Evropská léková agentura: Vakcína AstraZeneca se může dál používat

12. 3. 2021

čas čtení 3 minuty
 
Několik zemí suspendovalo očkování vakcínou Oxfordské univerzity a firmy AstraZeneca, avšak evropský regulační orgán konstatoval, že její účinnost a prospěch očkování daleko přesahují jakákoliv možná rizika.

Evropská léková agentura konstatovala, že vakcínu AstraZeneca/Oxford proti COVIDu lze dále používat během vyšetřování případů, kdy se u pacientů utvořily krevní chuchvalce, které přiměly několik evropských zemí suspendovat užívání této vakcíny, než budou případy vyšetřeny.

 
Evropský lékový úřad uvedl, že mezi 5 miliony lidí, kteří byli dosud v Evropské unii touto vakcínou očkovány, se vyskytlo 30 "tromboembolických případů".

"Výhody vakcíny převažují i nadále její rizika," konstatoval Evropský lékový úřad v prohlášení. "V současnosti neexistují žádné důkazy, že  by očkováni tyto případy způsobilo. Nejsou vedlejšími účinky této vakcíny."

AstraZeneca, která vytvořila tuto vakcínu spolu s Oxfordskou univerzitou, uvedla, že bezpečnost vakcíny byla rozsáhlým způsobem studována prostřednictvím testů na lidech a že vědci recenzovaná data potvrdila, že  vakcína nemá žádné vážné vedlejší účinky.

Phil Bryan, šéf britského regulačního lékového úřadu MHRA, zdůraznil, že zprávy o vzniku krevních chuchvalců dosud nepřekonaly počet případů, jaký se v očkované populaci vyskytuje přirozeně. "Důkazy, které máme k dispozici, nepotvrzují, že by ty případy vyvolala vakcína."

Stephen Evans, profesor farmakoepidemiologie na londýnské Škole hygieny a tropického lékařství, zdůraznil, že v takovýchto případech je nesmírně obtížné odlišit příčinu od naprosté náhody. Dodal, že COVID-19 velmi často způsobuje krevní chuchvalce.

Dánsko suspendovalo očkování vakcínou AstraZeneca na čtrnáct dní, protože u šedesátileté ženy, která byla očkována vakcínou ze stejné šarže, jaká byla použita v Rakousku, kde se vyskytly krevní chuchvalce u dvou zdravotních sester, vznikl také krevní chuchvalec a ta žena zemřela.

Dánský regulační zdravotnický úřad uvedl, že nebyl schopen najít vazbu mezi krevními chuchvalci a vakcínou, ale požádal o dočasné zastavení očkování.

Na Sicílii zemřeli dva policisté ve věku 43 a 50, u nichž vznikly vážné problémy s krevními chuchvalci 12 dní po očkování vakcínou AstraZeneca. V Rakousku zemřela 49 letá zdravotní sestra na vážné krevní chuchvalce několik dní po očkování.

Španělsko uvedlo ve čtvrtek, že žádné případy s krevními chuchvalci nezaznamenalo a že bude dále vakcínou AstraZeneca očkovat.

V Dánsku bylo zatím vakcínou AstraZeneca očkováno více než 142 000 lidí. Dánsko je úspěšnější v očkování než většina zemí EU a první vakcínou očkovalo už 13 procent obyvatelstva, obyvatele pečovatelských domovů, lidi nad 65, kteří mají sociální pomoc, zdravé lidi nad 85, zdravotníky a lidi s jinými nemocemi, ohroženými nákazou.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

1
Vytisknout
5444

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2021