ministr: Možná tam není moc dodávek, možná to není vždy tam, kde máte teroristy, kteří toho využívají, a potřebujete konkrétní cíl, který je třeba zlikvidovat.

Reportérka: Takže vy bombardujete i jih, to víme.

izraelský ministr: Bombardujeme pouze tehdy, když máme avízo.

Dnes Hamás zveřejnil video svých bojovníků vycházejících z tunelu, který se podle nich nachází poblíž přechodu Erez. Možná nejsou schopni zvítězit, ale mají výhodu partyzánů, kteří znají terén a vědí, kde se schovat.

Izraelské obranné síly dnes oznámily, že byli zabiti dva jejich vojáci. Izraelští vojáci nyní hluboko uvnitř Gazy procházejí ulicemi. 

Jejich letectvo zničilo ulice, které jsou pro ně plné hrozeb skrytých teroristů, nástražných výbušných systémů a nástražných drátů, ale ve kterých dříve žily rodiny a kde si hrály děti. V Džabalíji pohřbívají mrtvé s vědomím, že nejsou poslední.
Zdroj v angličtině ZDE:


1
Vytisknout
2841

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2023