Ruská agrese na Ukrajině: Hadí ostrov a Oděsa zasaženy dvěma ruskými raketami

7. 7. 2022

čas čtení 8 minut
- Vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell uvedl, že vyzval Čínu, aby "hrála konstruktivnější roli při řešení ruské války proti Ukrajině" a zastavila dezinformace kolem ruských útoků.

Borrell uvedl, že o této záležitosti jednal s čínským státním radou a ministrem zahraničí Wangem I.

- Hadí ostrov a Oděsa zasaženy dvěma ruskými raketami 

Strategicky a symbolicky důležitá jižní výspa Hadí ostrov byla ve čtvrtek brzy ráno údajně zasažena dvěma raketami.

Mluvčí oděské vojenské správy Serhij Bratčuk v aktuálním sdělení zveřejněném na Telegramu krátce po osmé hodině ráno uvedl, že dvě rakety "výrazně poškodily" přístaviště na ostrově.

Bratčuk dodal, že Oděsa byla napadena také kolem svítání.

"Zasaženy byly dva zemědělské kombajny, zničeno bylo 35 tun obilí," uvedl.



 

- Novozélandská premiérka Jacinda Ardern prohlásila, že svět je "zatraceně chaotický". Odsoudila "morálně zkrachovalou" válku Ruska na Ukrajině a poukázala na neschopnost OSN adekvátně reagovat.

Ve svém projevu před zahraničněpolitickým thinktankem Lowy Institute v Sydney Ardernová odsoudila "morálně zkrachovalou" válku Ruska na Ukrajině. "Při přijímání veškerých možných opatření v reakci na ruskou agresi a při pohánění Ruska k odpovědnosti musíme mít na paměti, že v zásadě jde o ruskou válku," uvedla.

Neexistuje "lepší příklad než selhání OSN, která nedokázala vhodně reagovat na válku na Ukrajině kvůli postoji, který zaujalo Rusko v Radě bezpečnosti", uvedla a označila to za "morálně zkrachovalý postoj z jejich strany v důsledku morálně zkrachovalé a nezákonné války".

- Rusko se zúčastní zasedání skupiny G20


Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov přiletěl do indonéského letoviska Bali na zasedání ministrů zahraničí skupiny G20, které bude zastíněno ruskou agresí na Ukrajině.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková uvedla, že vzhledem k válce na Ukrajině nesmí být Rusku umožněno využít zasedání G20 jako platformy.

"Je v zájmu nás všech zajistit, aby bylo respektováno a dodržováno mezinárodní právo. To je společný jmenovatel," uvedla Baerbocková v prohlášení.

Na summitu se poprvé od invaze na Ukrajinu uskuteční osobní setkání  ministra zahraničí  Lavrova s některými z největších kritiků Ruska.

Skupina 20 zahrnuje západní země, které obvinily Moskvu z válečných zločinů na Ukrajině a zavedly sankce, ale také země jako Čína, Indonésie, Indie a Jihoafrická republika, které byly ve své reakci zdrženlivější.

Někteří představitelé z Evropy a Spojených států zdůraznili, že summit na Bali nebude "běžnou záležitostí", přičemž mluvčí německého ministra zahraničí uvedl, že země G7 budou na Bali koordinovat svou reakci na Lavrova.

Na programu dvoudenního setkání je diskuse o energetické a potravinové bezpečnosti, přičemž Rusko je obviňováno, že blokováním dodávek ukrajinského obilí rozdmýchává celosvětovou potravinovou krizi a zhoršuje inflaci. Rusko uvedlo, že je připraveno umožnit neomezený vývoz obilí.


- Ruské jednotky se blíží ke Slavjansku


Ukrajinská armáda sděluje, že se jí zatím podařilo odvrátit jakýkoli větší ruský postup na sever Doněcka, ale tlak se stupňuje v důsledku silného ostřelování města Slovjansk a blízkých obydlených oblastí.

Uvedla, že ruské síly ostřelují několik ukrajinských měst těžkými zbraněmi, aby umožnily pozemním jednotkám postupovat na jih do regionu a přiblížit se ke Slavjansku.

Další ruské síly podle ní usilovaly o obsazení dvou měst na cestě do města Kramatorsk jižně od Slavjansku a snažily se také převzít kontrolu nad hlavní dálnicí spojující Luhanskou a Doněckou oblast.

"Zadržujeme nepřítele na (luhansko-doněcké) hranici," řekl ukrajinské televizi luhanský gubernátor Serhij Hajdaj. Později uvedl, že Luhansk stále není zcela obsazen ruskými silami a že Rusko utrpělo "kolosální ztráty".

"Budou se nadále pokoušet postupovat na Slavjansk a Bachmut. O tom není pochyb," řekl.


- Dobytí města Lysyčansk na východě Ukrajiny zajistilo ruským silám "skutečný pokrok", zatímco jeho síly na jihu projevily známky "lepší spolupráce", tvrdí analytici. Západní představitelé uvedli, že udržitelnost ruských útoků na Ukrajinu je "náročná", ale dopad na jejich munici a morálku označili za "pozoruhodný".

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij uvedl, že těžké zbraně západních spojenců konečně začaly na frontách pracovat "na plný výkon".
Ve svém nočním videoposelství Zelenskij řekl, že ukrajinská armáda je nyní schopna zasáhnout ruské sklady a místa, která jsou "důležitá pro logistiku".

- Podle luhanského gubernátora Serhije Haidaje pokračuje odpor ve vesnicích v okolí Lysyčanska, kde zůstává 15 000 civilistů. Na Telegramu Haidai uvedl: "V současné době je na Ukrajině mnoho obyvatel: "Dnešní videa z Lysyčanska jsou bolestivá." Obvinil Putinovy vojáky, že provádějí politiku spálené země a "vypalují a ničí vše, co jim přijde do cesty".

- Evakuace civilistů ze Slavjansku pokračovala i ve středu, kdy se ruská vojska v rámci své války za ovládnutí Donbasu posunovala k tomuto východoukrajinskému městu. Starosta města Vadym Ljach uvedl, že ve Slovjansku se stále nachází asi 23 000 lidí ze 110 000, ale tvrdí, že Rusko nebylo schopno město obklíčit. Doněcký gubernátor rovněž vyzval 350 000 obyvatel regionu k útěku.

- Ukrajina odmítla tvrzení, že ruské síly zničily na východě Ukrajiny dva pokročilé raketové systémy Himars americké výroby a jejich muniční sklady. Ukrajinský generální štáb uvedl, že tvrzení ruského ministerstva obrany jsou falešná a že používá Himary dodané USA, aby zasadil ruským silám "zničující údery".

- Irský premiér Micheál Martin ve středu navštívil válkou zničené předměstí Boroďanka, Buča a Irpin na okraji Kyjeva. Martin uvedl, že s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským jednal o společné reakci na ohrožení potravinové bezpečnosti, energetické krizi a přípravě sedmého balíčku sankcí proti Rusku. Martin zopakoval solidaritu své země s Ukrajinou.

    Šéf Ruskem dosazené správy okupované Záporožské oblasti na Ukrajině Jevgenij Balickij prohlásil, že oblast plánuje prodávat ukrajinské obilí na Blízký východ. Hlavními zeměmi zapojenými do dohody byly Irák, Írán a Saúdská Arábie. Ukrajina opakovaně obvinila Rusko z krádeže obilí, což Moskva popřela.

- Podle mise Nasa Harvest obsadily ruské síly přibližně 22 % ukrajinské orné půdy. Od ruské invaze na Ukrajinu se Nasa zaměřuje na dopad války na globální potravinový systém. Její zjištění odhalila, že ukrajinská pole, na kterých je zaseto 28 % ozimů a 18 % jarních plodin, jsou pod ruskou okupací.

- Srílanský prezident Gotabaya Rajapaksa uvedl, že požádal svého ruského protějška Vladimira Putina o pomoc s dovozem pohonných hmot do své země, která čelí nejhorší hospodářské krizi za posledních sedm desetiletí. Radžapaksa na Twitteru uvedl, že s Putinem vedl "produktivní" telefonický rozhovor, a zároveň mu poděkoval za "veškerou podporu, kterou mu (vládě) poskytl při překonávání problémů minulosti".

- Zelenskij vyzval největšího nezávislého obchodníka s ropou na světě, aby přestal dodávat ruskou ropu, a obvinil ho z "nestoudného vydělávání na krvavé ropě".


- Ukrajinská armáda oznámila, že plánuje zavést systém povolenek, který by mužům způsobilým k odvodu zakázal opustit region, kde jsou registrováni.
Tento krok, založený na legislativě z roku 1992, měl ozbrojeným silám země umožnit snadnější vyhledávání potenciálních branců, ale vyvolal okamžitou zpětnou reakci.

-Ruský parlament urychleně schválil dva zákony, které zavádějí přísnou kontrolu ekonomiky, vyžadují, aby podniky dodávaly zboží ozbrojeným silám, a ukládají zaměstnancům některých firem povinnost pracovat přesčas. Zákony umožní vládě zavést "zvláštní ekonomická opatření", jakmile je Putin podepíše.

- Od ruské invaze opustilo Ukrajinu téměř 9 milionů lidí, uvedla agentura OSN pro uprchlíky. V
zhledem k tomu, že Rusko zesiluje svou ofenzívu na východě země, ozývají se ze strany ukrajinských úřadů stále hlasitější výzvy, aby lidé z frontových oblastí utíkali, dokud mohou.

1
Vytisknout
4560

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2022