CBS News: Dúma, místo činu

18. 4. 2018

čas čtení 1 minuta
Mezinárodní inspektoři tvrdí, že Sýrie a Rusko jim v pondělí neumožnily navštívit Dúmu, syrské město, kde byly před devíti dny desítky lidí zabity při údajném chemickém útoku. USA a jejich spojenci tvrdí, že smrtící útok provedl režim syrského prezidenta Bašára Asada.


  Dúma byla poslední městskou oblastí nedaleko Damašku kontrolovanou povstalci a útok vedl o víkendu k ozbrojené akci USA, Británie a Francie zaměřené proti syrským chemickým instalacím. V pondělí se reportérům CBS News podařilo dosáhnout domu, kde došlo k údajnému chemickému útoku.

  "Z ničeho nic se kolem nás šířil plyn," vzpomíná si jeden ze sousedů. "Nemohli jsme dýchat, bylo to cítit po chlóru."

  Režimní jednotky se oblasti zmocnily během víkendu. To znamená, že nyní kontrolují budovu, kde bylo natočeno video. Hamzi, bratr Nasr Hanana, je zachycen na aktivistickém záznamu bez známek života a s pěnou u úst. V kuchyni nám Nasr Hanan vysvětluje, jak jeho bratra zbavovali chemikálií.

  Požádali jsme ho, aby nás vzal tam, kde munice údajně dopadla, a ukázal nám, kde dosud leží.

  Asadův režim tvrdí, že k chemickému útoku nedošlo, zatímco USA, Francie a Británie viní Asada. Od koaličního náletu se režim snaží ukázat, že se jej akce nedotkla.

  CBS také navštívila údajnou povstaleckou podzemní továrnu na bomby v Dúmě. Vyráběly se zde stabilizátory minometných granátů a nalezen byl i koš čehosi, co vypadá jako podomácku vyrobené granáty.

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8673

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2018