18904

Česko bude zdravou demokracií, až bude mít každá škola své studentské médium

12. 7. 2022 / Vojtěch Petrů

čas čtení 11 minut


Dlouhodobě zastávám názor, a ten hlásám, kudy chodím, že problém nezájmu mladých Čechů a Češek o dění kolem nich souvisí s tím, že zájem není oboustranný. A tedy ze strany zbytku společnosti, v praxi politiky, která je v demokracii odrazem společenského rozložení názorů, a médií jako společenských zrcadel, směrem k mladým lidem.

Rozhovor Britských listů 509. Ohlédnutí za karlovarským festivalem

11. 7. 2022

čas čtení 1 minuta


To, co dělá filmový festival v Karlových Varech důležitým pro Českou republiku, nejsou tamější mejdany ani na skok přijíždějící tzv. "celebrity", ale vynikající dramaturgická práce festivalových odborníků, kteří veřejnosti představují to nejlepší a nejzajímavější z filmů, co ve světě vzniklo za poslední rok dva. A ano, Václav Klaus se právem rozčiluje, že festival přináší do českého prostředí otevřený, kosmopolitní duch a autenticky pojednává o nejzávažnějších a nejdůležitějších problémech dneška. A o kterých? O tom vám v tomto rozhovoru Britských listů poví Jan Čulík. Jeho zpráva o letošním karlovarském filmovém festivalu, která se ale opravdu nezabývá tím, v jakých šatech přišly na tamější mejdany tzv. "celebrity", se vysílá na Regionální televizi od úterý 12. července 2022.


 16578

Záblesk lepší budoucnosti

12. 7. 2022 / Jan Sláma

čas čtení 3 minuty


Záblesk, jak známo, netrvá nikdy příliš dlouho. Tak jsme tu nedlouho měli i opravdu levnou dopravu pro důchodce (a také pro studenty). Pan Babiš pravil, že dokud bude premiérem tak důchodci budou jezdit levně. „Ať si na stará kolena alespoň to cestování užijou“ a tak se i stalo.

Není se co divit, že s nastolením nové vlády se staré výhody začaly vytrácet a můžeme očekávat, že se vytratí docela. „Co mají důchodci kam jezdit. Ať pěkně sedí doma, ještě by se jim na cestách mohlo něco přihodit.“

Pozn. red.: Jak známo, Německo zavedlo příměstskou dopravu za 9 euro na měsíc. Můžete projet příměstskými vlaky (ne expresy) za 9 euro měsíčně celé Německo.

Státní investice do veřejné dopravy se tisíckrát vrátí prospěchem vůči globálnímu oteplování. Je nesmírně důležité omezit automobilovou dopravu.

 18885

Hospodaření OSBL za červen 2022

1. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

V červnu 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 49 725,40 výdaje byly  55 431,50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci června  byl 25 374,86 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci červnu 2022.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

O ruském vraždění civilistů na Ukrajině

12. 7. 2022

čas čtení 9 minut



Bachmut, Ukrajina - Nad jedním z měst se jako ohňostroj snesl oblouk ohnivých koulí, které zapálily zahrady a domy. V jiném městě ruské rakety narazily do pětipatrového obytného domu, odřízly jednu jeho část a zabily nejméně 30 lidí, píše list New York Times.

Oficiálně ruská armáda pozastavila své úsilí o obsazení ukrajinského území, ale v posledních dnech zintenzivnila své nahodilé útoky na civilní oblasti, což je neustálou připomínkou toho, že dokáže způsobovat oběti a ničení podle své vůle. Snaží se tak  oslabit vůli Ukrajinců k odporu.


V jednom městě za druhým na třech frontách na východní Ukrajině dochází ke zdánlivě náhodným ruským úderům, které jsou vedeny válečnými letadly, dělostřelectvem a raketami, a které zabíjejí, mrzačí a děsí obyvatele i ukrajinské vojáky.

Ruská agrese na Ukrajině: Počet obětí v Chasiv Jaru stoupl na 34

12. 7. 2022

čas čtení 9 minut

- Ukrajina dál útočí na ruské muniční sklady:



- Počet obětí raketového útoku na obytný blok na východě Ukrajiny dosáhl 34, uvedl představitel Doněcké oblasti.

Uvedl to šéf doněcké regionální státní správy Pavlo Kyrylenko:

    Z trosek několikapatrové budovy ve městě Chasiv Jar záchranáři vyprostili již 34 mrtvých a 9 zraněných. Mezi mrtvými je i jedno dítě."

Kyrylenko dodal, že v úterý v 6.30 hodin ráno pracovníci státní záchranné služby odklidili asi 70 % trosek,  záchranná operace pokračuje.

"Rusové ponesou odpovědnost za každý zničený a zmrzačený život!" dodal.


 18577

Je čas, aby ruská armáda provedla inventuru

12. 7. 2022

čas čtení 14 minut

 
 
Ve svém minulém příspěvku jsem se ptal, zda Ukrajina může tuto válku vyhrát, na což jsem odpověděl, že může, i když zatím není jasné, zda vyhraje. V tomto příspěvku chci rozvést jeden z důvodů, proč jsem k tomuto závěru dospěl, píše Lawrence Freedman.

Naznačil jsem, že ukrajinské síly nebudou dodržovat stejnou taktiku jako ruské a místo toho se budou snažit využít přesnosti dělostřelectva s dlouhým doletem, které dodávají západní země. Soustředí se "na zásobovací linie, základny a velitelská centra, budou podnikat oportunistické výpadybudou používat partyzánskou taktiku  proti okupačním silám v městech a budou nechávat ruské jednotky v nejistotě, odkud přijde další útok", jsem napsal. Všechny tyto věci se v uplynulém týdnu děly.

Ruské protiraketové systémy S-400 nejsou schopny neutralizovat americké rakety systému HIMARS. Špatná zpráva pro spojence Ruska, kteří si systémy C400 za drahé peníze koupili

12. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Ruské protiraketové systémy S-400 nejsou schopny zastavit americké rakety systému HIMARS, je to špatná zpráva pro korporaci Almaz-Antej, která tuto schopnost slibovala a účtovala za tyto systémy miliardy dolarů. Ruská armáda, její munice a sklady pohonných hmot jsou naprosto nechráněné před americkými zbraněmi


Je to velký trapas nejen pro Rusko, ale také pro Čínu, Indii, Turecko a Izrael (!) které silně přecnily  schopnosti těchto ruských systémů...  



 18906

Británie: Soutěž o nového šéfa Konzervativní strany se proměnila v divoký souboj extremistů

12. 7. 2022

čas čtení 4 minuty

Foto: Cesta směrem k fatě morganě nikdy nekončí!


Zatímco čeští extremisté v ODS bojují zplna hrdla po destruktivním zrušení superhrubé mzdy proti nutnosti zvýšit daně, extremisté v britské Konzervativní straně, snažící se zvítězit v soutěži o nového šéfa toryů, chtějí také snižovat daně. Je to šílenství, vysvětluje známá komentátorka Poly Toynbee:

 18894

Británie bude mít do 5. září nového premiéra

12. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

 

Předseda příslušného parlamentního výboru Dolní sněmovny uvedl, že kandidáti na nového šéfa Konzervativní strany, a tedy i britského premiéra, budou nyní potřebovat podporu 20 poslanců

Nový britský premiér bude oznámen 5. září.

Pouze dva uchazeči zatím získali podporu 20 konzervativních  poslanců. Zbývajících devět kandidátů se nyní snaží  získat podporu 20 poslanců do úterního večera, než ve středu začne vyřazovací hlasování.

Očekává se, že labouristé v úterý předloží návrh na hlasování o nedůvěře vládě Borise Johnsona.

Zatímco se kandidáti konzervativců a jejich příznivci přetahují o post příštího předsedy strany, labouristé chtějí ve středu ve sněmovně hlasovat o vyjádření nedůvěry Johnsonovi.

Návrh na vyslovení nedůvěry znamená, že poslanci všech stran mohou hlasovat o tom, zda má vláda, kterou do září vedl Johnson, pokračovat ve funkci. Pokud vláda hlasování prohraje, mohlo by to vyvolat všeobecné volby.

 18898

The Uber Files: Více než 124 000 uniklých souborů o globálních špinavých obchodech Uberu

12. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

Více než 124 000 interních firemních spisů a dokumentů, včetně soukromé komunikace mezi vrcholovými manažery, je základem nové reportáže zveřejněné v neděli pod názvem "The Uber Files" - podrobného pohledu na giganta v oblasti přepravy, který agresivně lobboval u vlád po celém světě za zmírnění regulací a přijetí legislativy příznivé pro zisk společnosti, avšak často škodlivé pro tradiční konkurenty v taxislužbě a vlastní řidiče.

Dokumenty, které nejprve získal britský deník The Guardian a které následně poskytl Mezinárodnímu konsorciu investigativních novinářů (ICIJ), předkládají usvědčující obraz technologické společnosti se sídlem v USA, která způsobila revoluci v oblasti přepravy pomocí aplikace pro chytré telefony, jež umožnila nezávislým řidičům stát se okamžitě taxikáři, informuje web commondreams.org.

 18905

Pokud levice nenajde "strašáka", bude se pravicovému populismu dařit i nadále.

11. 7. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut


Populisté slibují jednodušší svět a popírají složitost demokratického politického procesu. Pravice nabízí svět jednodušší: národ, Bůh, tradice, hrdinové. Řešení složitých problémů pomocí magických řešení je lákavé, ale ukazuje se jako neuskutečnitelné právě kvůli nedostatku obsahu, který by problém řešil. Být jednoduchý je ctnost, ale pokud není důsledná, stává se populismem.

Tak to dopadá, když selže důvěra veřejnosti v establishment - lidé, kteří ztratí důvěru v instituce své země, začnou volit kohokoli, kdo jim slíbí lepší život. Ve chvílích hluboké roztržky je magické myšlení mocným pojivem, které integruje rozvrácené společnosti.

 16447

EU doporučuje druhou posilovací injekci proti covidu pro pro zranitelné osoby a osoby starší 60 let

11. 7. 2022

čas čtení 3 minuty



Téměř všechny evropské země hlásí nárůst počtu infekcí, který je způsoben zejména variantou Omicron BA.5

Vzhledem k tomu, že se očekává nárůst infekcí během léta, doporučení platí okamžitě. 


Evropské regulační orgány doporučily v souvislosti s rostoucím počtem infekcí a hospitalizací druhé posilovací očkování proti viru Covid-19 pro všechny osoby starší 60 let a také pro všechny zdravotně ohrožené osoby v celé Evropě.

Rozhovor Britských listů 504. Proč je česká vláda pořád tak drsně přísná na chudé?

23. 6. 2022

čas čtení 1 minuta



Ve středečním projevu "k národu" informoval premiér Petr Fiala českou veřejnost, že se jeho vláda chystá podpořit obyvatelstvo ohrožené rostoucími cenami energií částkou 66 miliard Kč. Bohužel nespecifikoval, jak to bude konkrétně a vládnou obavy, že půjde znovu o plošnou finanční pomoc, tedy i lidem, kteří ji nepotřebují, a tato plošná finanční pomoc vyvolá inflaci. Proč nezjednoduší česká vláda existující systém sociální pomoci chudým lidem? Jenže vláda nemá žádnou vizi ani program, protože svá rozhodnutí nezakládá na vědeckých studiích, ale na dojmologii. O těchto problémech hovoří Jan Čulík se sociologem a spisovatelem Stanislavem Bilerem. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. června 2022.

Rozhovor Britských listů 505. Je visegrádská čtyřka nenávratně zdiskreditována?

28. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta



Po volebním vítězství liberálnějších politických seskupení v ČR a ve Slovinsku, která nahradila nedávné populistické vlády, ustupují obě země od intenzivní spolupráce s visegrádskou skupinou, která díky Maďarsku a Polsku získala globálně opravdu toxický nádech. Jaké to může mít dopady, o tom hovoří Albín Sybera s vedoucím bruselské pobočky pražského thinktanku Europeum Žigou Faktorem. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 28. června 2022.

K tomu:

 16578

Co je vlastně společnost a proč platit vysoké daně

11. 7. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Setkal jsem se s názorem, pro mne opravdu zvláštním, že společnost je to, co daný jedinec zažije sám na svou kůži. Příkladem může být tato úvaha: jako školák jsem musel projít dost hrozným školstvím, takže společnost mi nic nedala, dokonce mne poškodila. Z toho se pak odvozuje, že „vysoké daně“ jsou zlodějina.

 Já osobně bych uvažoval jinak: chci, aby se školství a veřejná sféra vůbec v České republice zlepšily?

 18903

Český daňový systém je neférový a zcela nefunkční

11. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Český systém přímých daní charakterizuje absence progresivity, píše  Daniel Münich.
 

Ukazuje to čerstvý výpočet Libor Dusek níže. Druhý takový daňový systém budete na západ a sever od nás v Evropě hledat jen těžko. Tamní systémy mají zabudovánu výraznou progresivitu. Veřejné rozpočty tak získávají peníze na vyšší úroveň veřejných služeb, včetně třeba lepší údržby komunikací, lepší péče o staré a zdravotně či jinak postižené a vyšší veřejnou podporu školství.

Reálně je český systém dokonce regresivní. Je to dáno třeba extrémně vysokou sociálně-ekonomickou selektivitou školství financovaného z daní. Mezi absolventy veřejných vysokých škol (zdarma) je totiž dětí z nízkovýdělečných domácností minimum. Přispívá k tomu také podpora stavebního a penzijního spoření, které rozhodně není nic pro nízkopříjmové. Přispívají k tomu také daňové odečty úroků z hypoték, které si chudí neberou. A dalo by se pokračovat.

V debatě o výši zdanění občas zaznívá, že místo vyšších daní má vláda šetřit. Jistě, proč ne, pokud ovšem někdo ví, na čem šetřit. Nehledají se totiž jednotky miliard, ale zhruba 100 miliard, které každý rok ve státním rozpočtu chybí a budou chybět!

Ve vzduchu je smrtící virus

11. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

Právě teď je ve vzduchu smrtící virus. Šíří se jako kouř, když mluvíme. Šíří se, když kašleme. Když zpíváme. I když tiše dýcháme, to stačí k jeho šíření. A podobně jakou kouř zůstává virus ve vzduchu po mnoho hodin. Avšak stačí jen pár vteřin a jste nakažení. Nevdechujte ho.

Noste respirátor, kdykoliv s někým sdílíte vzduch. Ne ty netěsnící chirurgické roušky. Používejte pořádný, nejméně kategorie N95 nebo FFP2. To zabrání vašemu onemocnění.

Nevdechujte to.

Otevřete okna. Vyvětrejte virus a vpusťte do místnosti čerstvý vzduch.

Noste respirátor. Větrejte a buďte na čerstvém vzduchu.
 



Desítky lidí byly zraněny při divokých požárech v Portugalsku, vedro tam sílí

11. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

 

Více než 3 000 hasičů bojuje s požáry, EU nabízí pomoc při mimořádných událostech a teploty v Portugalsku by mohly dosáhnout 43 °C
 
Lesní požáry v Portugalsku si vyžádaly 29 zraněných, s plameny bojují tisíce hasičů a desítky letadel.


Úřady uvedly, že 12 hasičů a 17 civilistů potřebovalo lékařské ošetření kvůli lehkým zraněním, jak informovala portugalská státní televize RTP a místní média.

 18530

Rusové zastřelili v Luhanské oblasti 56 důchodců. Stříleli na ně z tanku

11. 7. 2022

čas čtení 12 minut

- Po ruském útoku zůstaly desítky lidí uvízlých pod troskami; Zelenskij říká, že útok v Doněcku byl záměrně zaměřen na civilisty


- Ukrajinský gubernátor Luhanské oblasti Serhaj Hajdaj na svém každodenním brífinku uvedl, že "malá část Luhanské oblasti se stále drží, probíhají zde prudké boje".

Obvinil ruské síly z toho, že jako "potravu pro kanóny" používají nováčky z okupovaných oblastí Ukrajiny, kteří "zaručeně nepřežijí ani první bitvu".

Podle Haidaje jsou vysíláni, aby přitahovali palbu, aby Rusové viděli, kde se ukrajinské síly nacházejí.

Řekl také, že těžištěm činnosti ukrajinských luhanských orgánů je "pomoc našim vysídlencům" a že proruské síly, které obsadily většinu Luhanské oblasti, "nebudou schopny zajistit normální životní aktivity osad".

Rozhovor Britských listů 507. Stát si neví rady s proruským extremismem

4. 7. 2022

čas čtení 1 minuta



Součástí války Ruska proti světu je lhaní a manipulace občanů v mnoha zemích světa, včetně České republiky, na sociálních sítích. Státy jsou vůči této válce bezradné a zejména státní orgány České republiky jsou zcela bezmocné a proti této vážné hrozbě nedělají skoro nic. O tom hovoří Bohumil Kartous s čelným českým odborníkem na extremismus Miroslavem Marešem. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 5. července 2022.


O paní u pokladny

11. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta



Rozhovor Britských listů 506. Vladimír Špidla: Česká společnost trpí tím, že v ní není levice

30. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta



V dnešní krizové situaci, jak politické, tak ekonomické, hovoří Bohumil Kartous s bývalým českým premiérem a eurokomisařem Vladimírem Špidlou. Zvládne to Fialova vláda? Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. července 2022.

 17911

Právě jsem se začala bát

11. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta



 18899

Tajemná aura

11. 7. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 20 minut

V české i zahraniční historii nalezneme mnoho významných osobností, jejichž aura je i přes veškeré badatelské pokusy obklopena neproniknutelným tajemnem. Třeba jako první české básnířky Westonie, rytíře Bruncvíka či 27 českých pánů nebo i známého anglického alchymisty Edwarda Kelleyho, který také působil na dvoře císaře Rudolfa II. v Praze, jenž byl znám jako velký milovník umění, mecenáš a podporovatel věd, za jehož vlády došlo k velkému kulturnímu rozkvětu českých zemí. Patříte-li k milovníkům záhad a také rudolfinské doby, která je s velkou oblibou řazena k vrcholným periodám starších českých dějin, pak není nic snazšího, než sáhnout po knize: Ztracené dějiny Prahy, známých českých badatelů Františky Vrbenské a Karla Dudka, kteří se pustili do nelehkého úkolu s cílem přiblížit čtenářům, co nejvíce poznatků k těmto neobjasněným otázkám.

Pane Dudku, jak dlouho jste s paní Vrbenskou na dané knize spolupracovali?

 18898

Uber porušoval zákony, podváděl policii a tajně lobboval u vlád. Zákony porušoval i v ČR

11. 7. 2022

čas čtení 11 minut

 
V interních e-mailech se zaměstnanci zmiňovali o "nelegálním statusu" nebo jiných formách aktivního nedodržování předpisů ze strany společnosti Uber v zemích, jako je Turecko, Jihoafrická republika, Španělsko, Česká republika, Švédsko, Francie, Německo a Rusko

Deník Guardian získal více než  124 000 důvěrných dokumentů z firmy Uber
Spisy odhalují pokusy o lobbování u Joea Bidena, Olafa Scholze a britského ministra financí George Osborna
Emmanuel Macron tajně napomáhal lobbingu společnosti Uber ve Francii
Společnost při raziích používala "digitální vypínač", aby policie neviděla údaje
Bývalý generální ředitel Uberu řekl vedoucím pracovníkům, že "násilí zaručuje úspěch
"


Britský deník Guardian získal obrovské množství důvěrných dokumentů, jak firma Uber běhm své agresivní globální expanze porušovala zákony, klamala policii, využívala násilí vůči řidičům a tajně lobbovala u vlád.

 18894

Británie nutně potřebuje po Johnsonovi zmodernizovat svůj zastaralý politický systém. Ale podaří se jí to někdy?

11. 7. 2022

čas čtení 7 minut

Během několika příštích týdnů se v Británii rozehraje šílená politická hra, píše John Harris. Hlouček poslanců, kteří se chtějí stát šéfem Konzervativní strany a premiérem - někteří komicky sebevědomí, jiní vyloženě absurdní - se bude předvádět konzervativním poslancům, členům strany i široké veřejnosti. Všichni budou tvrdit, že dokáží uklidit trosky po Borisi Johnsonovi. Uprostřed toho, co už začíná vypadat jako zuřivá interní válka, budou nejhlasitěji vystupovat uchazeči, kteří nabízejí důsledný návrat k toryovskému krédu malého státu a volného trhu.

 16578

K nynější české diskusi o nízkých daních

10. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta



 16578

Zemřela paní Marcela….A naštěstí u toho nebyl robot Robin

9. 7. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 8 minut


"Mládí lidé přece nedovedou rozmlouvat. A proč taky? Dovedou křičet, objímat se poskakovat do časného rána ponocovat, nosit cukr poníkům, líbat a hladit čenichy báječných čau čaů, a pak v jednom vzruchu a spěchu plavat i skákat do vody…Budou nesmírně hodní k lidem, kteří něco znamenají, ale sami asi budou dost omezení…Jaká škoda, řekla…"

(Virginia Woolfová, Paní Dallowayová, 1925, přeložila Vlasta Dvořáčková)

Musím ještě porušit své prázdninové mlčení, jelikož tento nekrolog opravdu nepočká.

 18897

Mezitím v Absurdistánu 218

Kaczyński odchází z polské vlády. Mění to něco?

8. 7. 2022 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Foto: Nová polská ultrapravicová školní učebnice soudobých dějin

Zpráva o odchodu Jarosława Kaczyńského z vlády mě překvapila. Člověk si řekne, že pro někoho jako já, kdo píše o polské politice, je to ostuda. Zde s vámi budu muset nesouhlasit. Víte, tohle bylo něco naprosto nepodstatného. Jeho odchod mě překvapil, protože jsem měl dojem, že odešel už dávno. Není to tak, že by v polské vládě dělal nějakou skutečnou práci - skutečnou ministerskou práci, to znamená, že musíme mít na paměti, ať už je Kaczyński ve vládě nebo mimo ni, pořád je to vláda Jarosława Kaczyńského a on pořád tahá za všechny nitky, bez ohledu na to, kdo je jeho skutečná loutka hrající si na premiéra. Z tohoto hlediska je otázka, zda je Kaczyński oficiálně členem vlády, či nikoli, zcela irelevantní. Jediné, co se mění, je, že nyní přestane pobírat ministerský plat a bude muset přejít zpět na jízdu autem, které mu poskytne jeho vlastní strana.

 18207

Domácí zabijačka

8. 7. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 13 minut

Kul, nekul

Ministr Nekula se dobře kul v oblasti zemědělství, přičemž se horem dolem zastával výkladů postupů a pravidel ve znění cinkotu mincí pro soudruha bývalého premiéra ve střetu zájmů galaktických rozměrů. Práci v neprospěch České republiky vykonával ryze příkladně, a proto musel následovat plně zasloužený trest. Za trest zamířil vykulený Nekula do pohnojeného křesla ministra zemědělství.

Pravý to nástupce zase ministra Jurečky, co věrně sloužil súdruhovi Babišovi, ten pravý nástupce ministra Tomana, jenž sloužil nejen súdruhu Babišovi, ale hlavně sobě a své rodině, a všichni pracovali tak nějak příkladně pilně na úkor státu.

Taškařice dosáhla mravního vrcholu poté, co trestem ministrování postižený ministr vůle soudruha premiéra Babiše teď dělá marketing ve stylu pána Prchala a do médií pln horlivého nadšení horlí, že Babiš bude za střet zájmů platit 4,5 miliardy peněz.

Jurečka na ministerstvu práce a sociálních věcí je výsměchem pro chudé a bídné, ale na pana ministra „já ty marže ohlídám“ Nekulu je to slabě ukutý kádr. Ostatně profesionálové, které si ministr Nekula nechal v SZIF na chov, jsou stále na stejných pozicích, stále jsou zaklesnutí v blocích, ze kterých sypali dotace do žlabu Agrofertu.

 17380

Ještě k Husovi a husitství

8. 7. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut



Myslím, že je třeba rozlišovat mezi Husem a husitstvím. Hus byl v zásadě středověký katolík, který se od katolické tradice odlišoval snad jen donatistickými tendencemi. Donatismus byl starověká „hereze“, která podmiňovala platnost svátostí udělovaných daným knězem tím, jaký ten kněz je. Je logické, že Hus měl ve svém boji s morálním úpadkem běžné církevní praxe tyto sklony, nicméně donatismus je v zásadě opakem reformace, která navazuje – stejně jako John Viklef – na sv. Augustina, jenž byl pravým opakem a úhlavním nepřítelem donatistů.

30076

Soumrak populismu? Těžko…

8. 7. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Na rozdíl od Fabiana Golga se nedomnívám, že pád protřelého tlučhuby a arcilháře Johnsona je dalším znamením, že se kouzlo populismu vytrácí. Situace v Latinské Americe, kde se po vítězství levicového Gustava Petra v kolumbijských prezidentských volbách očekává opětovný nástup progresivisty Luize Inácio da Silvy do prezidentského křesla v Brazílii, je podle mého soudu odlišná než na Západě a v jiných částech světa.

Bývalý japonský premiér Šinzó Abe zemřel po atentátu

8. 7. 2022

čas čtení 5 minut

 

Nejdéle sloužící japonský premiér, známý svou politikou "Abenomiky", byl zastřelen při předvolebním projevu v Naře.

Bývalý japonský premiér Šinzó Abe zemřel ve věku 67 let poté, co byl postřelen při předvolebním projevu ve městě Nara na západě země.


Abe, nejdéle sloužící premiér země až do své rezignace v roce 2020, byl po útoku převezen vrtulníkem do nemocnice. Jednalo se o první atentát na úřadujícího nebo bývalého japonského premiéra od dob předválečného militarismu ve 30. letech 20. století.

 16510

Johnson odmítá odejít z funkce

8. 7. 2022

čas čtení 5 minut

Boris Johnson se drží u moci jako klíště 

Johnson  dramaticky oznámil svůj záměr odstoupit, ale naznačil, že doufá, že zůstane ve funkci ještě několik měsíců

Boris Johnson dramaticky skončil ve funkci premiéra poté, co hromadný odchod poslanců definitivně zpečetil jeho osud a naznačil konec jednoho z nejrozporuplnějších a nejbouřlivějších období britské politiky.

Ve čtvrtečním projevu v Downing Street, který byl podbarven hořkostí, obvinil ministry, že se proti němu spikli,  ale nevyjádřil lítost  nad svými chybami.

Johnsonovo náhle oznámení, že odstoupí, odstartovalo boj mezi uchazeči o převzetí funkce premiéra - a požadavky některých poslanců, aby odešel hned a nečekal, až skončí volby lídra.

Aktualizace, pátek dopoledne:

|Místopředsedkyně labouristů Angela Raynerová uvedla, že labouristé vyvolají v parlamentě hlasování o nedůvěře Johnsonovi, pokud se ho Konzervativní strana okamžitě nezbaví.

"Je to prokazatelný lhář, který je pohlcený špinavostmi, a my si nemůžeme dovolit dalších pár měsíců takového stavu."

Podle posledního průzkumu agentury YouGov pro deník Times mají labouristé nejvyšší náskok před konzervativci od ledna. 

Rusko pálí na Ukrajině obilí na poli

8. 7. 2022

čas čtení 24 minut


- Ruské síly rozpoutaly v Donbasu "pravé peklo", říká guvernér Luhanské oblasti

Serhij Hajdaj to řekl navzdory odhadům, že ruské síly si dávají operační pauzu, informovala agentura AP.

Po obsazení Lysyčanska někteří analytici předpovídali, že si moskevské jednotky pravděpodobně vezmou nějaký čas na přezbrojení a přeskupení.

Haidai to uvedl na Telegramu:

    Snažíme se zadržet ozbrojené formace Rusů podél celé frontové linie.

    Zatím nebyla nepřítelem vyhlášena žádná operační přestávka. Stále útočí a ostřeluje naše území se stejnou intenzitou jako dříve.


- Ruské síly s největší pravděpodobností učinily několik malých územních pokroků v okolí Popasna, uvádí poslední zpravodajská aktualizace ministerstva obrany z neděle.

Uvádí se v ní, že ruská armáda pokračuje v úderech na Slovjansk v Donbasu z okolí Iziumu na severu a u Lysyčansku na východě.

Aktualizace dodala, že silnice E40 - která spojuje Doněck a Charkov - bude pravděpodobně důležitým cílem ruských sil při jejich postupu Doněckou oblastí.


- Francouzský ministr financí Bruno Le Maire v neděli uvedl, že přerušení dodávek ruského plynu je v současné době nejpravděpodobnějším scénářem, informovala agentura Reuters.


 16495

Kreml dál věří ve vítězství na Ukrajině a obnovu SSSR

8. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

Mnozí předpokládají, že lidé v Kremlu přinejmenším tajně sdílejí obavy ostatních z problémů, které válka na Ukrajině vytváří. Ale ve skutečnosti kremelští vůdci ne. Jsou zvyklí riskovat a dokonce jsou nadšení, necítí žádné výčitky a očekávají, že vyhrají, upozorňuje Vladimir Pastuchov.

 18795

Putinismus je "banditismus s ideami"

8. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

To, co mnozí z bezmyšlenkovitosti, setrvačnosti nebo kvůli požadavkům Moskvy nazývají ruskou vládou, ve skutečnosti není vláda v obvyklém smyslu, ale organizovaná zločinecká skupina; to ji ale činí mnohem nebezpečnější, protože takové skupiny nejsou schopny kompromisu, upozorňuje Jaroslav Šimov.

 16637

Studie: COVID-19 a neurodegenerativní onemocnění

8. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta

Někteří pacienti s neurodegenerativními onemocněními již prokázali větší náchylnost k infekci virem SARS-CoV-2 a významně vyšší úmrtnost v důsledku starší populace se základním onemocněním. SARS-CoV-2 by navíc mohl způsobit poškození centrálního nervového systému (CNS), což může podstatně zvýšit výskyt neurodegenerativních onemocnění a urychlit jejich progresi, uvádí článek v časopise European Review for Medical and Pharmacological Sciences.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

 18633

Zdroje sovětských a ruských zbraní pro Ukrajinu mimo NATO

8. 7. 2022

čas čtení 4 minuty

Ruská invaze na Ukrajinu se vyvinula v opotřebovací válku, přičemž obě strany v tom, co se stává vleklým konfliktem, utrpěly těžké ztráty. Ukrajinské síly se ocitly na východě a jihu země v dělostřeleckém souboji, což ruským silám umožnilo pomalu postupovat vpřed, když se snaží dobýt zbytek ukrajinského regionu Donbas. K zastavení postupu Ruska a případnému umožnění protiofenzívy k opětovnému dobytí ukrajinského území v nadcházejících měsících bude Kyjev potřebovat trvalou vojenskou pomoc ze Západu, zejména dělostřelectvo a další těžké zbraně, napsali Ryan Brobst, John Hardie a Bradley Bowman.

 18896

Ty, Vy, oni...

8. 7. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

 

Richardovi bylo teprve 21 let, ale rozčílilo ho, když starší paní pracující v jidelně použila pro jeho oslovení výraz "ty". "Lidé v Praze jsou velmi nezdvořilí," protestoval tento Slovák. Psal se rok 1997 a on byl v létě v Česku za prací, než se vrátil, aby pokračoval ve studiu etnografie na univerzitě v Nitře. Ať už byly kořeny jeho očekávání, že ho starší žena osloví slovem "Vy", jakékoli - možná je jako Slovák tradičnější, nebo dokonce konzervativnější; možná s tím souviselo to, že pochází z malého města (Dubnica nad Váhom) -, podstatné je, že se v jeho mysli dopustila hluboké neúcty. Několik dní si nevěřícně stěžoval, že se k němu někdo takhle chová.

 18895

Básník nehmotných proměn

8. 7. 2022 / Pavlína Antošová

čas čtení 4 minuty


Dne 8. července 1822 se na Tyrhénském (ze širšího pohledu na Středozemním) moři během několika desítek minut strhla bouře. V ní při plavbě z Livorna do Lerici ztroskotala malá loď. Mezi členy nezkušené posádky, kteří do jednoho zahynuli, patřil také anglický romantický básník Percy Bysshe Shelley. Zbývaly mu necelé čtyři týdny do třicátých narozenin.

 16510

Pád Borise Johnsona je dalším znamením, že kouzlo populismu se vytrácí

8. 7. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

 

Borise Johnsona zabila realita. Populistům se daří rozdmýchávat naše instinkty ochrany před "jinými". Buď surfují na vlně čehokoli, co je obětním beránkem doby, nebo sami vytvářejí vlny tím, že vytvářejí umělé kulturní "strašáky", aby nalákali voliče, a přitom slibují, že budou superhrdiny, kteří je budou chránit.

Tomuto druhu politického odpadu se daří v epochách, kdy jsou společnosti buď zoufalé z ekonomických potíží, a/nebo když jsou kulturní dogmata rozbíjena novými generacemi či identifikovatelnými skupinami.

Nejistota identity vede k hledání vůdců, kteří si hrají na silné otce, kteří prý dokáží porazit přicházejícího kulturního nepřítele, a zároveň oživují konstruované vzpomínky na zašlou idylickou minulost, kterou se snaží udržet při životě pro blaho a bezpečnost svého národa.

 18894

Borisi Borisi, už máš jed na krysy?

7. 7. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Britský premiér Boris Johnson se ve svých osmapadesáti letech chová jako adolescentní floutek, který naboural auto svého otce, rozfofroval jeho konto, ale protože mu zatím doma vždycky všechno nakonec prošlo, tvrdošíjně odmítá nést jakoukoliv odpovědnost. Teď plánuje, že ustoupí rostoucímu tlaku pouze v tom smyslu, že odejde z postu lídra vládní strany, nicméně premiérem chce zůstat až do podzimu. 

 16510

Boris Johnson "souhlasí se svou rezignací"

7. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: V projevu v Downing Street oznámil Boris Johnson svou rezignaci. 


Předtím souhlasil s rezignací, ale chce zůstat premiérem, dokud nebude na podzim zvolen nový předseda toryů

Boris Johnson souhlasil s rezignací, informuje Chris Mason z BBC. Chce prý, aby byl nový předseda toryů jmenován do stranické konference. Do té doby chce zůstat premiérem. Vydá svůj rezignační dopis dnes.


Je zřejmé, že tohle Konzervativní stranu neuspokojí. Ozývají se hlasy (dokonce i bývalého ministra pro brexit lorda Frosta), že Johnsonovi v žádném případě nesmí být dovoleno. aby zůstal ve funkci na přechodnou dobu, než bude zvolen nový šéf Konzervativní strany.

Sága pokračuje.

Toryové tvrdí, že "bezohledný" Johnson by měl být nucen odejít hned, protože nechat ho tu do podzimu je riskantní.
 
Jeden z nich řekl: "Do večera ve čtvrtek musí být pryč." Jiný řekl: Musí dnes  odejít. Abychom mohli mít dočasného premiéra."

Jiný vysoce postavený zdroj z řad toryů, který byl s Johnsonem v posledních 48 hodinách, uvedl, že jeho chování znamená, že je pro zemi nebezpečné, aby zůstal. 

"Jeho chování v posledních 48 hodinách je bezohledné a nevyzpytatelné. Nelze mu důvěřovat, že povede zemi až do podzimu. Bůh ví, co udělá."

Jeden z bývalých vládních poradců uvedl, že je "nebezpečné", aby Johnson zůstal ve funkci. Jiný exministr ho označil za "ostudu".

Zhruba v době, kdy dnes ráno Downing Street oznamovala, že Boris Johnson hodlá skončit v čele strany, čtyři další konzervativní poslanci uvedli, že rezignují na oficiální funkce.

Ruská agrese na Ukrajině: Hadí ostrov a Oděsa zasaženy dvěma ruskými raketami

7. 7. 2022

čas čtení 8 minut

- Vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell uvedl, že vyzval Čínu, aby "hrála konstruktivnější roli při řešení ruské války proti Ukrajině" a zastavila dezinformace kolem ruských útoků.

Borrell uvedl, že o této záležitosti jednal s čínským státním radou a ministrem zahraničí Wangem I.

- Hadí ostrov a Oděsa zasaženy dvěma ruskými raketami 

Strategicky a symbolicky důležitá jižní výspa Hadí ostrov byla ve čtvrtek brzy ráno údajně zasažena dvěma raketami.

Mluvčí oděské vojenské správy Serhij Bratčuk v aktuálním sdělení zveřejněném na Telegramu krátce po osmé hodině ráno uvedl, že dvě rakety "výrazně poškodily" přístaviště na ostrově.

Bratčuk dodal, že Oděsa byla napadena také kolem svítání.

"Zasaženy byly dva zemědělské kombajny, zničeno bylo 35 tun obilí," uvedl.



 18893

Jak Jančura drsně poškozuje životní prostředí

7. 7. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Čekám ve čtvrtek ráno na autobusovém nádraží v Praze na Florenci na autobus. Má odjet v 7.30, ns stanoviště dorazí v 7.00 A PAK CELOU PŮLHODINU NECHÁ BĚŽET MOTOR.

Nejenže zplodinami dusí čekající cestující, ale absolutně zbytečným plýtváním fosilních paliv ohrožuje planetu.

ŘIdič autobus s běžícím motorem opustil a šel si něco koupit do kantýny. Obrátil jsem se na něho:

"Promiňte, musíte tady půl hodiny nechávat běžet ten motor naprázdno?"

"Ano, musím," zněla odpověď.

Ať je pro to jakákoliv technická odpověď, nechť to Jančura prosím bezodkladně změní.

Je děsivé, jak se tváří v tvář  ničené planetě chováme jako blbci.

Viz například hystericky nenávistné reakce od idiotů, kteří útočí na pirátské europoslance, kteří jako jediní hlasovali v Evropském parlamentě proti prohlášení plynu  (!) a jádra za ekologické palivo.

Pro vaši informaci: Ve Skotsku je tzv. "idling", pouštění motoru vozidla naprázdno, když stojí, zákonem zakázáno. Jenže je to marnost: Rozumné státy se mohou chovat racionálně, jiné jim tu planetu zničí bezohledně.

Obrovskou urážkou je, že v ČR platí tentýž zákon. Ale kdo by ho dodržoval, že:

Zákon č. 361/2000 Sb.Zákon o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů

§ 7

(1) Řidič nesmí

b) obtěžovat ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích ani jiné osoby zejména nadměrným hlukem, znečišťováním ovzduší, rozstřikováním kaluží, bláta nebo zbytečným ponecháním motoru stojícího vozidla v chodu,

 16510

Boris Johnson se drží své premiérské funkce jako klíště

7. 7. 2022

čas čtení 6 minut

Titulní strana čtvrtečního deníku Guardian:  "Zoufalý premiér, který je úplně mimo, se snaží držet moci"

Boris Johnson se ve středu ocitl v bezprecedentní patové situaci s vlastním kabinetem. Navzdory naléhání svých ministrů odmítá odstoupit. Vyrazil na hodinu ministra Michaela Govea za to, že mu doporučil, aby odstoupil. 

Zdálo se, že je Johnson odhodlán bojovat dál, přestože ho delegace čelných ministrů, včetně ministryně vnitra Priti Patelové a ministra dopravy Granta Shappse, osobně vyzvala k rezignaci.

Místo odstoupení Johnson reagoval tím, že Govea propustil z funkce ministra pro vyrovnávání životní úrovně. Gove totiž předtím Johnsonovi při osobním setkání řekl, že se domnívá, že jeho pozice je neudržitelná vzhledem k počtu poslanců, kteří se proti němu obrátili.

Po Goveově vyhazovu jej Johnsonovi spojenci údajně označili za "hada". Řekli, že Johnson nemá v plánu odstoupit. Zdroj z Downing Street uvedl:   "Pan premiér chce zůstat a bojovat. Na výběr je buď léto chaosu a nestability, nebo nové partnerství v čele s Borisem Johnsonem, které se   pohne kupředu a bude řešit krizi životních nákladů a růst ekonomiky."

 18731

Osmihodinová pracovní doba, volná sobota a NEPODMÍNĚNÝ ZÁKLADNÍ PŘÍJEM

7. 7. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 5 minut

Divná kombinace? Od roku 1918 tu máme osmihodinovou pracovní dobu. Před 50 lety byla postupně zavedena volná sobota – napřed to bylo jen každý druhý víkend a školáci chodili třeba jen dopoledne - zkrátka evoluce. Určitě tu byly i starosti o prosperitu, když se zkrátí pracovní čas. Nic takového se ale ve významné míře nepotvrdilo. Stroje či lepší technologie nahradily leckde původní tvrdší či zdlouhavější práci, a tak logicky vznikl prostor pro takové či onaké zkrácení pracovního času, samozřejmě při zachování výše mzdy.

 16520

Oxfam: "Rozbitý" kapitalistický potravinový systém je příčinou rostoucího hladu ve světě

7. 7. 2022

čas čtení 3 minuty

Zpráva, kterou ve středu zveřejnily agentury OSN, odhalila, že v loňském roce hladověl přibližně každý desátý člověk ve světě, což vyvolalo ostré odsouzení ze strany přední charitativní organizace Oxfam.

"Dlouhodobé politické selhání při řešení toho, jak nakrmit všechny lidi na světě, způsobilo, že náš potravinový systém je náchylný ke křehkosti a selhání."

Podle nejnovější zprávy o stavu potravinové bezpečnosti a výživy ve světě (SOFI) zažilo v roce 2021 hlad až 828 milionů lidí, což je o 150 milionů více než o pouhé dva roky dříve, informuje Brett Wilkins.

28281

Masové střelby v USA jsou stále častější a smrtelnější, ukazuje analýza

7. 7. 2022

čas čtení 4 minuty

Ráno 4. července prezident Joe Biden vychválil tento den jako den, kdy se "oslavuje laskavost našeho národa".

Necelou hodinu po jeho tweetu zahájil střelec na střeše palbu do davu diváků, kteří se shromáždili, aby si užili průvod na předměstí Chicaga, který se konal 4. července. Zabil sedm lidí a desítky zranil, uvádí analýza zveřejněná v listu Guardian.

6421

Tisková zpráva

Protipotratové Hnutí pro život funguje neoprávněně, domnívají se sociální pracovníci

7. 7. 2022

čas čtení 5 minut

Kolektiv Krisa - Kritická sociální akce je krajně znepokojen činností Hnutí pro život, spolku, který mimo jiné propaguje striktní protipotratovou agendu. Ačkoliv své služby prezentuje jako krizovou linku a poradenství, nemá pro ně patřičné oprávnění a je možné, že tak porušuje zákon o sociálních službách i několik dalších zákonných ustanovení. Krisa proto podává na Krajský úřad v Jihlavě žádost o prošetření.

30776

Další krok ke klimatické apokalypse

7. 7. 2022

čas čtení 3 minuty

Máme vlnu veder, tropických veder. Také vlnu veder v mírném pásmu a vlnu arktických veder, kdy teploty na severu Norska dosahují až k 27 stupňům Celsia. Megasucho na západě Spojených států zmenšilo jezero Mead na malý zlomek jeho dřívější velikosti. Nyní hrozí, že se stane "mrtvou nádrží", která již nebude moci zásobovat velká města vodou. Klimatické změny již způsobují obrovské škody a je pravděpodobně jen otázkou času, kdy dojde k obrovským katastrofám, které si vyžádají tisíce lidských životů, míní sloupkař listu New York Times Paul Krugman.

30519

Hrozící masová etnická čistka syrských Kurdů coby vedlejší škoda války na Ukrajině

7. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Válka na Ukrajině způsobuje největší vedlejší škody Kurdům. Ukrajinští uprchlíci přitahují pozornost celého světa, nicméně ukrajinský konflikt otevírá dveře masovému vyhoštění dvou milionů syrských Kurdů, ke kterému pravděpodobně dojde v nadcházejících měsících. Turecko totiž hrozí, že dokončí etnickou čistku Kurdů ze severní Sýrie, kterou zahájilo před pěti lety, píše blízkovýchodní reportér Patrick Cockburn.

30777

Demokracie versus plutokracie - to je konečná pro naši planetu

7. 7. 2022

čas čtení 5 minut

V USA minulý týden již třetí zvrácené a velmi zaujaté rozhodnutí nejvyššího soudu během několika dní téměř znemožnilo americkým snahám zabránit klimatickému kolapsu. Soud rozhodl ve prospěch státu Západní Virginie, že Agentura pro ochranu životního prostředí není oprávněna omezovat emise oxidu uhličitého z elektráren, píše George Monbiot.

 18653

Muž za oponou

7. 7. 2022

čas čtení 59 minut



V posledních dnech studené války proklouzl Rainer Sonntag přes železnou oponu a stal se jedním z předních německých neonacistů. Byl také komunistickým špionem - a pracoval pro Vladimira Putina.


 

Když 31. května 1991 zapadalo slunce, ulice Drážďan praskaly ve švech. Celý den se městem nesly zvěsti, že se ve vznikající čtvrti červených luceren chystá vzpoura. Od pádu Berlínské zdi, ke kterému došlo zhruba před 18 měsíci, se smogem zahalené a bombami zničené město ve východním Německu změnilo. Najednou bylo plné nových importů ze Západu, včetně drog, hazardu a prostituce. V kioscích, kde se kdysi prodával Neues Deutschland, drsný propagandistický list komunistické strany, se nyní prodávala německá vydání Playboye a Hustleru. Jeden muž přísahal, že město vyčistí. Jmenoval se Rainer Sonntag a byl to krajně pravicový mstitel - zapřísáhlý neonacista.

 18892

Klonování ohrožených druhů může být řešením možného vyhynutí některých druhů amazonských pralesů.

7. 7. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty


Kromě možného zániku amazonského deštného pralesa a dalších základních prostředí, která jsou pro přežití našeho druhu klíčová, podporujeme vyhlazení mnoha živočichů. Zatímco očekávat, že více než 7 miliard lidí bude spolupracovat na omezení emisí oxidu uhličitého, spotřeby vody, likvidace plastů atd. je od osob dobré vůle jen fantazijním snem, věda je schopna alespoň zachránit naše vedlejší oběti z přírody.

 18891

Vtip o náboženství Jedi přiměl inženýra z firmy Google k závěru, že umělá inteligence jejích počítačů je vědomá

7. 7. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut


Před několika dny titulek informující o tom, že inženýr ze společnosti Google byl propuštěn poté, co prohlásil, že se podle něj umělá inteligence vytvořená touto firmou stala smysluplnou, mohl u některých vyvolat údiv, u jiných smích a u mnohých nedůvěru. Většina pravděpodobně usoudila, že jde jen o trochu šíleného inženýra. Jako kulturního antropologa mě to začalo zajímat, protože je to zásadní pro výzkum, nakolik je naše chování genetické, nakolik kulturně podmíněné, zda existují další vlivy, které nevidíme, ať už jde o astrologické síly nebo třeba o  duši. Pokud je možné, že by stroj mohl mít rys, o kterém se domníváme, že nás dělá lidmi - svědomí - pak se celé chápání o nás jako druhu a o existenci božských entit, které nás stvořily nebo nám vládnou, dramaticky mění.

Rozhovor Britských listů 508. Ekonomika: Česká vláda nemá vizi. Nerozhoduje na základě dat

7. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta



Jakým způsobem řeší Fialova vláda nynější ekonomickou krizi? Ne zrovna efektivně, to je verdikt Davida Navrátila, šéfekonoma České spořitelny, s nímž v tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Bohumil Kartous. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. července 2022.

 18804

Johnsonovi ministři se shromáždili v sídle premiéra. Očekává se jeho rezignace

6. 7. 2022

čas čtení 3 minuty

Několik ministrů vlády nyní čeká v Downing Street na setkání s Borisem Johnsonem. Nedávno tam dorazila ministryně pro mezinárodní obchod Anne-Marie Trevelyan a bočním vchodem podle PA Media dorazila ministryně vnitra Priti Patel. Podle Stevena Swinforda z deníku Times se čtyři další ministři kabinetu vyslovili pro to, aby Johnson odešel (i když to nutně neznamená, že jsou tam nyní osobně).

Aktualizace: Boris Johnson, který propustil tajemníka Michaela Govea, údajně odmítá rezignovat. Britský premiér prý tvrdí, že po jeho odchodu by mohly následovat předčasné volby a porážka toryů.

Boris Johnson je odhodlán nerezignovat, informuje Anushka Asthana z ITV.

 16964

Nejde na Českou televizi přispět dobrovolně?

5. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta



Ruská agrese na Ukrajině: Irák, Írán a Saúdská Arábie budou nakupovat obilí z okupované Záporožské oblasti na Ukrajině

5. 7. 2022

čas čtení 17 minut

- Starosta Slovjansku vyzývá obyvatele k odchodu z města

Starosta města Slovjansk vyzval zbývající obyvatele k evakuaci, protože ruští útočníci po nedělním dobytí Lysyčanska zesílili ostřelování tohoto frontového ukrajinského města. Vadim Ljach uvedl, že v pondělí bylo ostřelováno 40 domů, den poté, co bylo při raketových útocích zaměřených na jedno z hlavních populačních center v Donbasu, které je stále mimo ruskou kontrolu, zabito šest lidí a 20 jich bylo zraněno.

"Je důležité evakuovat co nejvíce lidí," uvedl Ljach v rozhovoru pro agenturu Reuters s tím, že v úterý bylo z města, které je nyní považováno za ohrožené ruským bombardováním, evakuováno 144 lidí včetně 20 dětí."

- Rusko od května do července soustředilo své síly na dobytí měst Lysyčansk a Severodoněck, posledních dvou měst v Luhanské provincii, která nemělo pod kontrolou, a to prostřednictvím neutuchající a často necílené dělostřelecké palby.

Ukrajina v pondělí uvedla, že se z Lysyčanska stáhla, což vyvolalo spekulace, že se Rusko nyní zaměří na Slovjansk a Kramatorsk na jihu, dvě hlavní města v Doněcku, která drží Kyjev. Luhanská a Doněcká provincie tvoří ukrajinský průmyslový region Donbas.

Slovjansk měl před válkou 107 000 obyvatel a Kramatorsk 210 000 obyvatel. Navzdory hrozbě ruského útoku jich zde zůstaly tisíce, které se zdráhaly opustit své domovy, přestože se nacházely jen několik kilometrů od frontové linie.

Není jasné, zda se Moskva okamžitě pokusí Slovjansk obsadit. Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí prohlásil, že ruští vojáci, kteří bojovali v Luhansku, si musí "odpočinout a posílit svou bojeschopnost".

- Podle poradce starosty Ruskem okupovaného jihoukrajinského města Petra Andriuščenka mají pouze 3 % obyvatel Mariupolu přístup k vodě. Ve městě podle něj nezůstali žádní lékaři, takže více než 100 000 lidí je bez zdravotní péče a léků.

- Ruskem podporovaní separatisté se v Ruskem okupovaném přístavním městě Mariupol zmocnili dvou lodí plujících pod zahraniční vlajkou a prohlásili, že jsou "státním majetkem".
Samozvaná Doněcká lidová republika (DLR) informovala dvě lodní společnosti, že jejich plavidla jsou předmětem "násilného přivlastnění movitého majetku s nucenou přeměnou na státní majetek".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si vyžádal vysvětlení od Generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil ohledně omezení cestování branců, píše Kyiv Independent.
"Žádám generální štáb, aby v budoucnu nepřijímal podobná rozhodnutí beze mne," uvedl.
5. července Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny uvedl, že osoby podléhající vojenské službě, branci a záložníci budou muset získat povolení místního vojenského registračního a odvodního úřadu, aby mohli opustit místo svého bydliště.

 18577

Takto hodnotí ruský válečný zločinec Strelkov/Girkin současnou situaci na Ukrajině

5. 7. 2022

čas čtení 9 minut

Igor Vsevolodovič Girkin známý také pod pseudonymem Igor Ivanovič Strelkov  je ruský armádní veterán a bývalý důstojník Federální bezpečnostní služby (FSB), který hrál klíčovou roli při anexi Krymu Ruskou federací, a později ve válce v Donbasu jako organizátor bojových skupin v Doněcké lidové republice (DLR). Girkin vedl skupinu ozbrojenců na Ukrajinu, kde se v roce 2014 účastnil obléhání Slavjansku. Během bitvy zvýšil svůj vliv a nakonec se stal faktickým vojenským velitelem všech separatistických sil v oblasti Donbasu..

Girkin, který se sám označuje za ruského nacionalistu, byl ukrajinskými úřady obviněn z terorismu, Evropská unie na něj uvalila sankce za jeho vedoucí úlohu v ozbrojeném konfliktu na východní Ukrajině, ukrajinské úřady ho označily za plukovníka GRU (ruská organizace vnější vojenské rozvědky) ve výslužbě.

Girkin je válečný zločinec. 19. června 2019 nizozemští prokurátoři obvinili Girkina z vraždy v souvislosti se sestřelením letu Malaysia Airlines a vydali na něj mezinárodní zatykač.

Zde je Girkinova analýza současné situace na ukrajinské frontě:

17815