Je pan předseda vlády v konfliktu zájmů? (Seminární práce žáka 3. B)

5. 12. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Co je to konflikt zájmů? To když svým rozhodnutím ve veřejné funkci (třeba předsedy vlády) způsobíte svůj osobní prospěch někde jinde. Typický příklad: jako předseda vlády a šéf největší strany prosadíte zákon či opatření způsobující, že vaše firma dostane o půl miliardy víc.

Co je to lex Babiš? Nic takového vlastně neexistuje. Zákon o střetu zájmů zde platí třináct let a před dvěma lety byl zpřísněn, především ale kvůli požadavkům z EU. Zpřísnění obsahuje například rozšíření jeho působnosti například na další osoby, jako jsou soudci nebo blízcí příbuzní.

Co tento zákon říká? Velmi jednoduše: že se máte konfliktu zájmů vyhnout, že v něm nemáte (nesmíte) být. Že se máte vyhýbat situacím, kde byste se do něj dostal - například nenominovat se na premiéra, když vám patří Agrofert - nebo, když už v něm jste, udělat takové opatření, abyste v něm nebyl.

Vyhověl převodem do svěřeneckého fondu Babiš zákonu? Ve zmíněném zákoně není o svěřenském fondu ani slovíčko, ani písmenko. Tím že Babiš umístil své firmy do svěřenského fondu, dosáhl pouze toho, že firmy jsou ve svěřenském fondu. Nic víc. EU zkoumáním došla (nejspíše) k závěru, že šlo pouze o kamuflovanou operaci, při které se jeho vliv a vazba na tyto podniky zachovala.

Mohl udělat něco jiného, lepšího? Namísto “papírové” stěny mezi jím a jeho firmami (=manželka a oddaný právník) mohl vystavět vysokou betonovou zeď: mohl zvolit uspořádání tzv. slepého trustu, qualified blind trust, kdy dojde k naprostému přestřižení všech vazeb mezi jím a firmami, k nulové informovanosti (jedním či druhým směrem). Osoba kontrolující firmu v tomto trustu jedná naprosto nezávisle (samozřejmě musí konat v její prospěch), porušení pravidel se přísně trestají. Je možné jako onoho kontrolora najmout osobu ze zahraničí s vysokou reputací a osobní integritou, která by bránila i případným pokusům o ovlivňování. Toto je standardní opatření, kterým se zabraňuje konfliktu zájmů např. v USA. Po skončení jeho úvazku ve vysoké veřejné funkci by pak firmy zpět přešly do jeho rukou.

Je zpráva tajná, takže ji nemůžeme vidět? Je v režimu důvěrné, což je vůbec nejnižší stupeň ochrany. Není to mapa s umístěním balistických raket, není to státní tajemství. Pokud by česká vláda chtěla zprávu - která se týká celé země a všech jejich občanů, my všichni budeme nejspíš za tohle draze platit - zveřejnit, stačilo požádat směrem k EU a ta by ráda žádosti vyhověla.

//Editace posledního bodu dle dvou informací od právníků: a) ke zveřejnění zprávy se vůbec nemusíme nikoho ptát a žádat o svolení, b) ani z EU není deklarováno, že jde o nějaký stupeň utajený, naopak je přímo uvedeno, že zprávu lze šířit a zveřejňovat. Tím hůře pro naše lháře. //

Děkuji, dobrou noc z třetí bé.

0
Vytisknout
6841

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2019