Studenti se rozhodli pohnat britské univerzity k soudu

24. 4. 2018

čas čtení 1 minuta



Více než 1000 studentů z institucí jako Oxford, Cambridge, Bristol a Manchester, se rozhodli žalovat britské univerzity za 14 ztracených dní výuky, k nimž došlo v letošním jarním semestru, protože univerzitní profesoři stávkovali v reakci na to, že se jim vedení univerzit pokusilo drasticky omezit jejich soukromé důchodové zabezpečení. Žaloba může znamenat, že univerzity budou muset studentům vyplatit mnohamilionové odškodné.

Studenti v Anglii v současnosti musejí platit za vysokoškolské studium roční školné v horentní výši 9250 liber (270 000 Kč) ročně, postgraduální studenti i ve Skotsku platí za své studium. Zahraniční studenti platí za studium v Británii často ještě mnohokrát víc než angličtí studenti. Čtrnáct dní ztracené výuky letos na jaře pro ně znamená vážné ztráty, argumentují studenti a požadují odškodné.

Jakmile jednou proměníte vysoké školy v mlýnek na peníze a finance dominují všemu, jak britský příklad dokazuje, je to cesta do pekla, poznamenává Jan Čulík. Mimo jiné i proto, že podřídit univerzitní výuku a výzkum ekonomické poptávce znamená podřídit veškerý univerzitní provoz nejnižšímu společnému jmenovateli.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8596

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2018