Na znečištění vzduchu umírá v Evropě dvakrát tolik lidí, než se dosud usuzovalo

12. 3. 2019

čas čtení 2 minuty
V ČR umírá předčasně na znečištění vzduchu na 100 000 obvyvatel 160,7 lidí ročně

Vědci konstatují, že znečištěný vzduch v Evropě usmrcuje 800 000 lidí ročně a naléhají na likvidaci pálení fosilních paliv

Počet předčasných úmrtí způsobených znečištěným vzduchem je dvojnásobný, než se dosud odhadovalo, vyplývá z nejnovějšího výzkumu. Znamená to, že toxický vzduch usmrcuje více lidí než kouření tabáku. Výzkum vyšel v časopise European Heart Journal. 

Vědci použili nová data k odhadu, že předčasně v důsledku znečištění vzduchu umírá v Evropě téměř 800 000 lidí a že každý život je tím zkrácen přibližně o dva roky. Škody na zdraví způsobované znečištěným vzduchem jsou v Evropě vyšší než je globální průměr. Vysoká hustota obyvatelstva Evropy a špatná kvalita vzduchu znamená, že zdraví v Evropě je poškozováno nejvíce na celém světě.

 

Na srdeční choroby předčasně umírá 40 procent osob

Na další nenakažlivé choroby 38 procent osob

Na mrtvici 8 procent osob

Na rakovinu plic 7 procent osob

Na zápal plic 7 procent osob

Na chronickou obstruktivní pulmonární chorobu 6 procent osob


Nová analýza využívá výzkumu zveřejněného v září a potvrzuje, že na světě umírá ročně předčasně na toxický vzduch 8,8 milionů lidí. Je to dvojnásobek předchozích odhadů.

Odhady se podstatnou měrou odlišují v různých zemích. V Německu umírá předčasně  na znečištění ovzduší 153,6 lidí ročně na 100 000 obyvatel, v České republice 160,7 lidí ročně. V Británii 98 lidí ročně. Vědci poukazují na to, že nižší počet mrtvých v Británii je zřejmě důsledkem toho, že vítr z Atlantiku znečištění vzduchu rozfoukává.

Vědci také poukazují na to, že při řešení kardiovaskulárních chorob se nevěnuje dostatečná pozornost malým partikulátům, menším než 2,5 mikronu. Limit Evropské unie pro tyto malé partikuláty je více než dvojnásobně vyšší ve srovnání s limitem Světové zdravotnické organizace, který používají Kanada a Austrálie.  

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8533

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2019