Mayová tvrdí, že "získala právní záruku, že Británie nebude trvale držena v evropské celní unii"

12. 3. 2019

čas čtení 3 minuty

Financial Times v úterý k tomu píše: "Konzervativní stranu ovládli demagogové, ekonomičtí negramoti, provinční nacionalisté a maniakální stoupenci volného obchodu."

Aktualizace:

Jon Snow, Channel 4 News: "Kontakt mezi právníky mi sdělil, že právní svět je si vědom, že generální prokurátor včera večer ohodnotil platnost 'nové dohody Theresy Mayové s EU' slovem NE ... bylo mu nařízeno, aby odešel a snažil se  hledat způsob, jak říct ANO. Byla povolána kohorta právníků."



Náměstek premiérky Theresy Mayové David Lidington oznámil pozdě večer v pondělí v Dolní sněmovně, že prý premiérka Mayová, která se v pondělí na poslední chvíli vydala do Štrasburku, si prý zajistila "právně závazný" příslib pro svou dohodu o brexitu, že EU nebude moci držet kvůli "irské podmínce" Británii v jednotném evropském trhu trvale.

Labouristická opozice a fundamentalističtí stoupenci brexitu v Konzervativní straně se okamžitě postavili skepticky k tomu, zda bude tato "záruka" dostatečná k tomu, aby dohodu při úterním hlasování podpořila Dolní sněmovna.

Reportér Sky News Faisal Islam vyjádřil své pochybnosti: "Vláda předložila rezoluci, která nyní hovoří o společném nástroji, který má omezit riziko udržení Británie v irské podmínce. Bude tohle stačit generálnímu prokurátoru [který má rozhodnout, zda je to pro brexitéry dostatečně silná právní záruka] a pro stovku toryovských poslanců?

 


Podrobnosti v angličtině ZDE


Druhým požadavkem, který Mayová "bizarně schválila spolu s většinou poslanců letos v lednu", píše Jonathan Freedland, je, že "irská podmínka" má být "nahrazena alternativními opatřeními". Mayová nyní předstírá, že EU ji i toto schválila, potíž je, že žádná "alternativní" opatření neexistují. Dále, docela komicky, si Mayová vydala vlastní jednostranné prohlášení, že "postojem Spojeného království je, že mu nic nemůže zabránit v zahájení kroků ke zrušení irské podmínky". Toto je asi, jako kdyby můj syn získal právo deklarovat, že je jeho postojem, že by měl dostávat větší kapesné, píše Freedland. Klíč je ve slově "jednostranné". Evropskou unii toto prohlášení k ničemu nezavazuje a Brusel neustoupil v ničem.  

Gavin Esler:

"Víte, že to auto, co jsem vám prodal, nenastartuje?"
"Ano."
"Já jsem ho vyleštil."

Krishnan Guru-Murthy, Channel 4 News:

Z toho, co řekl Juncker, vám jasně vyplývá, co britská vláda přivezla: "Další interpretace interpretací už nebudou, žádná další ujišťování ujišťování - pokud se v úterý hlasování ve sněmovně nepovede, tímto končíme."



0
Vytisknout
7171

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2019