Kreml dál věří ve vítězství na Ukrajině a obnovu SSSR

8. 7. 2022

čas čtení 2 minuty
Mnozí předpokládají, že lidé v Kremlu přinejmenším tajně sdílejí obavy ostatních z problémů, které válka na Ukrajině vytváří. Ale ve skutečnosti kremelští vůdci ne. Jsou zvyklí riskovat a dokonce jsou nadšení, necítí žádné výčitky a očekávají, že vyhrají, upozorňuje Vladimir Pastuchov.

Kreml je přesvědčen, že vlastenecký polštář, který získal, bude sloužit jako tlumič nárazů a že ho žádná revoluce neohrožuje po dobu nejméně jednoho roku až tří let. A do té doby předpokládá, že "něco vymyslí", aby problémy znovu odložil.

Ti na vrcholu Putinova systému jsou inspirováni příkladem SSSR, pro který byla izolace normou. Uznávají, že Západ by mohl přestat nakupovat ruské energie, ale pokud se tak nestane, Putinova válka na Ukrajině je prakticky samofinancovatelná.

Ti, kteří zatáhli Rusko do války, se vůbec nestarají o ruské podniky, které prodělávají, nebo o ruský lid, který trpí. A zůstávají si jisti, že se budou moci vyhnout chybám svých předchůdců a nepostihne je osud SSSR 1.0, ale místo toho vytvoří věčnou verzi impéria.

Že je v Rusku mnoho takových lidí, by nemělo být žádným překvapením. V ruské literatuře byly tyto typy popsány často, nejklasičtěji u Turgeněva v případě Bazarova v Otcích a synech. Takoví lidé jsou nyní "technooptimisty" a jako správci majetku nemají talent.

Nicméně takoví lidé v dnešním Kremlu mají problém. Myslí si, že SSSR skončil v důsledku manažerských chyb, které lze racionálně pochopit a následně odstranit. Ve skutečnosti se tento stát zhroutil v důsledku nevyhnutelných historických a kulturních rozporů a nemohl být zachráněn.

Stejná hrozba se objeví znovu, pokud bude Kreml pokračovat ve svém dosavadním kurzu. A v boji proti takovému nepříteli si současní vládci a jejich kalkulace nepovedou o nic lépe než jejich předchůdci, kteří stejně jako oni nevěděli, proč jejich říše nemůže přežít.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7016

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2022