VAROVÁNÍ PRO ČESKO:

Jak se krutá britská protiimigrační hysterie rozložila v naprostý skandál a trapas

17. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut
 

Varování pro Česko: Brexitánie dokazuje, že populistické vyvolávání strachu a nenávisti nevyhnutelně nakonec zasahuje další a další skupiny obyvatelstva. Včera si mysleli, že jsou v bezpečí, dnes už nejsou. Co se vám stane zítra?



Nejprve šli po žadatelích o azyl a po uprchlících... Pak šli po Polácích a Rumunech. Teď je to Windrush z karibské oblasti. Jen se podívejte, konzervativní britští politici!! Jaká monstra jste pustili do ulic a jaká monstra to krmíte?

Ostudné!



Theresa Mayová, která se po debaklu premiéra Davida Camerona (také to nebyl žádný lumen) po referendu o brexitu v červnu 2016 náhodně dostala v Británii do premiérské funkce, je zlá, krutá, mstivá a zbabělá bytost. Projevovalo se to dlouhodobě, když zastávala funkci konzervativní ministryně vnitra a financovala mobilní bilboardy v britských ulicích, jimž vyhrožovala imigrantům deportací, i celou řadou dalších krutých a nesmyslných politických strategií, nepřátelských vůči cizincům.

V těchto dnech konečně vyvřel v Británii na povrch OBROVSKÝ skandál: V letech těsně po druhé světové válce pozvala Británie z Karibiku desetitisíce dětí a mladých lidí na práci do země. Tehdy neexistovaly byrokratické předpisy a ti lidé byli do Británie přijati bez dokumentace. Prožili v zemi prací pro společnost čtyřicet, padesát let. Nyní, uprostřed brexitové protiimigrantské hysterie, začalo tyto staré lidi žijící v Británii od sedmi, osmi let svého věku, britské ministerstvo vnitra pronásledovat. Tvrdí jim, po padesáti letech!! že nemají právo pobytu v Británii, vyhazuje je ze zaměstnání, odpírá jim lékařské ošetření, vězní je a deportuje je na karibské ostrovy, kde nežili od dětství.

Když proti tomu vlády karibských ostrovů v minulých dnech v Londýně protestovaly,  Mayová jim odpověděla, že pro tyto lidi NEUDĚLÁ NIC.

To KONEČNĚ vyvolalo po celé zemi i v Dolní sněmovně obrovský skandál. Silně medializovaný byl dramatický parlamentní projev labouristického poslance Davida Lammyho. Stojí za zhlédnutí k dokumentaci toho, jak hluboko a jak ostudně  může vláda nějaké země klesnout:


Český překlad Lammyho projevu:

David Lammy v Dolní sněmovně: Vztah mezi Velkou Británii a ostrovy Západní Indie a karibskou oblastí je nerozpletitelný. První britské lodi dorazily do karibské oblasti roku 1623. A navzdory otroctví, navzdory kolonizaci, 25 000 očanů Karibiku sloužilo v první a v druhé světové válce po boku britských vojáků.

Když mí rodiče a jejich generace přijeli do této země, podle Zákona o národnosti z roku 1948, přišli sem jako britští občané. Je nelidské a kruté, že tolik příslušníků této generace Windrush už tak dlouho trpí touto situací a že paní ministryně vnitra se k této věci vyjádřila teprve dnes.

Může paní ministryně vysvětlit, kolik těchto lidí bylo deportováno?

Řekla před chvílí, že se bude dotazovat vysokých komisařů [tj. velvyslanců z Karibiku!] je to JEJÍ MINISTERSTVO, KTERÉ TYTO LIDI DEPORTOVALO! Ona by měla tyto počty znát. Může sdělit Dolní sněmovně, kolik těchto lidí bylo zatčeno? A stali se vězni ve své vlastní zemi? Může sdělit Dolní sněmovně, kolika těmto lidem bylo odmítnuto ošetření v britském státním zdravotnictví? Kolika těmto lidem byly odepřeny starobní důchody? Kolik těchto lidí přišlo o zaměstnání?

Toto je den celonárodní hanby a došlo k tomu proto, protože vznikla vůči imigrantům nepřátelská politická strategie, kterou iniciovala  její premiérka. Nazvěme to tím, čím to je: Když si lehnete k psovi, dostanete blechy.

A to se stalo v této věci s ultrapravicovou rétorikou v této zemi.

Omluví se řádně paní ministryně?

Vysvětlí, jak rychle bude tento tým jednat, aby zajistil, že tisíce britských mužů a žen, jimž byla odepřena jejich práva v době jejího funkčního období a v důsledku její odpovědnosti na ministerstvu vnitra, budou uspokojeni?


Ministryně vnitra Amber Rudd:  Pane předsedo, sdílím obdiv pana poslance pro lidi, kteří sem přišli z Karibiku a kteří tolik přispěli do naší společnosti, tolika různými způsoby, a tento obdiv trvá. Jsem znepokojena, že ministertstvo vnitra se začalo příliš zabývat politickou strategií a někdy ztrácí schopnost vnímat jednotlivého člověka. (Smích, protesty.) A toto je o jednotlivých lidech, a slyšeli jsme jednotlivé příběhy. A některé z nich bylo strašlivé slyšet.  A proto jednám a proto jsem uvalila velmi jasnou lhůtu, do níž tohle bude napraveno, proto jsem přislíbila, že to postižené osoby nebude nic stát. Proto zajistím, abychom spolupracovali v rámci několika ministerstev. Doufám, že dáme dohromady informace, jichž bude zapotřebí. Také připravujeme status občanů EU s právem pobytu v Británii, budeme spolupracovat s dalšími ministerstvy a vyřešíme problém národního pojištění a další věci. Najdeme odpovědnost, najdeme důkazy, najdeme dokumenty a obstaráme je pro lidi, kteří je potřebují. Nejsem si vědoma žádných konkrétních osob, které by byly deportovány z této země. Proto jsem se obrátila na karibské velvyslance, jestli o nějakých vědí, aby mě o těch případech informovali. A ráda bych vyzvala přítomné poslance, pokud vědí o takových případech, aby o tom ministerstvo vnitra informovali (Smích).



Jak poznamenal jeden komentátor: Jestliže britské úřady mají zmatek ohledně statusu několika desítek tisíc karibských emigrantů, které nyní chtěly ze země deportovat, jak to dopadne s registrací tří milionů občanů Evropské unie po odchodu Británie z EU, kteří mají v Británii právo na trvalý pobyt?


David Lammy v televizi BBC v pondělí večer:
"Vláda, politická třída, někteří lidé i v mé vlastní straně vysílají systematicky podprahové rasistické signály k imigraci, a to nás dovedlo do této situace. A proto dnes, když si lehnete se psy, dostanete blechy.

Tohle bývala rétorika, když já jsem vyrůstal, která byla většinou omezena jen na extremní křídlo jedné politické strany, anebo na [fašistickou] BNP. Teď je to diskurs, který slyšíte všude. A tohle [tvrdá diskriminace karibské generace Windrush] je přirozeným důsledkem toho, co se děje. "


0
Vytisknout
14446

Diskuse

Obsah vydání | 19. 4. 2018