Zemana, Okamuru a Babiše neporazíme kecama o demokracii a svobodě

11. 3. 2018

čas čtení 1 minuta



Nevím, jak mám přesně popsat pocity, který se mnou cloumaly při včerejším předávání Českýho lva, napsala na Facebooku Apolena Rychlíková.

No, zaprvý díky za podporu, díky za nominaci, ani ve snu by mě nenapadlo, že vyhrajem. Nicméně...

Nejsem moc zvyklá chodit ven mezi lidi z filmovýho průmyslu, ale myslím, že to všechno co se tam včera předvedlo - ta "správná angažovanost", ochrana demokracie - která ale nemyslí na nikoho jinýho, než na sebe, totální sebezahleděnost, opájení se tím, že jsme ti lepší lidi... to je, omlouvám se, strašně smutný.

To všechno je navíc (!!!) doprovázený důslednou ignorací všeho problematického ve společnosti po celá léta.

Nemyslím, že by každej měl točit o sociálních otázkách, ale nenapadá mě skoro žádná jiná kinematografie, která tak dokonale naplňuje obraz "bubliny" jako ta česká. Nikdo nic neriskuje.

A ti lidi venku to vědí.

Zemana, Okamuru nebo Babiše neporazíme kecama o demokracii a svobodě. Porazíme je jenom, když získáme zpátky důvěru lidí, na který totálně okatě serem.

Naše země nevzkvétá. A můžem si za to sami.

Divokým Kurdistánem od soumraku do úsvitu

11. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

V pátek a v sobotu se spojené síly protiasadovské syrské opozice a turecké armády přiblížily ze dvou stran prakticky na dohled kurdskému městu Afrin v severozápadní Sýrii. Do něj v pátek večer vedlejšími silničkami přijel konvoj asadistických milic z šíitských městeček Nubl a Zahrá. Hlavní dálniční tah už byl odříznut.

Rozhovor Britských listů 155: Má OSN vliv a smysl?

9. 3. 2018

čas čtení 1 minuta




Bohumil Kartous hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s Michalem Brožou, ředitelem informační kanceláře OSN v České republice, o nynějším globálním postavení Organizace spojených národů. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 9. března 2018.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


Proč nemá pražská kavárna smysl pro humor?

11. 3. 2018

čas čtení 1 minuta



Jako reakci na billboardy "Zeman znovu" se měly objednat také billboardy "Veleba znovu", "Nejedlý znovu" nebo rovnou "Zeman už na furt".


V článku Karla Dolejšího "Ve strategické komunikaci nejde o palebnou převahu"   popsaná střelba kamkoli, vracející se zpět střelci, je zcela trefná, píše Jan Molič. Příkladem budiž předávání Českého lva vs. Zemanova inaugurace. Kdyby sommerové a svěrákové Zemanův inaugurační projev nijak nekomentovali, Zemana prostě ignorovali, nejlépe by udělali.

Když totiž takto "střílí", Zeman se dostává do centra pozornosti - o což jediné mu jde - obsah je nepodstatný. Totéž dělal Klaus.

Tihle lidé přežívají ve funkcích právě jen kvůli tomu, že jim ostatní dělají nechtěně reklamu.

Mimochodem, pražské kavárně by vůbec neškodilo, absolvovat základní lekce z PR. ..

A když už protistranu neignorovat, pak lze využít jejich zbraní: například jako reakci na billboardy "Zeman znovu" se měly objednat také billboardy "Veleba znovu", "Nejedlý znovu" nebo rovnou "Zeman už na furt". Taky využívat humor, například "S Čubou pětiletku překonáme!" Vůbec totiž humor je geniální zbraň. Nevšimli jste si, pražská kavárno? Proč jste pořád takoví elitářští suchaři, zatímco odjinud padají aspoň občas vtipné bonmoty? Pokud neumíte střílet, radši nestřílejte vůbec.

Vyhráli volby, nesou odpovědnost:

Proč nikdo nevyžaduje od Zemana, aby oddlužil milion obětí exekutorů?

10. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta


 
Vážený pane Čulíku,

dovoluji si reagovat na vás článek Nemůžete považovat většinu svých spoluobčanů za póvl, píše Dalibor Volný.

Myslím, že účinným způsobem obrácení se k voličům prezidenta (a politikům obecně) může být obracet se na prezidenta ve věci konkrétních kauz.

Problémem je volba kauzy. Věřím, že vytýkat panu Zemanovi že je hulvát, sexista, ... nebude na jeho voliče mít dopad.

Jako prezident velmi účinně vstoupil do utečenecké krize, má tedy nepopiratelný vliv. Ať tedy například pomůže obětem dlužnické krize, ... Máte pravdu, vyhráli volby, ale tím pádem mají určitou zodpovědnost.

Věřím, že je třeba mluvit o konkrétních věcech, výzvy typu "Děkujeme, odejděte" asi byly příliš obecné.

Ve strategické komunikaci nejde o palebnou převahu

10. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Strategická komunikace znamená systematické plánování a zajištění informačního toku v dlouhodobém výhledu. Jejím cílem je dostat včas vybranou zprávu nejvhodnějším médiem ke zvolenému publiku a docílit tak zamýšleného dlouhodobého efektu. Přitom je třeba udržet v rovnováze tři faktory: Zprávu samotnou, mediální kanály a publikum.

   

Alicia Wanlessová a Michael Berk argumentují ZDE, že v soudobém prostředí nepřetržité informační války není možno přistupovat ke strategické komunikaci navyklými způsoby. Zejména představa, podle níž v informační válce je třeba získat "palebnou převahu" tím, že emitujete co největší počet zpráv, může být přímo vražedná.

Ovčáček a ANO vracejí úder

10. 3. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



Argumentoval jsem, že vystupovat proti komunistickému poslanci Ondráčkovi jen  proto, že z idiocie vstoupil do komunistické policie pár měsíců před tím, než ji zrušili, byla pitomost, že daleko závažnější je, že Ondráček je dnes podporovatelem Putinovy agrese na Ukrajině a šíří na Facebooku lživé informace. Ovšem, Češi reagují svými podmíněnými reflexy především jako antikomunisté - je pro ně důležitější, co se dělo před třiceti lety než závažné problémy dneška, jak na to právem poukazuje Bohumil Kartous.

Není tedy divu, že na českou veřejnost zřejmě zapůsobí snahy Jiřího Ovčáčka a hnutí ANO zdiskreditovat Miroslava Kalouska fotografiemi, jak jako dítě byl v Pionýru. Je to samozřejmě nejneuvěřitelnější podlost, protože čtrnáctileté dítě nemohlo dělat nic jiného než to, co mu škola přikazovala. Avšak tupý antikomunismus jistě zafunguje, poznamenává Jan Čulík.

Nemůžete považovat většinu svých spoluobčanů za póvl

9. 3. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



Ještě jednou se pokusím vysvětlit svůj argument, proč je poněkud komické a neefektivní demonstrovat proti výsledkům demokratických voleb. Je pozoruhodné, jak těžké je to pro některé lidi pochopit.

Jeden čtenář ironicky poznamenal, že podle mne by bývalo zbytečné demonstrovat i proti Hitlerovi a Gottwaldovi. No, pravděpodobně bylo, ale z trochu jiných důvodů: režimy, které v Česku vládly za Hitlera a za Gottwalda, byly mocensky ukotveny v zahraničí, a proto pravděpodobně nemělo skutečně příliš velký význam proti nim demonstrovat v Praze či v Olomouci.

Rozumíte, o co mi jde? O efektivitu akce. Je jistě krásné se vyřádit na demonstraci, ale pokud má mít nějaký efekt, měli bychom vždy strategicky uvažovat, kde je ohnisko moci a jak ho ovlivnit k demokratickému prospěchu.

O Slámově filmu Bába z ledu

11. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

Českého lva dostal film Bohdana Slámy Bába z ledu. O něm jsme hovořili s režisérem Bohdanem Slámou na loňském karlovarském filmovém festivalu:


Maďarsko odsoudilo investigativního novináře, který chtěl informovat o uprchlících

10. 3. 2018

čas čtení 1 minuta


"Novinářská práce nesmí být nikdy kriminalizována," konstatoval Harlem Désir, představitel OSCE pro svobodu médií v reakci na odsouzení maďarského novináře Gergelyho Nyilase, který informoval o situaci uprchlíků v Maďarsku.

Facebook vrátil rasistické nenávistné video maďarské vlády zpět na internet, "protože je to zpráva"

9. 3. 2018

čas čtení 3 minuty



Facebook ve středu odstranil ze svých stránek rasistické video, které tam zveřejnil János Lázár, 
 šéf štábu maďarského premiéra Viktora Orbána. Ve videu se tvrdilo, že imigranti "vyhnali" "bílé křesťany" z částí Vídně a způsobili, že je Vídeň "špinavější a chudší". Facebook video odstranil, protože Facebook zakazuje útoky na lidi na základě jejich rasové, etnické či náboženské totožnosti, píší Vice News.


Orbán: V událostech na Slovensku kolem smrti Jána Kuciaka má prsty Soros!

9. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta



"Vidím prsty George Sorose a jeho organizací na událostech na Slovensku. Nepochybuju ani minutu, že tato síť udělá všechno, aby svrhla vlády, které se staví proti uprchlíkům." 



Britské listy: Bez trvalé finanční pomoci čtenářů zkrachujeme

10. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, 


jsme nuceni vám znovu připomenout, že v situaci, kdy drtivá většina českých médií patří k nějakému kmenovému nebo oligarchickému seskupení, jsou Britské listy na vlivových skupinách zcela nezávislým serverem, který ovšem pro svou existenci plně závisí na finanční podpoře od své čtenářské obce. Žádné finance od nikoho jiného nedostáváme a naši tři kmenoví spolupracovníci pro nás pracují na základě absolutně minimálních honorářů. 

Chtěl bych v této souvislosti upřímně poděkovat přibližně dvěma stovkám pravidelných finančních přispěvatelů, bez nichž by Britské listy nemohly existovat, a v poslední době zejména i hrstce těch, kteří byli schopni a ochotni provoz Britských listů podpořit darem několika tisíc Kč. 

Nicméně, minimální náklady na provoz serveru Britských listů se pohybují kolem 65 000 - 70 000 Kč měsíčně. Finanční příspěvky od čtenářů jsou většinou pod 60 000 Kč měsíčně. Lze si lehce vypočítat, že za takovýchto okolností nám dojdou finanční prostředky na provoz do několika měsíců.

Pevně doufáme, že k tomu nedojde, a že si čtenáři budou i nadále financovat tento nezávislý hlas.

Přispět můžete především bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Další informace jsou ZDE

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

České supervlastňáky

9. 3. 2018 / Petr Homoláč

čas čtení 15 minut

Hlavním tématem českých voleb bývají pseudoproblémy - např. v roce 2013 Zeman rozhodl tématem Sudet a nacismu. Po volbách to už nikoho nezajímalo.

Volby 2018 vyhrál na problémech zmanipulovaných, tentokrát mu s tím pomohli nejen jeho příznivci, ale kuriózně i jeho protivníci, levice i pravice, média, téměř všichni jsme hyperventilovali volební téma č.1:

28741

Nejen o Zemanově pokrytecké kritice české mediální krajiny

9. 3. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Staronový prezident Miloš Zeman včera nepřednesl inaugurační projev hodný státníka, nýbrž plamennou řeč, v níž ostře zaútočil na české neonacisty, kontroverzního podnikatele Zdeňka Bakalu a jeho média a nakonec na integritu České televize. Na prezidentovu hlavu se podle očekávání snesla smršť kritiky; hovořilo se o nepřijatelném útoku na veřejnoprávní média, ba dokonce o lynči Zdeňka Bakaly. Ti, kdo nemohou Zemanovi přijít na jméno (sám se mezi ně počítám), by ale měli pochopit, že jednolitá kritická palba na prezidentovu adresu jeho elektorát, potažmo elektorát českých xenofobních a populistických hnutí, spíše posílí a semkne.     

Dnešní krizi v ČR nepřekoná pražská kavárna

9. 3. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty



Je myslím neustále nutno zdůrazňovat, že proti výsledkům demokratických voleb nelze demonstrovat ani organizovat petice. Navzdory demonstracím v Praze i v dalších městech volební podpora pro Babišovo ANO stoupá.

Babišova podpora od voličů je bezpochyby důsledkem vážné frustrace české společnosti, jejíž velkou část irituje pražský politický a kulturní establishment, který tam vládl skoro po celých posledních třicet let. Tito lidé ve své frustraci dávají sluch populistickým manipulátorům a la Miloš Zeman, Tomio Okamura či KSČM.

Útok na média je součástí autoritářského obratu. Řešit teď spor Zemana a "kavárny" je zcela nepřípadné

9. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Autoritářský obrat ve visegrádském prostoru má jasný společný scénář. Aby došlo k vyřazení efektivního politického pluralismu, dělby moci a dalších demokratických pojistek, držitelé moci zničí stávající institucionální strukturu veřejnoprávních médií, justice, policie, atd. Znásilní pravidla těchto institucí a dosadí do nich své poslušné pomocníky. A aby tohle udělali, nepotřebují už nikoho o ničem přesvědčovat. Prostě použijí moc, kterou již mají.

Co je a není levice?

9. 3. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 3 minuty

Byl jsem jakýmsi panem Paroubkem vyzván, abych byl slušný ve vyjadřování. Když někdo obelhává lidi jak podomní prodejce s hrnci, nemohu si brát servítky.

Přečetl jsem si komentáře pod svým článkem „Poslední kapka?“ a nestačil se divit, lidé jako Josef Babor, Jiří Paroubek nebo Pavel Urban tam křepčili nad vítězstvím „levice“ ve sněmovně. Nazývat stranu jednoho z největších oligarchů v zemi a stranu podporující národnostní a rasovou nenávist termínem levice je projevem neznalosti termínů. Jediná strana, která si mohla říkat levicová z tohoto mocenského bloku, byla KSČM. Ale ta levicový program zrazovala od roku 89 hned několikrát a ve středu ve sněmovně svým postojem levici opustila nadobro. Jak jinak než pro prachy...Inu, to je levičáctví jak řemen, Šmeral s Husákem by se divili.

50 000 lidí demonstrovalo v Bratislavě za řádné vyšetření vraždy Jána Kuciaka

9. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

Žádali vyšetření vraždy a vyvození odpovědnosti.

Podle Denníku N to byla největší demonstrace ve slovenské historii. 



Uprchlíci tvoří 2 procenta obyvatel Evropské unie

9. 3. 2018

čas čtení 1 minuta



Jsem v Libanonu, kde úřad OSN pro uprchlíky registruje téměř milion uprchlíků ze Sýrie, 25 procent obyvatelstva. Naproti tomu v Evropě tvoří uprchlíci jen 2 procenta obyvatelstva, píše Melissa Flemingová.

Perspektiva: Uprchlíci tvoří asi 7 - 8 procent globální migrační populace a v Evropské unii tvoří jen 2 procenta obyvatelstva. To je v ostrém kontrastu vůči přítomnosti velkého počtu uprchlíků v hostitelských zemích na Blízkém východě, které nyní sdílejí největší břemeno syrské krize s daleko menšími zdroji. Proto rétorika evropských zemí, že uprchlíci zatěžují jejich ekonomiku i společnosti i úsilí Evropy pomáhat uprchlíkům zůstat ve svém regionu nesignalizuje solidaritu se zeměmi sousedícími se Sýrií, které jsou hostiteli drtivé většiny uprchlíků. Globálně je 86 procent uprchlíků v rozvojových zemích. 


Strana zelených Olomouc: Koupě Androva stadionu je pro město absolutně nevýhodná

9. 3. 2018

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

V Olomouci 8.3.2018

Otevřený dopis vedení města

Vážený pane primátore, vážené zastupitelky a vážení zastupitelé statutárního města Olomouce,

 dne 12. 3. 2018 budete na jednání zastupitelstva města Olomouce projednávat bod, který se týká odkupu Androva stadionu do vlastnictví města.

Strana zelených vás vyzývá k zamyšlení nad následujícími důvody a doporučuje Vám, abyste odmítli koupi stadionu.

Zahraniční politika pro psychopaty: Putin v Británii, Británie v Sýrii

9. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

Britští občané zavraždění v Sýrii

Pokus o vraždu bývalého plukovníka ruské vojenské rozvědky v Anglii je právem odsuzován. Avšak Británie prostřednictvím dronů vraždí své občany na Blízkém východě. Je to čiré pokrytectví, argumentuje Simon Jenkins.

V roce 2015 byl usmrcen britský student z Cardiffu, Reyaad Khan, dronem britského letectva, řízeným z Anglie. Jeho britského společníka, Junaida Hussaina, usmrtil americký drone. O dva roky později byla stejným způsobem usmrcena vdova po Hussainovi, Sally Jones, a jejich dvanáctiletý syn. Zemřeli, protože britský stát rozhodl, že jsou nebezpečím pro stát. Pokud v Moskvě usoudili totéž o Sergeji Skripalovi, jaký je mezi těmito případy rozdíl?

Donald Trump se má sejít s Kim Jong-unem - je to riziko. Blb Trump to může zvorat

9. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta



Donald Trump přijal pozvání od severokorejského diktátora Kim Jong-una na vzájemnou vrcholnou schůzku, na níž by se mělo jednat o severokorejském jaderném a raketovém programu. Bílý dům potvrdil, že Trump je ochoten setkat se s Kimem "do května".

Pynongyang se dlouho snaží o vrcholnou schůzku s americkým prezidentem s cílem potvrdit svůj status jako významná regionální vojenská mocnost.

Bílý dům interpretuje tento vývoj jako údajné vítězství Trumpovy politiky "maximálního nátlaku". Americké sankce nemají být rušeny.

Pozorovatelé varují, že ze schůzky může vzejít velký konflikt, pokud Trump či Kim usoudí, že jejich požadavky během vyjednávání, které bude v ohnisku zájmu globální pozornosti, byly ignorovány.

Trump si neuvědomuje, že KLDR usiluje o setkání s americkým prezidentem systematicky už od devadesátých let.
 

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Smlouva o Transpacifickém partnerství podepsána. Bez USA

9. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Trump vloni vyčlenil USA z mezinárodní dohody o volném obchodu TPP, kterou vyjednával jeho předchůdce Obama. Zbývajících 11 členů však v jednáních pokračovalo a včera dohodu podepsali. Oznámili při té příležitosti, že se jsou odhodlání postavit se protekcionismu v globálním obchodě.

Rozhovor Britských listů 154. Propadnou se v důsledku robotizace regiony v ČR do nezaměstnanosti?

2. 3. 2018

čas čtení 1 minuta




"Všechny ekonomické trendy počítají s tím, že nepřijde zlom." Jak to vypadá s digitalizací a robotizací v České republice a jaký bude mít pokračující automatizace, například příchod automobilů bez řidičů, na českou ekonomiku především v regionech? O tom hovoří Bohumil Kartous v tomto Rozhovoru Britských listů s podnikatelem, zastupitelem a publicistou Jiřím Hlavenkou. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 2. března 2018.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


Slovenská opozícia alternatívou? Sotva!

9. 3. 2018 / Andrej Križan

čas čtení 3 minuty


Slovensko zachvátila vlna rozhorčenia a spravodlivosti. Máme pochody a protesty, vysoké školy dávajú svojim študentom rektorské voľná, aby mohli pochodovať za odvolanie vlády, postavenie vinníkov, či už skutočných alebo len domnelých pred súd a ešte za takú maličkosť, akou je štátny prevrat.


Áno, dokonca aj tento termín sa čoraz častejšie začína objavovať nielen v kontexte protestujúceho ľudu, ale aj politikov. Poslankyňa za stranu SaS a dokonca podpredsedníčka slovenského parlamentu vo svojej prejave otvorene vyzýva ľudí na prevrat.

Výborný projev Miroslava Kalouska

8. 3. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Někteří mí čtenáři si mohou myslet, že nemám rád Miroslava Kalouska a TOP09, ono je to ale mnohem složitější. Dlouho jsem doufal, že TOP09 se stane pravicovým hegemonem. Ve srovnání s ODS představuje jasně proevropskou, v zásadě humanistickou – i když pořád ještě silně asociální – pravici.

Problém je, že od nástupu Babiše do vysoké politiky nenabízí TOP09 nejen sílu, která by vytlačila ODS, ale ztratila v prospěch ODS velkou část svých voličů, ztratila podporu STAN a nakonec stojí kontraproduktivně v cestě právě procesu sjednocení proevropské pravice a porážce ANO.

"Naše nečinnost je zbraní hromadného ničení"

9. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

Příběhy a snímky brutality, která během sedmileté války zasáhla Sýrii, vyústily v mizivou aktivitu Spojených států, napsala Mackenzie Wolfová. Tvrdíme, že jsme válkou unaveni, že stavíme "Ameriku na první místo", zavíráme oči před vražděním 500 000 lidí a utrpením milionů.

Banalita?

Turecká operace "Olivová ratolest" obsadila město Cindirese, aniž ho srovnala se zemí

9. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

V libovolném ozbrojeném konfliktu by nemělo jít o žádnou zprávu. Města se přece neobsazují proto, aby byla během bojů zcela zničena, ne? Co je tedy zajímavého na faktu, že se druhé největší sídlo v afrinském okrese na severozápadě Sýrie po bojích nezměnilo ve velkou kouřící hromadu trosek? - Bohužel, v Sýrii je právě naprosté zničení sídla, o něž se bojuje, spíše pravidlem.


29766

Bodláky Václava Duška

Unaveni lží

8. 3. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Kdo nezalhal, narostou mu andělská křídla – letu zdar. Holdujeme vysmívání označeným bytostem a necháme se snadno i ochotně krmit lží všeho druhu. Darmojedi hlasují před našimi zraky neochvějně s bublifuky zázraků – a pravda přitom visí na šráku. S EU a nikdy jinak! Mezi námi, u nás se bojuje za pravdu mnoha způsoby, i zapovězenými, zavrženíhodnými, smrticími; pamatuj, člověče, lež nemá krátké nohy. Tento omyl uvedl v každé době do neštěstí vytrvale důvěřivé osoby, vlichotit se vrchnosti osvědčená metoda otroctví; lháře nalezneš nejen v politických kruzích, zaseti v lánech beznaděje a laciných slibů se vyskytují i v místech nečekaných, prověrkami prověřených – připomínka, neexistuje malá a velká lež! Cpou nás dovozovým cukrkandlem z výprodeje, vypínají nadmuté hrudě, a to směšně hrdě, k ořádování řády i neřády. 

29890

Levná hrdinství neřeší velké problémy

Demokracie, pravda a láska v rozvojové zemi

8. 3. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Inspektorát občanské společnosti, ředitelství pro liberální hodnoty, oddělení slušných a správných, po pracovní schůzce na Václavském náměstí vydalo inspekční zprávu, podle které není možné, aby předsedou komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů byl bývalý příslušník Sboru národní bezpečnosti. Příslušník nebude předsedou. Kontrolní mechanismy fungují, problém vyřešen, demokracie zachráněna. Stalo se tak necelý rok poté, co banka JPMorgan vyřadila ČR z indexu vyspělých zemí a zařadila ji mezi rozvojové. Příjmy lidí v této zemi nerostou, jak se ve vyspělých zemích předpokládá. Pokud si dobře vzpomínám, inspektorát před rokem nereagoval. Možná je čas ujasnit si, co to je demokracie, jak se vytváří, jak ji zachovávat a jak ji bránit.

29317

Blýská se na Korejském poloostrově na lepší časy?

Existuje šance na mírové řešení jedné z nejpalčivějších světových krizí

8. 3. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Diplomatické sbližování obou Korejí, nesmyslně rozdělených v roce 1945 Spojenými státy a Sovětským svazem, pokračuje i po ukončení zimních olympijských her, jež se staly vítanou záminkou k erozi nebezpečné tenze na Korejském poloostrově. Severokorejský vůdce Kim Čong-un se v Pchjongjangu s jihokorejskou delegací dohodl na uspořádání společného summitu, k němuž má dojít příští měsíc. Diktátor dokonce připustil, že je ochoten zmrazit svůj jaderný program, ukončit atomové provokace a navázat rozhovory s USA, pokud jeho země získá dostatečné bezpečnostní záruky. A jak se na Kimovu nabídku dívá Trumpův Bílý dům a co vše je vlastně ve hře?         

29885

Poslední kapka?

8. 3. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 1 minuta

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Viděl jsem záznam ze sněmovny, viděl jsem jako poslanci ANO mlčeli ke zpochybňování holokaustu (Stropnický selhal), viděl jsem jak poslanec Kováčik (KSČM) svádí svoje viny a viny svého politického klubu na chyby polistopadového režimu (všichni víme, že jsou základem podpory ANO i SPD), ale to mu nedává právo plivat na hroby členů komunistického odboje tím, že podpořil fašistu v čele sněmovny. Tady nejde o koalice, tady jde o svědomí...

Pro stoupence Czexitu: Rusko beztrestně vraždí na britském území, protože Británie už nemá zastání ani v EU, ani v USA

8. 3. 2018

čas čtení 3 minuty

"V Rusku jsou nyní u moci jiní lidé než za komunismu," řekl v rozhlase BBC jeden bývalý ruský špion. "Za komunismu vedoucím politikům Sovětského svazu záleželo na pověsti země v zahraničí, tak jednali opatrně. Dnešní Putinovu vedení je úplně jedno, co si o nich myslí svět, tak jedná, jak se mu zachce."

Rusko beztrestně vraždí na britském území, protože Británie kvůli brexitu se už nemůže obrátit s žádostí o pomoc k Evropské unii, a protože vládne v USA proruský Trump, nemůže spoléhat ani na pomoc USA. Je proto vůči teroristickým útokům z Ruska bezmocná, sdělil listu Guardian bývalý pracovník britského ministerstva zahraničí. 

Bývalý plukovník ruské vojenské rozvědky Sergej Skripal, který působil jako agent britské rozvědky MI5, a jeho dcera Julia byli v neděli v podvečer v jihoanglickém katedrálním městě Salisbury otráveni nervovým plynem, uvedla v úterý britská policie. 

Koalice model Molotov-Ribbentrop? ANO.

8. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Péčí poslanců hnutí ANO zůstal i po včerejšku místopředsedou sněmovny popírač holokaustu Tomio Okamura ZDE. Zatímco mlátička Ondráček v čele GIBS byl Babišovými píáristy vyhodnocen jako zbytečné riziko a obětován, i když se jej KSČ(M) po všech zahraničních školeních nechtěla vzdát, Okamura je jiný případ. Babiš ho potřebuje k vládnutí. A i komunisté jej podpořili. - Berme to pozitivně: Jako lekci chytrákům, co pokřikují, že nemůžete být současně antikomunistou a bojovat proti fašismu.

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Je třeba hledat složitá vysvětlení obyčejné (s)prostoty?

Politická filozofie kontra nefilozofické bytí české politiky

8. 3. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Nacionalistické, nativistické spojení, které tak pevně poutá zdánlivě protichůdné ideologie, reprezentované českými nekomunisty a z udělání fašisty, někdejšího emisara multikulturalismu, Okamury, nemusí nutně vést k filozofickému vysvětlení problému. Konstelace dělají zloděje, zvlášť když hru řídí smírčí soudce Zeman a vykonavatelem moci je proti jakékoliv ideologii dobře očkovaný všuderád Babiš...

Zpravodajská videa Channel 4 News, která tu na BL sdílíme, mají OBROVSKOU globální sledovanost

8. 3. 2018

čas čtení 2 minuty



Hovořilo se o tom ve středu v pravidelném pořadu Media Show v rozhlase BBC. Vyjímáme:


Moderátor Amol Rajan:
Channel 4 News se staly opravdovou digitální mocností na YouTube a na Facebooku. Jak ovlivňuje vaše úsilí, aby se vaše informace šířily virálně, vaše editorální rozhodování?

Dorothy Byrne, Channel 4 Head of News and Current Affairs: Je zajímavé, že jsme zjistili, že materiál, který funguje na sociálních sítích, to jsou naše nejzávažnější informace. Loni a předloni jsme na Facebooku zaznamenali 2 miliardy zhlédnutí. A drtivou většinou to byla velmi závažná novinářská práce. Naše videoreportáže z Aleppa zaznamenaly půl miliardy zhlédnutí. A nejsledovanější byly loni na Facebooku reportáže té mladé ženy, která je tam filmovala. Zjišťujeme, že můžeme natočit opravdu seriozní, závažný pořad, krátká videa, například jsme dělali lavinu bláta v Sierra Leone, a ta reportáž měla 70 milionů zhlédnutí. Takže jsme zjistili přesný opak toho, co nám lidé tvrdili: Lidé opravdu ve velkých počtech sledují naši opravdu seriozní novinářskou práci.

Moderátor Amol Rajan:
Vadí vám, že na tom výrazněji nevyděláváte?

Dorothy Byrne: Děláme to proto, protože chceme poskytovat službu mladým lidem. Musíme přenést naši vynikající novinářskou práci tam, kam chodí mladí lidé. Protože my jsme veřejnoprávní televizní stanice.

Zdroj v angličtině (audio) od minuty 17 ZDE  



K tomu:


Stamiliony lidí viděly filmy Waad al-Kateab z východního Aleppa. Nikoliv však v ČR 

Syrská filmařka, která zdokumentovala vraždění v Aleppu, byla nominována na cenu Emmy 

Vynikající mladá syrská dokumentaristka získala Emmy Award za svá loňská šokující videa z Aleppa


Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

29764

Solutions journalism jako cesta z informační únavy

Na problémy už nestačí jen mediálně ukazovat, je třeba hledat jejich řešení

8. 3. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

"Existuje problém s kriminální recidivou. Pro investigativní novinařinu jsou tématem ta místa, kde je recidiva vysoká. Pro solutions journalism, novinařinu, která hledá řešení, jsou tématem místa, kde je naopak recidiva nízká. Proč? Protože tam je možné hledat řešení společenského problému a poskytnout návod k jeho řešení." David Boardman, někdejší šéfredaktor The Seattle Times a v současnosti děkan fakulty médií a komunikace na Temple University v USA na tomto a dalších velmi názorných příkladech ukazoval, co to znamená, když se z hlídacího psa demokracie stane pes vodící. Čeští novináři měli díky organizacím Ashoka a Open Society Fund možnost dozvědět se o předsedy Solutions Journalism Network, jakým způsobem a s jakými úspěchy se daří tento přístup k novinařině aplikovat. Existuje šance, že se podaří komplexní žurnalistiku prosadit i v ČR? Kdy se k této cestě přihlásí Česká televize a Český rozhlas?

Dobrá zpráva pro levicové voliče - hybaj ze sociální demokracie pryč a založit jinou stranu

8. 3. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 2 minuty


Už včera jsem lapal po dechu, bylo mi zle. Netušil jsem, že může Miloš Zeman při inuguraci ještě klesnout. Vzpomínka na 17. listopad s Konvičkou vybledla.

Taková neúcta k bratřím Slovákům; takový nedostatek elementární slušnosti vůči ČT, která se opravdu snaží být nezaujatá (ono to jde těžko, když je prezident primitiv a hulvát).

Ale dobrá, jaká jsou pozitiva? Miloš Zeman nešel k pomníku TGM, blesk by jej musel praštit, kdyby jej hanba nefackovala.

Překvapil mě pan poslanec Dolejš (KSČM), vysloužil si svým vyjádřením vyjmutí z mého včerejšího kolektivního pojmenování poslanců strany.

Německá AfD chce prohlásit Sýrii "bezpečnou zemí" a deportovat tam uprchlíky

7. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta


Poslanci z německé fašistické strany AfD cestují v současnosti po Sýrii a jednají se zástupci prezidenta Asada ve snaze poslat do Sýrie zpět syrské uprchlíky z Německa.

V úterý pózovali aktivisté z AfD v Damašku se stoupenci Bašara Asada. Režim Bašara Asada byl krutý policejní stát ještě už vznikem demokratické revoluce před sedmi lety. Od té doby vraždí Asad své občany shazováním barelových bomb, mučením v mučírnách státní policie a chemickými zbraněmi. 

Poslanec za AfD  Christian Blex také minulý měsíc navštívil Ruskem anektovaný Krym a požadoval zrušení západních sankcí proti Rusku.


Trumpův nejvyšší hospodářský poradce odchází

7. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta



Gary Cohn, nejvyšší Trumpův hospodářský poradce, odchází z Bílého domu poté, co se s Trumpem střetl ohledně americké hospodářské politiky. Cohn se Trumpa snažil přesvědčit, aby zrušil své rozhodnutí zavést dovozní tarify na ocel a hliník.


Cohn byl bývalým náměstkem ředitele finanční firmy Goldman Sachs a byl do nynějška šéfem Trumpovy Národní hospodářské rady. Odejde z této funkce v nadcházejících týdnech. Jeho odchod signalizuje velkou porážku pro ty členy americké vlády a Republikány v americkém Kongresu, kteří se snažili zamezit Trumpovu rozhodnutí zavést vysoké dovozní tarify na dovoz oceli a hliníku do USA.


Jediný, koho Asad v Damašku nebombarduje, je "islámský stát"

7. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Palestinský uprchlický tábor Jarmúk na předměstí Damašku obývalo původně až 150 000 lidí. Větší část území je dnes kontrolována bojovníky "islámského státu", který tuto oblast obsadil v dubnu 2015. - IS je ovšem jediná frakce v Damašku a okolí nespojená s režimem, kterou nyní Asad nebombarduje a neútočí na ni.

Mezinárodní den žen - Nerovnosti přetrvávají a snižují kvalitu života

7. 3. 2018

čas čtení 5 minut



 

Tisková zpráva Social Watch Česká republika a Česko proti chudobě

(Praha, 7. 3. 2018)  Nová studie potvrdila, že nerovnosti mají klíčový význam na snižování kvality života. Nerovné postavení žen na pracovním trhu ohrožuje celou společnost.

Poslední zpráva The Boston Consulting Group ukázala, že příjmové nerovnosti zásadním způsobem ovlivňují kvalitu života. Zpráva nazvaná Vyhodnocení udržitelného ekonomického rozvoje (SEDA) upozorňuje na to, jak při rostoucím HDP nadále rostou nerovnosti a nárůst vytvářeného bohatství se tak nedaří transformovat do zvyšování kvality života. Dalšími dvěma zásadními faktory ovlivňování kvality života jsou fungující, participativní veřejná správa a občanská společnost.

Všechny tyto oblasti jsou zásadně poznamenány genderovou nerovností. Bez odstranění nerovnosti mezi muži a ženami – bez ohledu na věk, rasu či světový názor – nebude možné dosáhnout ani udržitelného rozvoje, ani vyšší kvality života.

Italský řev nihilismu

7. 3. 2018

čas čtení 1 minuta


Vítězi italských všeobecných voleb jsou Matteo Salvini, nacionalistický šéf ultrapravicové Ligy severu, a Luigi di Maio, umírněná tvář zuřivého Pětihvězdičkového hnutí, píše Politico.

Avšak žádná parlamentní většina nevznikla. Populisté zvítězili, rozdrtili poslední italskou tradiční stranu, Demokratickou stranu bývalého premiéra Matteo Renziho, a odmítli starého Silvia Berlusconiho. Avšak nezískali dost křesel k tomu, aby mohli vládnout.

Polští politikové nebudou mít přístup do Bílého domu, dokud nezruší zákon o holocaustu

7. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

 


Vedoucí polští politikové nebudou mít dovoleno setkat se s Donaldem Trumpem, ani s viceprezidentem Mikem Pencem, dokud Varšava nezruší svůj kontroverzní zákon, kriminalizující zmínky o účasti Poláků na holocaustu.

Británie se podílí podporou pro Saúdskou Arábii na šokující situaci v Jemenu

7. 3. 2018

čas čtení 2 minuty


Červený koberec pro saúdského vládce, který přijíždí do Británie, je ostudný, píše stínová labouristický minstryně zahraničí Emily Thornberry. Pro Británii je podle ní důležitější prodej zbraní do Saúdské Arábie než utrpení civilistů v Jemenu.

Záškrt je nemoc, která své oběti dusí. Rodiče musejí sledovat bezmocně, jak nemoc ucpe dýchací cesty a usmrtí jejich děti. Naštěstí byl záškrt ve většině zemí světa zlikvidován. Ale ne v Jemenu. Ne během posledního roku. Nakaženy záškrtem tam byly stovky dětí a zemřely touto nejkrutější smrtí.

Přečetli jsme:

Jak funguje český dvouhlavý populismus

7. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

Vláda populistů se vyznačuje třemi základními rysy: pokusy o kompletní převzetí státního aparátu, masovým klientelismem a snahou systematicky potlačit občanskou společnost. Babišovo vládnutí vykazuje první dva, o třetí se ­stará Zeman. Populisté jsou obecně přesvědčeni, že ti, kdo je nepodporují, jsou jaksi pomýleni, dokonce že nejsou součástí autentického "lidu".

Celý článek: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v únoru 2018

10. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

V únoru 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 967.40 Kč.    Výdaje na provoz Britských listů byly 72 743.50 Kč.   

Zůstatek byl koncem února 2018 149 026.83 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
49081