Boris Johnson udělal ohledně brexitu dramatický obrat o 180 stupňů

12. 10. 2019

čas čtení 2 minuty
John Crace: Vysvětlení dohody o brexitu. Celá Británie odejde z Evropské celní unie. Pak, až se nikdo nebude dívat, se Severní Irsko nenápadně do Evropské celní unie vrátí a začne tomu říkat Celní partnerství.



Po středečním tříhodinovém jednání Borise Johnsona s irským premiérem Leo Varadakarem v severní Anglii  vychází nyní najevo, že Boris Johnson udělal Irské republice a Evropské unii podstatný, dramatický ústupek. Souhlasí nyní, že na irském ostrově nesmí být mezi Severní Irskem a Irskou republikou žádná celní hranice. Je to klíčový ústupek a je velká otázka, zda s tím Dolní sněmovna bude souhlasit.

 

"Britská vláda přiznala, že není možno dosáhnout s EU dohody o brexitu, pokud by vznikla na irském ostrově hranice. To je zásadní změna," konstatoval jeden evropský zdroj.  "Nyní musí Británie během víkendu vysvětlit, jak konkrétně by to fungovalo." A to do dvou dnů.

V pátek Boris Johnson dvakrát odmítl popřít, že by Severní Irsko mohlo zůstat v evropském celním prostoru.

Jednou z možných variant je, že by sice Severní Irsko "oficiálně" odešlo z evropské celní unie, avšak Británie by souhlasila, že bude vynucovat dodržování předpisů evropské celní unie a hrazení evropského dovozního cla pro všechno zboží, které by Británie vyvážela do Severního Irska. Londýnská vláda by toto clo britským podnikům vyvážejícím do Severního Irska hradila.

Zdroje v Bruselu však pochybují, že je dost času na to, aby byla taková dohoda vypracována do konce října. Proto by zřejmě bylo zapotřebí odkladu.

V evropských hlavních městech trvají podstatné pochybnosti, zda existuje realistická dohoda, kterou by mohli vedoucí politikové EU přijmout na svém summitu příští čtvrtek.

"Postoj Evropské unie zůstává stejný: musí existovat právně realizovatelné řešení, které vylučuje vytvoření pevné hranice na irském ostrově, chrání ekonomiku celého irského ostrova i irskou mírovou Dohodu z Velkého pátku, a zároveň zaručuje integritu jednotného evropského trhu," konstatuje Evropská komise.

Má také snad vzniknout nějaký mechanismus, v jehož rámci by tuto dohodu měl schválit irský i severoirský parlament.

Britská opozice usiluje o odklad brexitu a o nové referendum o brexitu. Je pravděpodobné, že bude požadovat, aby jakákoliv dohoda, kterou Johnson uzavře, byla britským voličům předložena ke schválení v referendu a druhou možností na volebním lístku by mělo být  zrušení brexitu.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
18202

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2019