Proč nebombardujeme rovnou celý muslimský svět?

1. 10. 2014

čas čtení 6 minut

Kdybychom používali humanitární argumentaci důsledně, mohli bychom na jejím základě zničit celý Blízký východ

Bombardujme celý islámský svět - úplně celý - abychom jeho lidem zachránili život. Proč bombardovat jen Islámský stát, když syrská vláda mučila a vyvraždila tolik lidí? Konec konců, to bylo morálním imperativem loni. Co se změnilo? ptá se v deníku Guardian George Monbiot.

A proč nebombardujeme šiitské polovojenské jednotky v Iráku? Jedna z nich v červnu vzala čtyřicet lidí z ulice v Bagdádu a zavraždila je, protože to byli sunnité. Jiná taková jednotka zmasakrovala v mešitě v srpnu 68 osob. Nyní šiité otevřeně hovoří o "očišťování" a o "vyhlazování", až bude Isis poražena. Jak varoval vysoký šiitský politik, "zahájili jsme proces vytváření šiitských radikálních skupin al-Kajdy, které svou radikalizací jsou rovny sunnitské al-Kajdě".

Který humanitární princip nám brání, abychom se zastavili před bombardováním těchto extremistů? V Gaze bylo letos vyvražděno 2 100 Palestinců, včetně lidí, kteří se skrývali ve školách a v nemocnicích. Tato zvěrstva přece vyžadují bombardování Izraele? A jaká je morální argumentace pro to, že odmítáme likvidovat Írán? Mohsen Amir-Aslani tam byl minulý týden oběšen za to, že "inovoval náboženství" (argumentoval, že Jonášův příběh v Koránu je symbolický a nikoliv doslovný). Na takovou popravu by přece svět měl reagovat leteckými údery? Je zapotřebí bombardovat i Pákistán, tam čeká na popravu jako i další rouhači postarší Brit, Mohammed Ashgar, který trpí těžkou schizofrenií. K smrti byl odsouzen, protože o sobě prohlásil, že je prorok. Jeden z jeho vězeňských strážců už ho postřelil do zad.

Nemáme snad naléhavou povinnost vybombardovat Saúdskou Arábii? Dosud letos popravila 59 lidí za "trestné činy" mj. cizoložství, kouzelnictví a čarodějnictví. V roce 2009 varovala Hillary Clintonová v tajném memorandu, že Saúdská Arábie zůstává nesmírně důležitou finanční základnou pro al-Kajdu, Taliban a další teroristické organizace". V červenci prozradil bývalý šéf MI6, Sir Richard Dearlove, že mu sdělil princ Bandar bin Sultan, donedávna šéf saúdských výzvědných služeb: "Na Blízkém východě není daleko doba, Richarde, kdy to bude doslova 'Pánbůh pomáhej šiitům' Více než miliarda sunnitů už jich má prostě plné zuby." Množství pozorovatelů obviňuje z rychlého vzestupu Isis právě podporu Saúdské Arábie pro extremistické sunnitské polovojenské jednotky v době, kdy byl Bandar ve funkci. Proč bombardujeme pobočku a nebombardujeme ústředí?

Humanitární argumenty, které byly minulý týden předloženy v Dolní sněmovně, pokud by se jich použilo důsledně, by mohly zdůvodnit vybombardování celého Blízkého východu a západní Asie. Tím způsobem bychom mohli ukončit veškeré lidské utrpení, osvobodit obyvatele těchto regionů od slzavého údolí, v němž žijí.

Možná je to skutečně v plánu: Barack Obama nyní už bombardoval sedm většinou muslimských zemí, v každém případě citoval morální imperativ. Důsledkem bylo, jak je vidět v Libyi, v Iráku, v Pákistánu, v Afghánistánu, v Jemenu, v Somálsku a v Sýrii, likvidace džihádistických organizací, ukončení konfliktu, chaosu, vraždění, útlaku a mučení. Andělé zkázy ze Západu vyhnali Zlo z povrchu světa.

Teď máme nový cíl a nový důvod, proč šířit milost z nebes a má to podobné vyhlídky na úspěch. Ano, agenda a praxe Isis jsou odporné. Vraždí a mučí, terorizuje a vyhrožuje. Jak říká Obama, je to "síť smrti". Ale je to jen jedna z mnoha sítí smrti. A co je horší, západní křižácká výprava je přesně to, co Isis chce.

Už nyní vedlo Obamovo bombardování k tomu, že se spojily Isis a Džabhat al-Nusra, soupeřící organizace, které obě mají blízko k al-Kajdě. Více než 6 000 bojovníků se přidalo k Isis od té doby, co začalo bombardování.

Zatímco padají bomby, naše státy se přátelé s jinými sítěmi smrti a obhajují je. Americká vláda stále odmítá - navzdory Obamovu příslibu - zveřejnit 28 zcenzurovaných stránek z kongresového vyšetřování, které zdokumentovalo, že na útocích z 11. září se podílela Saúdská Arábie.

V roce 2004 začal vyšetřovat britský Úřad pro vyšetřování vážných podvodů obrovské úplatky, které britská zbrojovka BAE platila saúdským ministrům a prostředníkům. Právě když měly být zveřejněny klíčové důkazy, Tony Blair intervenoval a vyšetřování zastavil. Největší prospěch z úplatků měl údajně princ Bandar. Úřad pro vyšetřování vážných podvodů vyšetřoval obvinění, že Bandar obdržel se souhlasem britské vlády od firmy BAE tajně 1 miliardu liber.

A tak to pořád pokračuje. Minulý týden zveřejnil časopis Private Eye na základě dokumentace nahrávek a emailů tvrzení, že jedna britská firma vyplatila 300 milionů liber na úplatcích ve snaze uskutečnit prodej zbraní saúdské národní gardě. Když whistleblower v této firmě informoval o těchto úplatcích britské ministerstvo obrany, namísto, aby začalo jednat, informovalo o udání jeho šéfy. Musel uprchnout do zahraničí, aby nebyl uvržen do saúdského vězení.

Nejsou žádná dobrá řešení, která by mohla přinést britské či americké vojenské intervence. Existují politická řešení, v nichž by naše vlády mohly hrát malou roli: pomáhat rozvoji efektivních států, které se nespoléhají na vraždění a na polovojenské bojůvky, budování občanských institucí, které nezávisejí na teroru, pomáhat umožňovat lidem bezpečně cestovat a poskytovat ohroženým lidem humanitární pomoc. Ano, a přestat ochraňovat, sponzorovat a vyzbrojovat vybrané sítě smrti. Kdykoliv naše ozbrojené síly bombardovaly muslimské země anebo je napadly, zhoršily život lidí, kteří tam žijí. Regiony, v nichž naše vlády intervenovaly, trpí nejvíce terorismem a válkou. To není ani náhodné, ani překvapivé.

Avšak politikové předstírají, že se nepoučili z ničeho. Trvají na tom, že další bombardování magicky vyřeší hluboké konflikty. Rozhazují bomby, jako by to byl zázračný prach.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
14858

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2014