Venezuelští vojáci masivně dezertují

8. 2. 2019

čas čtení 3 minuty
V posledních pěti letech dezertovalo asi 4 300 příslušníků venezuelské Národní gardy, upozorňují Andrew Rosati a Ethan Bronner. Ještě předtím, než lídr Národního shromáždění vyzval armádu, aby opustila prezidenta Madura, se vláda snažila zastavit epidemii dezercí a nařídila pohraničníkům, aby bránili vojákům ve snaze opustit zemi bez povolení.


Erozi ozbrojených sil ukazují dva dokumenty. Jedním je seznam zhruba 4 300 příslušníků Národní gardy, kteří od roku 2014 dezertovali, s uvedením hodností a osobních čísel. Rozkaz podepsaný 21. prosince velitelem gardy generálmajorem Jesusem Lopesem Vargasem je odstraňuje z řad ozbrojených sil. Všichni to byli poddůstojníci nebo naverbovaní vojáci a představovali asi 6 % ozbrojeného personálu gardy.

Druhý doklad nese datum 13. listopadu a je podepsán Luisem Santiagem Rodriguezem Gonzalezem, ředitelem imigrační služby. Nařizuje personálu na hraničních přechodech, aby bránil příslušníkům ozbrojených sil a rezervistům v odjezdu do zahraničí bez výslovného povolení.

Bývalí a současní příslušníci ozbrojených sil obeznámení s oficiálními dokumenty prozkoumali dokumenty a označili je za pravé. Mluvčí venezuelského ministerstva obrany nereagoval na žádost o vyjádření.

Ozbrojené sily jsou nejsilnější institucí ve Venezuele a boj o jejich loajalitu probíhá od sporných voleb v roce 2018. Madurova autokracie si pěstuje šéfy armády, nabízí jim přední místa ve vládě a lukrativní obchody - legální i podloudné. V posledních 8 letech bylo povýšeno asi 1 300 důstojníků do hodnosti generála nebo admirála, tvrdí organizace Control Ciudadano.

Madurův rival Juan Guaidó nabídl vojákům amnestii, což veřejně dosud přijal jen zlomek z tisíců důstojníků. V posledních týdnech tak učinil jeden generál a jeden plukovník. Ale dokumenty ukazují, že endemická bída nefunkčnost rozkládají kádr obyčejných vojáků.

Venezuelské ozbrojené síly tvoří čtyři složky: Armáda, námořnictvo, letectvo a Národní garda, která zodpovídá za vnitřní bezpečnost. Navíc zesnulý prezident Hugo Chávez po nepodařeném puči v roce 2002 vytvořil občanskou milici.

Maduro, bývalý řidič autobusu a ministr zahraničí, který nikdy nesloužil v armádě, favorizoval Národní gardu. Během šesti let jeho úřadování ve funkci prezidenta posílil její kádr i vybavení, takže přesáhla všechny ostatní složky ozbrojených sil.

"Maduro vyzdvihl Národní gardu z politických důvodů, protože jeho problémy jsou vnitřní, ne vnější," říká Cliver Alcala, armádní generál ve výslužbě žijící v exilu v Kolumbii. "Národní garda se stala represívní složkou používanou k zadržování protestů a udržování veřejného pořádku."

Po protivládních protestech v roce 2014 byl základní výcvik příslušníka gardy zkrácen ze dvou let na šest měsíců - nebo dokonce jen na tři, uvádí organizace Control Ciudadano.

Dezerce zhruba 6 % příslušníků Národní gardy odráží rostoucí nespokojenost. Maduro se velmi snažil izolovat vyšší důstojníky od hospodářských potíží a vláda zasáhla proti některým nesouhlasícím vojákům, které obvinila ze spiknutí. Podle Koalice pro lidská práva a demokracii je za mřížemi z politických důvodů 163 příslušníků ozbrojených sil.

Od té doby, co formálně převzal prezidentské pravomoci, Juan Guaidó předložil zákon nabízející amnestii ve věci porušování lidských práv a korupce vojákům, kteří dezertují. Nyní vyzývá ozbrojené síly, aby vpustily do Venezuely humanitární pomoc. Maduro tvrdí, že zásilky jsou předzvěstí puče podporovaného USA a hodlá je blokovat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7974

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2019