Každý desátý Rus nemá dost peněz na jídlo

13. 3. 2019

čas čtení 2 minuty
Zdá se, že jen ruští činovníci jsou plni optimismu ohledně materiálních podmínek Rusů, napsala Olga Solovjovová. Samotní občané informují o zhoršení své situace. Takřka třetina má za to, že jejich materiální situace se v posledních měsících zhoršila, a každý pátý očekává další zhoršování během letošního roku. Roste i podíl těch, kdo nevylučují možnost snížení příjmů v blízké budoucnosti. Mezi penzisty je počet takových pesimistů značně vyšší, než kolik činí všeobecný průměr.


Jak vyplývá z výsledků průzkumu fondu Veřejné mínění (FOM), za poslední dva až tři měsíce se zlepšila materiální situace pouze 6 % z 1 500 dotázaných Rusů, zhoršila se u 31 % a 62 % nezaznamenalo žádnou změnu. Negativní nálady sílí. Zhruba před rokem o zlepšení materiální situace hovořilo 9 % respondentů, o zhoršení 18 % a zhruba 72 % tvrdilo, že žádnou významnou změnu nezaznamenalo.

Současnou situaci Rusové také hodnotí zdrženlivě. Jen každý desátý považuje své současné materiální postavení za dobré, 27 % za špatné a přes 60 % za něco mezi tím. Zhruba před rokem byla odpovídající čísla: 15 %, 22 % a 63 %.

Kromě toho každý desátý Rus dnes přiznává, že mu nestačí peníze ani na jídlo, každý čtvrtý nemá dost na oblečení a každý třetí už nemůže nakupovat bytové vybavení. Přitom se situace zhoršuje s klesající velikostí sídla.

A jen každý pátý očekává zlepšení situace v tomto roce, informují sociologové. Zhoršení očekává zhruba 22 % dotázaných, žádné změny neočekává 37 %. Pesimističtější jsou obyvatelé nejdůležitějších ruských měst.

Za poslední rok se negativní nálady ruského obyvatelstva prohloubily. Před rokem zhoršení své materiální situace očekávalo 12 % dotázaných a ve zlepšení doufalo 30 %.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8059

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2019